Burza

Burza | foto: Profimedia.cz

Akcie na světových burzách výrazně zpevňují

  • 6
Akcie na burzách v Asii i v Evropě dnes ráno výrazně zpevnily. K růstu se vrátily po včerejším oznámení americké vlády, která se rozhodla převzít banky Fannie Mae a Freddie Mac a podniknout tak další krok k záchraně dvou klíčových poskytovatelů hypoték v USA.

V Asii posílily akcie o 4 procenta, v Evropě se očekává podobně strmý růst. Akcie na německé burze DAX a francouzské CAC si polepšily o 3,1 až 3,7 procenta. Zlepšení přišlo nedlouho poté, co americká vláda oznámila, že převezme kontrolu nad bankami Fannie Mae a Freddie Mac.

Dva hlavní poskytovatelé úvěrů na bydlení v USA se dělí o 10 bilionů dolarů nesplácených úvěrů. Jejich pád by znamenal další prohloubení americké i světové krize na trhu s bydlením.

"Riziko z trhu tím částečně opadne, takže je to dobrá zpráva pro další finanční aktiva," řekl analytik banky Lehman Brothers Paul Schulte.

Investoři začínají opět riskovat. Nakupují zejména akcie bank a měnu asijských zemí s výjimkou japonského jenu. Spekulanti se také vracejí ke strategii "carry trade", kdy se prodávají měny s nízkým výnosem, což je právě japonský jen.