Kolekce šestnácti vín odrůdy Veltlínské zelené, kterou posuzovala odborná porota v Národním vinařském centru ve Valticích, získala celkem devět medailí: čtyři stříbrné a pět bronzových.
Lépe za dva a půl roku testování odrůdových vín zatím dopadlo jen Chardonnay, nikoliv však zásluhou domácích vinařů; většinu medailí posbírala zahraniční vína. Tentokrát se však o úspěch zasloužili tuzemští producenti.
"Věděl jsem, že Veltlínské zelené je odrůda, která nezklame, a ona skutečně nezklamala," prohlásil po testu předseda komise, slovenský enolog, degustátor a znalec vín Fedor Malík.
Není asi náhodou, že všechny čtyři stříbrné medaile získali vinaři, kteří se v testech MF DNES opakovaně umisťují na předních místech. Habánské sklepy, Znovín Znojmo, Moravíno Valtice a Modrý sklep jsou značky, na které je spolehnutí. Nikdy v testu nepropadly, naopak většinou skončily mezi nejlepšími.
Moravíno Valtice nikdy neodešlo z testu bez medaile. Čtyři medaile z šesti testů mají na svém kontě Habánské sklepy. Znovín Znojmo prošel osmi testy a jen dvakrát nezískal medaili. Modrý sklep má na kontě pět medailí z šesti účastí. Zdá se, že tito výrobci se nemusí bát zahraniční konkurence, která se na moravské vinaře hrne v podobě levných vín z evropských vinařských velmocí.
Přívlastková tentokrát lepší
Vína s přívlastkem se tentokrát až na jednu výjimku umístila lépe než "pouhá" jakostní odrůdová. To, co by mělo být samozřejmostí, však nebývá v našich testech pravidlem. Levnější jakostní vína často v hodnocení předběhnou dražší "přívlastky".
Přívlastková vína jsou jakousi extraligou, proto jsou také dražší. Vyrábějí se z plně vyzrálých hroznů vyšší cukernatosti, hrozny musí být jen tuzemského původu, z jedné vinařské oblasti, obce a vinařské trati a po sklizni musí být ověřeny vinařským inspektorem.
Jakostní odrůdová vína se vyrábějí také z hroznů jedné odrůdy, ale mohou být z různých vinic, proto na etiketě nemusí být uvedeno místo původu, ale jen vinařská oblast. Používají se hrozny nižší cukernatosti a vína mohou být doslazována.
Pachuť myšiny
I tentokrát jedno víno z extraligy propadlo. Pozdní sběr 2000 z Vinných sklepů Velké Bílovice musel být diskvalifikován kvůli bakteriální chorobě. Nepomohlo ani otevření další lahve, pachuť myšiny měl i tento vzorek.
Otevírat druhou lahev jsme museli ještě jednou - kvůli korkové pachuti si porota vyžádala druhý vzorek kabinetu 2000 ing. Michlovského; ten nakonec získal bronzovou medaili. "Na tom není nic divného, statisticky každá padesátá lahev má korkovou pachuť," říká Fedor Malík.