ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Amazon zaplatí miliardovou pokutu, nevyplácel svým kurýrům dýška

  • 34
Amazon zaplatí pokutu ve výši 62 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). Dva a půl roku nevyplácel svým kurýrům dýška. Společnost si není vědoma svého pochybení, avšak pokutu zaplatí, píše The New York Times.

Amazon ve stopách Uberu. Doručovat budou ti, kdo zrovna budou mít čas

Amazon Flex byl uvedený na trh v roce 2015 a působí ve více než 50 městech po celých Spojených státech. Využívá nezávislé dodavatele k rozvážení svého zboží. Ti využívají k práci svá vlastní vozidla.

Podle Federální obchodní komise Amazon v roce 2016 tajně snížil řidičům hodinové sazby, které se pohybovaly mezi 18 až 25 dolary (388 až 539 korun), a spropitné používal k dorovnání slíbené sazby. Tuto praktiku jim však nesdělil. Řidiči si však všimli nižších výdělků a začali si stěžovat. Praktikami Amazonu se začala zabývat Federální obchodní komise.

Americký online gigant však rychle reagoval. Jakmile zjistil, že se praktikami začala zabývat regulační agentura, v roce 2019 je sám zastavil. Amazon se však pokutě nevyhne, zaplatí 62 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

„Namísto toho, aby Amazon předal sto procent spropitného řidičům, jak sliboval, tak tyto peníze použil pro sebe,“ uvedl Daniel Kaufman za Federální obchodní komisi. 

Pokuta poslouží k vyplacení sto procent všech dýšek, které řidiči v minulosti dostali. Komise také vyžaduje, aby v budoucnu společnost získala svolení řidičů předtím, než se rozhodne měnit způsob zacházení se spropitným. Vypořádání také zakazuje Amazonu zkreslovat informace o mzdových sazbách a spropitném.

Společnost však své pochybení odmítá. Mluvčí Amazonu Rena Lunak pro americkou televizní stanici CNBC uvedla, že společnost nesouhlasí s tvrzením Federální obchodní komise, že by model odměňování řidičů byl nejasný. Pokutu však Amazon zaplatí. „I přesto, že způsob, jakým jsme informovali řidiče ohledně výplaty, byl nejasný, v roce 2019 jsme to vyjasnili a jsme rádi, že je tato záležitost již za námi,“ dodala.