Velikonoční figurky | foto: dTest

Téměř stejné, obchody prodávají velikonoční figurky i z falešné čokolády

  • 103
Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se proto vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu, upozorňuje časopis dTest.

V obchodech můžete najít různé druhy čokolády. Je však potřeba sledovat, kolik obsahují kakaové a mléčné sušiny. Podíly těchto složek popisuje cukrovinková vyhláška. 

„Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny,“ upozorňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. „Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády,“ dodala.

Ve figurkách z falešné čokolády se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. 

Výrobky z falešné čokolády mohou být levnější než ty z pravé, ale není to pravidlem. „Pro ilustraci jsme koupili dvě figurky velikonočních zajíčků, obě zabalené do pestrobarevného alobalu. Menší figurka byla součástí sáčku nazvaného velikonoční kolekce spolu s vajíčkem v alobalu a tyčinkou v potištěném obalu,“ popisuje Hoffmannová.

Velký 60gramový zajíc stál 14,90 Kč, „velikonoční kolekce“ s menším zajícem o celkové hmotnosti 80 g stála 20,90 Kč. Přepočteno na čistou hmotnost výrobku nejsou figurky cenově (248 vs. 261 Kč/ kg) ani kaloricky (2228 kJ vs. 2294 kJ/ 100 g) příliš rozdílné. 

„Jde o kvalitativně odlišné výrobky, byť rozdíly musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu,“ vysvětlila Hoffmannová s tím, že zatímco velký zajíc byl čokoládový, menší figurka byla cukrovinka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně. „Na prvním místě ve složení u obou stojí cukr. Nečokoládového zajíčka spolehlivě prozradila druhá z ingrediencí - palmový tuk,“ dodala šéfredaktorka dTestu. Menší zajíček nesmí mít v názvu slovo čokoláda, protože obsahuje jen 4,8 procenta kakaového prášku a chybí mu kakaové máslo.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 procent), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 procent mléčné sušiny) a cukru.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 procent celkové kakaové sušiny a 3,5 procenta mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30procentním podílem celkové kakaové sušiny, 18 procenty mléčné sušiny a 4,5 procenty mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 procent celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 procent. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60 až 75 procent, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

,