Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Agentura Fitch snížila rating Řecka, k platební neschopnosti má blízko

  • 66
Přední ratingová agentura Fitch snížila rating Řecku o tři stupně na úroveň C. Varovala, že platební neschopnost země je blízko. Důvodem je zamýšlený zákon řecké vlády, kterým chce země přinutit všechny své banky k výměně starých dluhopisů za nové a méně výhodné.

Podobná reakce ratingových agentur se dala očekávat. Řecká vláda v úterý oznámila, že do parlamentu posílá zákon, jímž chce přitlačit ke zdi vzpurné řecké banky, které nechtějí přistoupit na dohodu o restrukturalizaci dluhopisů. Soukromí věřitelé by si dle sjednané dohody o záchraně Řecka (více čtěte zde) měli odepsat 53,5 procenta svých investic v současné hodnotě. Například některým hedgeovým fondům se to ale nelíbí.

Fitch před tímto krokem varovala už na začátku ledna. Agentura navíc pohrozila, že se Řecko realizováním dohody o odpisu řeckého dluhu velmi pravděpodobně ocitne v "dočasné platební neschopnosti". Poté udělí Řecku nový rating, "na úrovni odpovídající tomu, jak agentura hodnotí strukturu dluhu a úvěrový profil země" v nové situaci.

Dočasné přeřazení řeckého ratingu do kategorie "omezené" nebo "selektivní" platební neschopnosti nedávno signalizovala i další světová ratingová agentura Standard & Poor's. Řecko chce dokončit výměnu dluhopisů do zhruba 10. března, řekl v úterý večer řecký premiér Lukas Papadimos.