ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Adidas přišel o téměř celý provozní zisk, situace se může ještě zhoršit

  • 23
Německému výrobci sportovního oblečení a obuvi Adidas klesl v prvním letošním čtvrtletí provozní zisk na 65 milionů eur (1,8 miliardy Kč). V meziročním srovnání se tak propadl o 93 procent. Na hospodaření měla dopad omezení související se snahou zabránit šíření nemoci covid-19, slabší byly i tržby.

Společnost v pondělí uvedla, že ve druhém čtvrtletí očekává propad tržeb o více než 40 procent a dodala, že kvůli nejistému vývoji není schopna poskytnout prognózu na celý rok. Adidas má teď po celém světě uzavřeno více než 70 procent svých obchodů a stále není jisté, kdy je bude moci otevřít. 

Zdroj: Adidas

Jediným světlým bodem je prodej přes internet, který se zvýšil o 35 procent, jen částečně však kompenzoval celkový propad tržeb. Ty se v prvním čtvrtletí snížily o 19 procent na 4,75 miliardy eur. Výsledky za první čtvrtletí zaostaly za odhady analytiků, kteří čekali provozní zisk 263 milionů eur při tržbách 4,85 miliardy eur.

Tvorbu zisku nepříznivě ovlivnil hlavně odpis neprodaných zásob v Číně, zrušení objednávek a vyšší rezervy na nedobytné pohledávky. V prvních dvou měsících roku zasáhlo hospodaření hlavně omezení podnikání v Asii, v čele s Čínou, která je pro Adidas druhým nejdůležitějším samostatných trhem po Spojených státech. Od poloviny března se krize rozšířila na další trhy po celém světě. V prvních třech dubnových týdnech ovšem prodej v Číně začal po otevírání obchodů opět růst.

Akcie Adidasu

Společnost už na problémy zareagovala protiopatřeními. Zastavila například plánovaný program odkupu svých akcií za jednu miliardu eur, představenstvo a širší vedení firmy se také vzdaly části odměn, uvedla agentura DPA. Firma získala půjčku, za kterou ručí stát a která má Adidasu pomoci přežít krizi.

,