ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Burzy v USA vyhlížejí konec krize, dubnový růst byl nejprudší za několik dekád

  • 32
Americké akcie ve čtvrtek oslabily kvůli nepříznivým ekonomickým údajům a smíšeným firemním výsledkům. Za celý duben však dva z hlavních indexů, Dow Jones a S&P 500, vykázaly nejvýraznější měsíční nárůst od ledna 1987. Žene je naděje, že ekonomika začne brzy oživovat z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve čtvrtek ztratil 1,17 procenta a obchodování zakončil na 24 345,72 bodu. Širší index S&P 500, jejž tvoří 500 největších podniků obchodovaných na americké burze, klesl o 0,92 procenta na 2912,43 bodu.

Třetí přední americký burzovní index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, ve čtvrtek klesl o 0,28 procenta na 8889,55 bodu. Přesto mají americké akcie za sebou rekordní měsíc.

Hlavní americké burzovní indexy

Za celý duben si Dow Jonesův index připsal zhruba 11 procent a S&P 500 téměř 13 procent, napsala agentura Reuters. Vykázaly tak nejprudší měsíční nárůst za posledních 33 let. Index Nasdaq Composite má za sebou nejvýraznější měsíční vzestup od června 2000.

Desítky milionů nezaměstnaných

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že ve Spojených státech za minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti 3,84 milionu lidí. Od poloviny března tak přišlo v USA o práci už přes 30 milionů lidí. „Jsou to hrozivé údaje,“ uvedl analytik Peter Tuz ze společnosti Chase Investment Counsel.

Výrazný pokles ve čtvrtek utrpěly například akcie letecké společnosti American Airlines. Firma oznámila, že v letošním prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové krize prodělala 2,2 miliardy dolarů (54,5 miliardy Kč). Vykázala tak svou první čtvrtletní ztrátu od opuštění bankrotového režimu v roce 2013.

Na devizovém trhu americký dolar oslaboval, euro si vůči němu ve čtvrtek kolem 22:00 SELČ připisovalo 0,8 procenta na 1,0960 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,6 procenta a pohyboval se v těsné blízkosti 99 bodů.

,