O tom, kdo bude propuštěn z distribučního centra Amazonu, rozhodují automaty bez zásahu manažerů | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.cz, Profimedia.cz

Rozjeďte start-up a dostanete 10 tisíc dolarů, motivuje Amazon nespokojence

  • 5
Internetový gigant Amazon nestojí o demotivované zaměstnance. Ty, kteří u něj i přes nechuť ke stávajícím pracovním úkolů pracují, chce motivovat, aby odešli. Na rozjezd start-upu zaměřeného na doručování balíků jim dá 10 tisíc dolarů. Kromě toho dostanou také ekvivalent tří posledních hrubých platů.

Nabídka přichází po předchozích pokusech firmy odradit nespokojené pracovníky od toho, aby v Amazonu zůstávali. Ty byly založeny na programu „Pay to Quit“ (zaplatíme za odchod), o kterém šéf Jeff Bezos informoval v dopise akcionářům před pěti lety. Firma jednou ročně nabídne svým lidem, aby odešli. 

Poprvé je motivuje částkou dva tisíce dolarů. Ta se každý rok o tisíc dolarů navyšuje, dokud nedosáhne pěti tisíc. Nabídka je nadepsaná větou „prosím, neberte tuto nabídku“.

Amazon doufá, že když jí zaměstnanci nevyužijí, znamená to, že chtějí ve firmě pracovat. „Cílem je vyzvat kolegy, aby se na chvíli zamysleli nad tím, co opravdu chtějí. Protože dlouhodobě je pro firmu i zaměstnance nezdravé, když není v práci spokojený,“ vysvětlil Bezos akcionářům.

Nejpomalejší, máte padáka! O výpovědi rozhodují stroje, přiznal Amazon

Nyní jde společnost ještě dál, píše CNBC. Nový program je v souladu se snahou Amazonu vytvořit nové možnosti zasílání balíků. Loni firma založila iniciativu Delivery Service Partners (partneři v doručování), která vyhledává nezávislé podnikatele, kteří by své dodávky označili logem Amazon Prime. 

Amazon tak k zavedeným zásilkovým službách, jako jsou FedEx nebo UPS, přidává další. Každá z nich může mít až 40 dodávek.

„Od spuštění programu Delivery Service Partner loni v červnu Amazon umožnil vznik více než 200 nových firmiček, které najaly tisíce místních řidičů, aby doručovali balíčky zákazníkům Amazonu,“ informovala společnost. Letos plánuje přidat další stovky nových doručovatelů. Program motivování zaměstnanců, aby šli doručovat „na vlastní nohu“, se rozšiřuje také do Velké Británie a Španělska. 

VIDEO: Tvrdý řád, pohyby jako robot. Vyzkoušeli jsme práci v českém Amazonu:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv