VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

  12:59aktualizováno  12:59
Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Výroba Tradičního pomazánkového v Choceňské mlékárně trvá dva dny. Výrobní proces začíná oddělením smetany z mléka. Tato základní surovina se dál upravuje - mění se tučnost, přidává se sušené mléko a syrovátka a přichází pasterace.

Po přidání smetanových kultur základ přes noc zraje, než putuje do místnosti s obřími nerezovými nádobami, zvané „kuchyně“. Zde se polotovar ohřívá na 70 stupňů. Jako v každé kuchyni i tady se výrobek dochucuje. Chybět nesmí sůl, kukuřičný a bramborový škrob. Takzvanou termizací dochází ke zničení choroboplodných zárodků.

Posledním krokem před plněním do kelímků je přidání některé ze surovin, jež jednotlivé chutě Tradičního pomazánkového odlišují - například křenu, pažitky nebo salámu. Do kelímků pak stroje nalévají hotovou pomazánku ještě za tepla.

Jako v každém podobném závodě se i zde výroba neobejde bez několika kontrolních mechanismů. Detektor kovu například kontroluje přítomnost kovových částic. Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují. Druhým stupněm kontroly je laboratorní analýza.

Choceňská mlékárna je největším tuzemským výrobce pomazánkového másla. Formální změna na název „Tradiční pomazánkové“ následovala po rozhodnutí evropských úřadů, kterým vadí použití slova „máslo“ v produktu, který máslem není (více čtěte zde).

Z Chocně pochází zhruba 55 procent vaniček, které jsou v regálech obchodů. Za hodinu projde zaměstnancům pod rukama až 12 tisíc vaniček. Ročně mlékárna prodá 22 milionů kusů, nejvíce o Vánocích a Velikonocích.

Autoři: ,

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Církev děsí zdanění restitucí. Práci kvůli němu může ztratit každý pátý

Neratovský kostel s prosklenou střechou má nové báně.

Výpočty jsou jednoduché, matematika neúprosná. Když projde zdanění církevních restitucí tak, jak ho navrhuje vládní...

Další z rubriky

TEST DNES: Smoothie z obchodu chutnají, štíhlé linii ovšem nesvědčí

Ilustrační snímek

V posledních letech obohatily jídelníček smoothie, hutné nápoje z rozmixovaného ovoce či zeleniny, do nichž se může...

TEST DNES: Úplné výsledky testu prosecca

Test prosecca

MF DNES dala otestovat porotě odborníků čtrnáct vzorků šumivého vína prosecco. Zde najdete úplné výsledky.

Život knížky na regálu? Tři měsíce a dost, říkají knihkupci

Ilustrační snímek

Počet vydaných knížek sice poslední roky mírně klesá, ale většina knihkupců a nakladatelů i tak mluví o příliš velké...

Najdete na iDNES.cz