Pokračování filmu Angry Birds je plánováno na rok 2019. | foto: Falcon

Angry Birds chtějí zdolat další metu, firma za miliardy se chystá na burzu

  • 3
Firma Rovio Entertainment, tvůrce populární elektronické hry Angry Birds, se chystá vstoupit na burzu a nabídnout své akcie. Výrobce mobilní aplikace by mohl mít hodnotu zhruba 2 miliardy dolarů.

Finská společnost Rovio Entertainment, která v roce 2009 přivedla na trh populární animované postavičky Angry Birds, plánuje vstoupit na burzovní trh v příštím měsíci, uvedla agentura Bloomberg.

Úpis akcií společnosti na burze (IPO) by mohl firmu nacenit přibližně na 2 miliardy dolarů (v přepočtu 44,3 miliardy korun), odhadli znalci, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Rovio, která sídlí ve finském městě Espoo, by mohla veřejnou nabídkou získat přibližně 400 milionů dolarů (v přepočtu 8,8 miliardy korun).

Firma o kroku vstoupit na finskou burzu zatím neinformovala. Ve hře je tak i možnost, že by Rovio Entertainment zůstala zatím v rukou současných majitelů. Komentář ale odmítla poskytnout i Carnegie Bank či Deutsche Bank, které poskytují poradenství ohledně možného uvedení na burzovní seznam.

Stříbrné plátno poslalo Angry Birds do černých čísel

Rovio Entertainment zaznamenala v roce 2016 nárůst tržeb o 34 procent na 190,3 milionu eur (v přepočtu 4,9 miliard korun) a výnosy před zdaněním a úroky ve výši 17,5 milionu eur (v přepočtu 457,7 milionu korun).

Slovenský prezident jednal s tvůrcem Angry Birds o hrách do škol

Rovio se tak oproti předešlým rokům opět vrátila do sedla. V roce 2015 musela totiž kvůli finančním problémům propustit zhruba třetinu zaměstnanců (psali jsme zde). Roční ztráta se pohybovala ve výši 13 milionů eur.

K zisku se tvůrci vrátili v prvním pololetí loňského roku. Po úspěšném snímku Angry Birds ve filmu, který byl do kin uveden v květnu 2016 a vydělal 350 milionů dolarů, plánuje společnost přijít i s pokračováním. Mimo to pracuje Rovio na několika dalších hrách a projektech.

Rovio se letos v březnu zbavila v rámci reorganizace také svojí divize Kaiken Entertainment, která spravovala například televizní studio či vydavatelskou činnost.

Trailer k filmu The Angry Birds (1/2016):

27. ledna 2016