ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Pokuta pro Amazon a Apple. V Itálii porušily pravidla hospodářské soutěže

  • 0
Pokutu za více než 200 milionů euro, což je v přepočtu asi pět miliard korun, vyměřil technologickým společnostem Amazon a Apple italský antimonopolní úřad. Firmy měly porušovat pravidla hospodářské soutěže a omezovat přístup některých prodejců výrobků Apple na platformu Amazonu.

Podle agentury Reuters má Amazon zaplatit pokutu 68,7 milionu eur (asi 1,7 miliardy korun) a Apple pak dalších 134,5 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Oba technologičtí giganti se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu v Itálii odvolají.

Automobilová lochneska. Utajovaný elektromobil Apple dorazí v roce 2025

Antimonopolní úřad dospěl k názoru, že dohoda firem Amazon a Apple z roku 2018 zahrnuje ustanovení, podle kterých mohou produkty značek Apple a Beats nabízet prostřednictvím italského webu Amazonu pouze vybraní prodejci. To však má znamenat i porušení práva Evropské unie.

Italský úřad tak zároveň firmám nařídil, aby odstranily diskriminaci v přístupu prodejců výrobků značek Apple a Beats na webu Amazon.it.

Společnost Apple rozhodnutí úřadu odmítla. Uvedla, že snahou je zajistit, aby prodejci nabízeli pouze originální produkty značek Apple a Beats. „Abychom zajistili, že naši zákazníci budou nakupovat pouze originální produkty, úzce spolupracujeme s našimi partnery. To přispívá k tomu, že jsou v prodeji pouze originální produkty od společnosti Apple. Naši odborníci z toho důvodu spolupracují i s celníky nebo orgány, které jsou činné v trestním řízení,“ uvedl Apple a popřel jakékoli provinění.

Apple si patentoval celoskleněný iPhone s displejem po všech stranách

Gigant Amazon označil vyměřenou pokutu za nepřiměřenou a neopodstatněnou. „Odmítáme tvrzení, že Amazon těží z vykazování prodejců ze svého obchodu. Náš podnikatelský model závisí na jejich úspěchu,“ uvedla společnost.

,