Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Anglikánská církev jde příkladem, prodá podíly v petrolejářských firmách

  • 7
Církev, v jejímž čele stojí britská královna Alžběta II., plánuje mít peníze jen v zelených projektech. Proto se zbaví akcií ropných a energetických společností, které do roku 2023 nesplní cíle pařížské dohody o klimatu. V tradiční energetice má přitom anglikánská církev dnes zainvestováno 123 milionů liber.

Církevní sněm anglikánské církve, která působí v Anglii, Skotsku a Walesu, rozhodl, že instituce „bude hrát vedoucí roli v důležitém tématu týkajícím se klimatické změny“. Původně se církev chtěla podílů ve firmách, které nedostatečně bojují proti změnám klimatu, zbavit v roce 2020. Nakonec bude lhůta o tři roky delší, píše BBC.

Rozhodnutí má uvnitř církve i své kritiky. Podle Davida Walkera, který se podílí na řízení investiční strategie instituce, bude mít krok přesně opačné než zamýšlené následky. „Místo, aby se tyto firmy rychleji proměnily, prodej našich podílů z nich sejme tlak,“ prohlásil.

Církev investuje do nemovitostí. Loni zvýšila výnosy o 11 procent

Nové opatření se bude týkat investičních fondů v celkové hodnotě 12,6 miliardy liber (372,2 miliardy korun). V ropných a energetických firmách má církev zainvestováno kolem 123 milionů liber (3,6 miliardy korun).

Etická pravidla investování nařizují anglikánské církve, aby všechny investice byly v souladu s křesťanskými hodnotami. Nedoporučují také investovat do společností, jejichž příjem pochází z více než tří procent z pornografie, z 10 procent z vojenských produktů a služeb nebo ze čtvrtiny z dalších problematických odvětví, jako jsou hazardní hry, alkohol nebo lichvářské půjčky. 


Britská královská rodina