Téměř stejné, obchody prodávají velikonoční figurky i z falešné čokolády

  16:29aktualizováno  16:29
Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se proto vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu, upozorňuje časopis dTest.

Velikonoční figurky | foto: dTest

V obchodech můžete najít různé druhy čokolády. Je však potřeba sledovat, kolik obsahují kakaové a mléčné sušiny. Podíly těchto složek popisuje cukrovinková vyhláška. 

„Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny,“ upozorňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. „Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády,“ dodala.

Ve figurkách z falešné čokolády se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. 

Fotogalerie

Výrobky z falešné čokolády mohou být levnější než ty z pravé, ale není to pravidlem. „Pro ilustraci jsme koupili dvě figurky velikonočních zajíčků, obě zabalené do pestrobarevného alobalu. Menší figurka byla součástí sáčku nazvaného velikonoční kolekce spolu s vajíčkem v alobalu a tyčinkou v potištěném obalu,“ popisuje Hoffmannová.

Velký 60gramový zajíc stál 14,90 Kč, „velikonoční kolekce“ s menším zajícem o celkové hmotnosti 80 g stála 20,90 Kč. Přepočteno na čistou hmotnost výrobku nejsou figurky cenově (248 vs. 261 Kč/ kg) ani kaloricky (2228 kJ vs. 2294 kJ/ 100 g) příliš rozdílné. 

„Jde o kvalitativně odlišné výrobky, byť rozdíly musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu,“ vysvětlila Hoffmannová s tím, že zatímco velký zajíc byl čokoládový, menší figurka byla cukrovinka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně. „Na prvním místě ve složení u obou stojí cukr. Nečokoládového zajíčka spolehlivě prozradila druhá z ingrediencí - palmový tuk,“ dodala šéfredaktorka dTestu. Menší zajíček nesmí mít v názvu slovo čokoláda, protože obsahuje jen 4,8 procenta kakaového prášku a chybí mu kakaové máslo.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 procent), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 procent mléčné sušiny) a cukru.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 procent celkové kakaové sušiny a 3,5 procenta mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30procentním podílem celkové kakaové sušiny, 18 procenty mléčné sušiny a 4,5 procenty mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 procent celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 procent. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60 až 75 procent, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Autoři: ,

Nejčtenější

ANALÝZA: Auta zdraží, hrozí kolaps trhu. Poděkujte Bruselu

Nová platforma koncernu Volkswagen pro elektrická auta

Volkswagen řekl, co se ostatní bojí říct nahlas: Kvůli přísnějším limitům CO2 auta výrazně podraží. Automobilky jsou...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Do obchodu s vlastní taškou. Zvyk ze socialismu se vrací

Svoje příznivce má síťovka i v éře igelitových tašek.

Síťovka byla v dobách socialismu nejlepším přítelem člověka, který šel do samoobsluhy. Teď v dobách konzumu a zároveň...

S klidem půjčují lidem. Bankám ještě zatopíme, tvrdí šéf Zonky

Pavel Novák, šéf Zonky

Vzít si půjčku v bance byl ještě před pár lety proces na několik dní. Technologie pustily do finančního světa další...

Další z rubriky

Pokladny bez obsluhy prohrávají v obchodech s klasikou

Ilustrační snímek

Většina obchodních řetězců dnes instaluje do svých prodejen samoobslužné pokladny, které mají zákazníka rychle odbavit....

TEST DNES: Smoothie z obchodu chutnají, štíhlé linii ovšem nesvědčí

Ilustrační snímek

V posledních letech obohatily jídelníček smoothie, hutné nápoje z rozmixovaného ovoce či zeleniny, do nichž se může...

TEST DNES: U prosecca neplatí, že by nejdražší muselo patřit k nejlepším

Test prosecca

Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti...

Najdete na iDNES.cz