(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

TripAdvisor zveřejnil deset nejlepších aerolinek, uspěly zejména asijské

  • 34
Cestovatelský portál TripAdvisor zveřejnil desítku nejlepších světových leteckých společností podle hodnocení svých uživatelů. Ovládli ji asijské společnosti, z evropských aerolinek se mezi špičku dostal pouze britský nízkonákladový přepravce Jet2.com.

Na první příčce se umístily Singapore Airlines, za nimi následuje na druhém místě novozélandská národní letecká společnost Air New Zealand a pomyslný bronz získaly aerolinky Emirates z Dubaje. Ocenění „Cestovatelský výběr“ (Traveler‘s Choice), vyhlašuje TripAdvisor jednou ročně v různých kategoriích. Kromě aerolinek jej mohou získat například hotely, muzea, restaurace či turistické destinace.

Žebříček vznikl pomocí algoritmu, který bral v potaz jak kvantitu, tak kvalitu recenzí uživatelů turistického webu. Cestovatelé z celého světa hodnotili leteckou přepravu během 12měsíčního období.

10 nejlépe hodnocených leteckých společností
1. Singapore Airlines
2. Air New Zealand
3. Emirates
4. Japan Airlines (JAL)
5. EVA Air
6. Southwest Airlines
7. Jet2.com
8. Qatar Airways
9. Azul
10. Korean Air
zdroj: TripAdvisor

Srovnání dominují asijské firmy, kromě Singapuru se do desítky nejlepších dostaly japonské Japan Airlines, tchaj-wanská soukromá letecká společnost EVA Air a jihokorejský národní dopravce Korean Air. Dva zástupce mají v top 10 aerolinie z Blízkého východu, kromě zmiňovaných Emirates se na osmé místo dostaly katarské Qatar Airways.

„S tím jak letecký průmysl postupně zavádí nové druhy letenek nebo rozšiřuje nabídku služeb na palubě, i spotřebitelé vyhledávají dopravce, kteří jim nabízejí kvalitní a hodnotný cestovatelský zážitek,“ uvádí v tiskové zprávě generální manažer letecké sekce TripAdvisoru Bryan Saltzburg. „Ocenění Cestovatelský výběr odměňuje dopravce, kteří předčí očekávání pasažérů.“

Z evropských leteckých společností letos toto ocenění získala pouze britská Jet2.com. Portál TripAdvisor sestavuje také žebříčky nejlepších aerolinek podle regionů či podle jednotlivých cestovních tříd.