Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Američané dostali ze Švýcarska data o 500 účtech, mohou být poslední

  • 5
První informace o amerických podezřelých klientech švýcarské banky UBS dorazily do USA. Podle švýcarského listu Sonntag obdržela americká strana podrobnosti o pětistovce účtů. Zatím jde o majitele účtů, kteří s postoupením informací do USA souhlasili.

Další předávání údajů do USA, respektive do rukou úředníků americké daňové služby IRS, je však nyní ohroženo, protože dohodu o výměně kontaktů v úterý zatrhla dolní komora švýcarského parlamentu.

Kontroverzní smlouvu uzavřeli zástupci USA a Švýcarska loni v srpnu, v jejím rámci Švýcarsko slíbilo, že bez ohledu na své zákony o bankovním tajemstvím předá americkým úřadům do konce letošního srpna informace o účtech 4 450 amerických klientů UBS podezřelých z daňových úniků.

Šlo o výrazný kompromis z obou stran, protože původně USA od banky žádaly, aby odtajnila data hned o 52 tisíc účtech. Washington za to zrušil obvinění UBS z napomáhání k daňovým únikům, kvůli kterému hrozily bance miliardové pokuty.

Ty mohly podle švýcarských politiků banku potopit, protože v té době utrpěla těžké ztráty kvůli globální finanční krizi. Její případné potíže by měly také obří dopad na švýcarskou ekonomiku.

UBS

Union Bank of Switzerland

Druhá největší bankovní skupina světa byla založena roku 1854. V roce 1998 se spojila se skupinou SBC. Nyní zaměstnává na 65 tisíc lidí po celém světě.

Právě to byl nejsilnější důvod, proč se část politické reprezentace rozhodla "prodat" švýcarský klenot – tedy nedotknutelnost bankovního tajemství. "Toto řešení nemělo jinou alternativu," říkala o výsledcích dohody loni v srpnu švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline Widmerová-Schlumpfová. Na druhé straně odtajnění účtů může podle analytiků snížit důvěryhodnost banky mezi klienty.

Dohodu o předání údajů klientů minulý týden schválila horní komora švýcarského parlamentu, naopak dolní se proti ní postavila.

Smlouva se tak zřejmě bude muset nyní v celém parlamentu projednávat znovu, což zpozdí rozhodnutí o tom, zda vláda může informace do USA vydat. Bankovní dům z Curychu již poskytl veškeré informace o účtech švýcarským daňovým úřadům, zablokování dohody v parlamentu však nyní brání Švýcarsku předat je do USA . Tím se však dostal do ohrožení původní srpnový termín a Američané by mohli proti UBS rozjet soudní mašinerii.

Podle listu Sonntag je připraveno k předání do USA 2 900 účtů, z nich právě na 500 již bylo předáno. Dalších 1 550 se ještě zpracovává.

UBS se ke zprávě deníku Sonntag podle agentury Reuters odmítla vyjádřit. Na švýcarském daňovém úřadu nebyl k zastižení nikdo, kdo by zprávu komentoval, napsala také agentura Reuters.

UBS je druhým největším správcem majetku na světě, na celém světě zaměstnává na 65 tisíc lidí.