Za smrt pasažérky po pádu na eskalátoru musí aerolinky zaplatit 70 milionů

  • 81
Americká letecká společnost Alaska Airlines musí zaplatit 3,2 milionu dolarů (68,4 milionu korun) rodině ženy, která v roce 2017 zahynula po pádu z eskalátoru na mezinárodním letišti v americkém Portlandu, píše list USA Today. Aerolinky nyní vyhodnocují další právní kroky.

Pětasedmdesátiletá zdravotně postižená Bernice Kekonová cestovala z Havajských ostrovů do města Spokane na severozápadě USA. Šlo o nepřímý let s přestupem v oregonském Portlandu. Při přestupu se žena na invalidním vozíku pokoušela dostat k odletové bráně, na eskalátorech však měla nehodu. Utrpěla při tom závažná zranění, jimž po čtyřech měsících strávených v nemocnici podlehla.

Rodina po její smrti podala v roce 2017 na aerolinky žalobu. Uvedla, že letecká společnost nezajistila Kekonové při přestupu dostatečný doprovod, o který několikrát požádala, informuje list The Seattle Times. Pasažérka a její rodinní příslušníci o doprovod žádali, jelikož žena byla odkázána na invalidní vozík a kromě jiných obtíží byla nedoslýchavá a na neznámých místech zmatená.

Podle aerolinek žena nabídku pomoci odmítla

Žena podobným způsobem cestovala již dříve, podle její dcery využívala asistenční pomoc při přestupech na letištích běžně a nikdy se nevyskytl žádný problém. V roce 2019 však u soudu aerolinky tvrdily, že několik nabídek pomoci na letišti opakovaně odmítla.

Podle rozsudku nejvyššího soudu v King County v americkém státě Washington aerolinky porušily zákon. Ten vyžaduje, aby letecké společnosti poskytovaly určitou asistenční pomoc cestujícím se zdravotním postižením, a to včetně nástupu na palubu.

„Jsme z tohoto rozhodnutí zklamaní a vyhodnocujeme další kroky. Bezpečnost a spokojenost našich zákazníků jsou však pro nás to nejdůležitější,“ uvedly aerolinky ve svém prohlášení.