Konkurent restaurací McDonald's Burger King hledá kupce.

Konkurent restaurací McDonald's Burger King hledá kupce. | foto: AP

Americký řetězec Burger King je na prodej

  • 69
Hamburgerová dvojka ve Spojených státech Burger King, která působí i v Česku, vyjednává s potenciálními zájemci o prodeji řetězce s rychlým občerstvením. Agentuře Reuters to uvedly zdroje obeznámené se situací.

S akciemi Burger Kingu se od roku 2006 obchoduje na burze, tržní hodnota firmy je 2,3 miliardy dolarů. Srpnový výhled Burger Kingu nebyl veselý. Společnost předpokládá slabou poptávku v roce 2011 kvůli přetrvávajícím problémům americké ekonomiky a uvedla, že není jasné, jak hospodaření firmy zasáhnou ceny klíčových surovin jako je hovězí maso a mouka.

Společnost nesdělila odhad zisků, ale uvedla, že nezaměstnanost v USA a vládní úsporné programy v několika evropských zemích utlumí prodeje v restauracích starého kontinentu.

Burger King působí od 25. listopadu 2008 také v České republice. Svůj první obchod otevřel na pražském Zličíně. Licenci na provozování franšízových restaurací v ČR získaly společnosti AmRest, BK Team a italský Autogrill. (více o otevření zde)

Před vstupem na burzu Burger King vlastnily společnosti TPG, Bain Capital a banka Goldman Sachs. Ve firmě stále drží podíl. Síť restaurací koupili v roce 2002 od britského výrobce nápojů Diageo za 1,5 miliardy dolarů. Jedním ze současných zájemců o koupi řetězce má být společnost 3i Group.

Který řetězec má lepší hamburger, Burger King, nebo McDonald's?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 2. září 2010. Anketa je uzavřena.

Burger King
Burger King 307
McDonald's
McDonald's 65