Zmrzlina je pochoutka, které málokdo odolá. Jeden nanuk ale pokryje zhruba dvě třetiny denní dávky nezdravých tuků.

Zmrzlina je pochoutka, které málokdo odolá. Jeden nanuk ale pokryje zhruba dvě třetiny denní dávky nezdravých tuků. | foto: Profimedia.cz

Zmrzlina: velká porce tuku, která ohrožuje zdraví

  • 12
Chuť maximálně za tři. Zdraví až za pět. Tak by mohlo vypadat vysvědčení, které mraženým krémům vystavil test MF DNES. I malé dítě ví, že zmrzlina není nic dietního, ale věděli jste, že jeden "cuc na kládě v čokoládě" vám může ukrojit až třetinu z porce tuků, kterou byste měli přijmout za celý den?

popisek Zmrzliny
Jak chutnají, kolik obsahují tuku

A že jsou to často tuky, které ohrožují srdce a cévy? Dáte si jednoho nanuka a máte v sobě dvě třetiny z denní dávky nezdravých nasycených mastných kyselin.

Prokázal to test 18 jednoporcových mražených krémů, který pro MF DNES zpracovali v Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zahrnoval posouzení chuti i hodnocení obsahu a kvality tuků.

Chuťově nejlepší je Magnum
Křupavá čokoláda, jemný smetanový krém, který krásně chladí a v ústech se pomalu a lehce rozpustí. Tak chutná ideální nanuk. V testu tenhle ideál zastupoval jediný vzorek – Magnum classic. Luxusní pokušení od Algidy bylo absolutně nejlepší v chuti, jako jediný vzorek získal od expertů čistou jedničku za čokoládovou polevu.

Vítězem testu se však nestal, v celkovém hodnocení ho předběhl tvarohový Kuba. Ten chutnal také velmi dobře, má velmi nízký obsah tuků, a nízký je tedy i příjem nasycených mastných kyselin.

"Čtveřici vzorků, které hodnotitelé považovali za nejlepší, lze seřadit takto: Magnum classic, Pegas Caramel, Kuba a Mrož,“ říká Alena Šedivá ze senzorické laboratoře VŠCHT.

A které chutnaly nejméně? "Do skupiny nejhůře hodnocených patřily vzorky Tesco Mražený krém vanilkový, Cortina Grand vanilla & almond, Choco sticks, Rigoletto jogurt-višeň a Modré z nebe vanilková s mandlemi.“

Zmrzlina Modré z nebe od Orionu byla přitom nejdražší ze všech, cenou předstihla i Magnum.

Výměna mléka a smetany za rostlinné tuky
Průmyslová zmrzlina se dávno nedělá z mléka nebo smetany, ale z rostlinných tuků, a to ještě většinou z těch méně zdravých.

"Dříve obsahovaly mražené krémy pouze mléčný tuk. Ten sice nelze z pohledu srdečně-cévních onemocnění hodnotit příliš příznivě, ale rostlinné tuky, které se dnes používají v recepturách většiny zmrzlin, jsou ještě horší,“ vysvětluje Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, členka Fóra zdravé výživy.

"Obsahují totiž vysoké procento nasycených mastných kyselin a někdy i trans mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Bohužel mají vhodné technologické vlastnosti pro výrobu mražených krémů i polev a hlavně jsou levné, proto se používají,“ dodala.

Výměna mléka a smetany za rostlinné tuky se tedy nekoná ve jménu zdraví, ale kvůli snadné výrobě a volba těch nejméně vhodných kvůli ceně.

Co dělat 

v obchodě

Zkontrolujte teplotu v mrazáku. Musí být -18 °C.

na cestě
Pokud chcete zmrzlinu uložit do mrazáku, musíte ji transportovat v chladicí tašce. Rozmražená a znovu zamražená zmrzlina chutná lehce „houbově“.

doma
Z balení si rychle odeberte, kolik potřebujete, obal rychle zavřete a vraťte do mrazáku.

Víte, co mlsáte?
Analýzy prokázaly, že mezi jednotlivými výrobky jsou velké rozdíly. Jak v kvalitě tuků, tak v jeho množství.

Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit jen třetinu všech tuků, které si v jídle dopřáváme, tedy asi 23 gramů za den. Trans mastných kyselin bychom neměli přijmout více než dva gramy. Tak zní oficiální doporučení zdravotníků.

Jenže porce mraženého krému Gelatelli Choco almond, Cortina a Rigoletto vyčerpá asi polovinu denní dávky nasycených mastných kyselin, Elba a Imperium klasik téměř dvě třetiny.

Jedna porce Elby ukrojí z dávky tuků, které bychom měli přijmout za celý den, 29 a Imperium klasik 27 procent, zatímco Kuba jen tři procenta.

"Zmrzliny se konzumují mezi denními jídly, většina lidí si proto vysoký energetický příjem ani neuvědomuje. Není divu, že národ tloustne,“ komentuje výsledky odbornice na výživu Dostálová.

Trans mastné kyseliny obsahoval ve větším množství jen jeden výrobek – mražený krém Tesco. Na posledním místě skončil i kvůli chuti.

Energetická hodnota zmrzlin 
Výrobek kJ/100 g
Kuba 1013
Pribináček 1074
Helena 1090
Míša 1122
Rigoletto 1234
Ledňáček 1254
Magnum Classic 1266
Eskymo 1287
Ecorino 1300
Modré z nebe 1314
Cortina Grand 1398
Gelatelli 1432
Pegas 1507
Elba 2178
Údaje pocházejí z obalů výrobků, ostatní je neuvádějí 

,

Prémiové testy