Zmrzlina: vzpomínky na dětství

  12:00aktualizováno  12:00
Zmrzlina je pro většinu z nás spojena s dětstvím. Vzpomínky na upatlanou pusu od eskyma (dříve nemělo ani to dnešní dřívko), které se prodávalo v kině za padesátník, a polárkový dort po nedělním rodinném obědě jsou v Česku zřejmě tak silné, že se s nimi museli vypořádat i noví výrobci zmrzliny.
Zmrzlina

Zmrzlina | foto: Michal SváčekMF DNES

Staré dobré "polárkáče" se totiž stále drží na první příčce žebříčku popularity. Podle průzkumu GfK se jich prodá dvakrát víc než vaničkových zmrzlin.

"Stálice zmrzlinové nabídky, nanukové dorty či eskymo, neztratily nic ze své oblíbenosti. Zákazníky k nákupu přesvědčuje nejen oblíbená chuť, ale také nízká cena těchto výrobků. Proto jsou jim věrní, i když velmi rádi vyzkoušejí také novinky," potvrzuje tisková mluvčí Teska Jana Matoušková.

Hity minulého století - polárkový dort, nanuk, eskymo, míša a ruská zmrzlina - vypadají stejně jako dřív a chutnají téměř stejně jako dřív, přesto to jsou tak trochu jiné výrobky. Ty minulé se vyráběly v mlékárnách, ty dnešní v mrazírnách. Už nejíme mléčný výrobek, nýbrž mražený výrobek.

Čtěte zmrzliny
Dnešní zmrzliny se obejdou bez mléka. Naprostá většina je z rostlinných tuků, i když se znovu objevují i mléčné a smetanové. Proto je dobré, pokud chcete vědět, co kupujete, věnovat pozornost obalům.

Rostlinné tuky nahradily mléko a smetanu nikoliv ve jménu zdraví, ale kvůli ceně. Jsou totiž levnější, obzvláště ty méně kvalitní. A právě ty používají výrobci nejčastěji.

Chuť a konzistence jsou dva nejdůležitější parametry úspěšné zmrzliny. Jahodová musí chutnat po jahodách, zároveň nesmí v ústech drhnout, ale jen lehce polechtat jazyk a pak hladce vklouznout do krku. V tom je právě umění - udělat zmrzlinu tak, aby byla ledově chladná, ale v ústech "roztála".

Pamatujete si na slastný výraz ve tváři filmové hrdinky Bridget Jonesové, když si léčila splín kilovkou smetanové zmrzliny? Ta určitě nebyla z rostlinných tuků.

Zmrzliny netřeba se bát
Zmrzliny jsou stále považovány za rizikovou skupinu potravin, protože se prodávají v letních vedrech a často přímo na ulici. Dnes se však vyrábějí jinými technologiemi a riziko je malé.

"V Praze jsme léta letoucí neměli jediný případ individuálního, natož hromadného onemocnění ze zmrzlin," říká Marie Čemusová z pražské hygienické stanice o zmrzlinách, které se připravují v cukrárnách a kavárnách.

Ani výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která v létě prodej zmrzlin intenzivně sleduje, nenasvědčují tomu, že by zákazník nějak riskoval. Za poslední dva roky nenašli inspektoři ani jednou v mražených krémech a zmrzlinách salmonely.

Častěji objevují poškozené obaly či tvar zmrzlin a nevyhovující teploty při skladování. Macešské zacházení obchodníků s mraženými výrobky sice nepředstavuje zdravotní riziko, ale rozhodně nesvědčí chuti zmrzliny.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Rozepře mezi Prahou a Pekingem budou Česko stát 23 miliard

Probíhající rozepře Číny a Prahy se promítnou do českého hrubého domácího produktu negativně, čímž poškodí tuzemskou...

Byty na Manhattanu už nikdo nechce. Cena rapidně klesá, makléři se diví

Američtí realitní makléři čelí zapeklité záhadě. Přestože je ekonomická situace dobrá a úrokové sazby se v USA pohybují...

mBank je na prodej, klientů by se to ale dotknout nemělo, říká její šéf

Před 12 lety vstoupila mBank – jako první „nízkonákladová“ banka – do Česka. Postupně přibyli další hráči a dnes...

Návrat Vindobony a více vlaků kvůli slevám. Železnici čekají od prosince změny

Více expresů do Plzně a Chebu nebo návrat přímého spojení z Berlína přes Prahu a Brno do Vídně a Štýrského Hradce. To...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa couvla z papírových tašek

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Do luxusu investoval i Jaromír Soukup. Nejdražší byt v Česku je dál na prodej

Na samém vrcholu stometrového mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za...

iDNES Premium už používá 150 tisíc lidí. Cena nebude mít konkurenci

Unikátní služba iDNES Premium funguje měsíc. Už bezmála sto padesát tisíc čtenářů oslovil mix exkluzivního čtení a...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky
Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa couvla z papírových tašek

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

TEST DNES: Úplné výsledky testu hovězích bujonů

Aktuální test jsme zaměřili na koncentrované hovězí bujony, které usnadňují přípravu polévek nebo omáček. Do testu jsme...

Test školních přezůvek: Žádné módní výstřelky, vyhrála česká klasika

Každé tři měsíce nový pár. Zřejmě nic jiného nebudete na prvním stupni základní školy měnit tak často jako školní...

Pumpaři začali kvůli útokům v Saudské Arábii zvedat ceny nafty a benzinu

Češi tento týden tankují za zhruba stejně jako ten předešlý. Podle analytiků však pohonné hmoty v příštím týdnu zdraží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz