Zdeněk Bakala uvádí v roce 2008 NWR na pražskou burzu.

Zdeněk Bakala uvádí v roce 2008 NWR na pražskou burzu. | foto: Dan Materna, MAFRA

Akcionáři rozpustili NWR. Firmu, z níž Bakala vytěžil desítky miliard

  • 229
Předlužená společnost NWR, která byla před několika lety po vstupu na burzu hvězdou akciových trhů, přestala existovat. Akcionáři ji rozpustili poté, co její jediné hodnotné aktivum - těžební společnost OKD - skončilo v úpadku.

Akcionáři společnosti New World Resources (NWR) schválili dobrovolnou likvidaci firmy na čtvrteční valné hromadě. Firma to oznámila na webu.

NWR byla majitelem české OKD, která je od května v úpadku. Akcionáři schválili i jmenování likvidátorů. Těmi jsou Mark Skelton, Geoffrey Bouchier a Paul Williams z nizozemské společnosti Duff & Phelps B.V.

Jak se to promítne do už tak komplikovaného procesu insolvence OKD není jasné. „Management společnosti OKD v reakci na dnešní sdělení akcionářů NWR nedokáže blíže specifikovat, jaký vliv toto rozhodnutí bude mít na reorganizaci a další provoz OKD,“ řekl k tomu mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Hvězda pražské burzy končí neslavně

Analytik poradenské společnosti Chytrý Honza František Bostl řekl, že dobrovolná likvidace NWR znamená začátek procesu vyrovnávání závazků společnosti. „OKD se stejně jako další dceřiné firmy dostanou do celého procesu jako aktiva, kterými se budou krýt pohledávky NWR. OKD tak změní majitele. S největší pravděpodobností to bude stát,“ dodal.

NWR již dříve uvedla, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude její rozpuštění. Společnost letos neoznámila výsledky za první ani za druhé čtvrtletí a nemá od května ani mluvčího pro Českou republiku. Obchodování s akciemi NWR na pražské burze bylo pozastaveno 5. května, na londýnské burze o den dříve (psali jsme zde).

Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do uskupení Ad Hoc Group (AHG). Předtím byla většinovým akcionářem skupina CERCL, která z poloviny patřila podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Právě on a jeho maďarský obchodní partner Peter Kadas uvedli v roce 2008 firmu na pražskou a londýnskou burzu. Spolu s dividendami v následujících letech jim to přineslo desítky miliard korun. Podle analytiků jen samotnému Bakalovi OKD přineslo 38 miliard korun (více jsme psali zde). OKD přitom od státu (respektive obratem od privatizátorů) získali Bakala a spol. za zlomek této částky.

OKD nyní bojuje o přežití

OKD je od května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, která dluží zhruba 20 miliard korun. OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti.

Věřitelé OKD v srpnu rozhodli, že podnik půjde do reorganizace, což znamená, že ve firmě, v níž pracuje i s dodavatelskými podniky asi 12 tisíc lidí, se uhlí bude těžit dál. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce. OKD díky tomu získala od státu půjčku 700 milionů korun.

,