Logo společnosti Airbnb

Logo společnosti Airbnb | foto: Reuters

Airbnb klesly tržby o třetinu. Firma přesto věří v opětovný nárůst cestování

  • 10
Celosvětová pandemie výrazně zasáhla i společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování přes internet většinou v soukromých nemovitostech. Zákaz cestování a úbytek cizinců ve všech státech způsobily, že společnost vykazuje dlouhodobě ztrátu. Její vedení ale věří v brzké uvolnění restrikcí a opětovný nárůst cestovního ruchu a s tím i restart jejich byznysu.

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování přes internet, loni vykázala kvůli pandemii a jednorázovým nákladům pro vstup na burzu ztrátu 4,6 miliardy dolarů (téměř 99 miliard Kč). Tržby jí klesly o 30 procent na 3,4 miliardy USD. Firma uvedla, že díky pokračujícímu očkování čeká výrazné oživení zájmu o cestování, i když je podle ní příliš brzy na to, aby odhadla vývoj hospodaření na letošní rok.

Barcelona v boji s Airbnb. Chce zakázat krátkodobé ubytování pro turisty

Po prudkém poklesu turistického ruchu na začátku pandemie se v samotném čtvrtém čtvrtletí ale ztráta snížila. Obrat meziročně klesl o 22 procent na 859 milionů eur.

Zájem o akcie firmy byl při jejím prosincovém vstupu na burzu velký a od té doby akcie výrazně posílily. Upisovaly se za cenu 68 dolarů a ve čtvrtek jejich cena činila 182 dolarů. Po zveřejnění výsledků, což bylo po skončení čtvrtečního obchodování, akcie zpevnily. Analytici čekali mnohem horší výsledky.

Podle šéfa firmy Briana Cheskyho čísla dokládají, že Airbnb je odolný a přizpůsobivý podnik. Na vrcholu pandemie firma varovala před poklesem tržeb až o 50 procent. Za výrazně nižší propad vděčí těm zákazníkům, kteří si rezervovali byty v dojezdové vzdálenosti autem.

Chesky při prezentaci prvních hospodářských výsledků od vstupu na burzu nechtěl kvůli přetrvávající nejistotě zveřejnit výhled na letošní rok. Úkolem firmy nyní podle něho je se na oživení cestovního ruchu připravit.

,