Jeff Bezos

Jeff Bezos | foto: Getty Images

Musíme se o zaměstnance starat lépe, napsal Bezos. Vznik odborů zažehnal

  • 6
Šéf a zakladatel Amazonu Jeff Bezos zmínil ve svém posledním dopise akcionářům, že by se měla společnost lépe starat o své zaměstnance. Napsal to jen několik dní poté, co se největšímu internetovému prodejci na světě, který čelí časté kritice kvůli pracovním podmínkám svých zaměstnanců, podařilo zažehnat snahu o založení prvních odborů v USA.

Pro založení odborové organizace se vyslovilo 738 zaměstnanců, proti 1 798. Jak zástupci odborů, tak představitelé Amazonu zahájili před hlasováním ráznou kampaň, aby získali většinu zaměstnanců na svou stranu. Například Amazon ve skladu v americkém městě Bessemer ve státě Alabama nechal vyvěsit letáky, které upozorňovaly na nevýhody členství v odborech.

Řidiči Amazonu jsou pod drobnohledem. Na jejich flákání dohlíží kamery

„Výsledky hlasování byly nejednoznačné a náš přímý vztah se zaměstnanci je silný. Je mi ale jasné, že potřebujeme lepší vizi toho, jakou vytváříme hodnotu pro zaměstnance,“ napsal nejbohatší muž na světě v dopise pro akcionáře. „Myslím, že se musíme o naše zaměstnance starat lépe,“ doplnil.

Nestará se o vás váš zaměstnavatel dostatečně? Najděte si novou práci na portálu jobDNES.cz

Americký podnikatel rovněž označil tvrzení, že se společnost ke svým zhruba 800 tisícům pracovníkům chová „jako k robotům“, za nepřesná. Řekl, že pracovníci byli schopni „během směn si dát neformální přestávky, aby se protáhli, napili, použili toaletu nebo si promluvili s vedoucím pracovníkem.“ Podle jeho slov měli kromě toho ještě třicetiminutovou přestávku na oběd a další třicetiminutovou pauzu.

„Nestanovujeme přehnané výkonnostní cíle,“ zmínil Bezos. Dodal, že společnost na tom byla nejlépe, co se týče pracovních odměn, jelikož již před dvěma a půl lety stanovila hodinovou minimální mzdu 15 dolarů (zhruba 323 korun).

Zaměstnanci se chtějí odvolat

Amazon je po Walmartu druhým největším soukromým zaměstnavatelem v USA. Iniciátoři hlasování o vzniku odborů se chtějí proti výsledku odvolat, protože jej firma podle nich nezákonně ovlivňovala. Hlasování pracovníků přilákalo pozornost celostátních i zahraničních médií. Ve prospěch zaměstnanců se vyjádřil například i americký prezident Joe Biden.

Amazon zaplatí miliardovou pokutu, nevyplácel svým kurýrům dýška

Bezos se v letošním roce stáhne z funkce generálního ředitele Amazonu. Ten založil v roce 1994. Plánuje, že ve své nové roli předsedy představenstva bude dohlížet na to, jak zvýšit bezpečnost práce ve firmě. Zmínil, že se bude snažit, aby se Amazon stal „nejlepším zaměstnavatelem na planetě Zemi a zároveň nejbezpečnějším místem pro práci.“

Jeho výroky ale zkritizoval prezident odborového svazu velkoobchodu a maloobchodu Stuart Appelbaum. „Pracovníci potřebují odbory. Ne jen další snahu společnosti Amazon na vylepšení své image,“ citovala agentura Reuters z jeho prohlášení.

,