Zapalovače musí být pro děti bezpečné. Pokud nejsou, hrozí obchodníkům pokuta. Ilustrační foto

Zapalovače musí být pro děti bezpečné. Pokud nejsou, hrozí obchodníkům pokuta. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Z českého trhu musí zmizet nebezpečné zapalovače

  • 56
Od úterý se na českém trhu nesmí objevit zapalovače bez dětské pojistky. Nařídila to Evropská komise. Mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová iDNES.cz potvrdila, že kontroloři budou dodržování nařízení hlídat a také trestat.

"Zvláště běžně používané jednorázové plastové zapalovače nebyly ve většině případů před použitím malými dětmi dostatečně zajištěny, a proto  je požadavkem, aby byly vybaveny dětskou pojistkou," uvedla inspekce.

Na českém trhu se nesmí objevit nejen zapalovače bez dětské pojistky, ale ani takové, které pojistku sice mají, ale děti určitým způsobem lákají. Vyloučeny tak jsou zapalovače v podobě hraček, pohádkových postaviček, mobilních telefonů či zvířátek.

Zapalovače s pojistkou je obtížnější aktivovat. Jejich zavedení nařídila již před dvěma lety Evropská komise.

Obchodníci tak měli spoustu času se na novinku připravit. "Nedá se proto spoléhat na to, že by naši inspektoři při kontrolách přivírali oči s tím, že se jedná o změnu, která teprve začala platit. Času bylo opravdu dost," dodala Fléglová a upřesnila, že pokuty v případě nedodržení nařízení se mohou pohybovat v řádech tisíců až statisíců korun.

Zhruba před měsícem přitom inspekce vydala zprávu, podle níž bylo na českých pultech těchto zapalovačů stále velké množství.