Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Ve filetech se často skrývá voda za cenu rybího masa

Spíš než na pánev by se některé mrazené filety hodily k přípravě rybí polévky. Je v nich víc vody než masa. Když si koupíte kilo svíčkové, máte tisíc gramů masa a můžete se pustit do bifteků. Když si koupíte kilo mrazených rybích filetů, musíte počítat s tím, že se část váhy po rozmrazení promění ve vodu. Kolik zůstane masa?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

erben3

19. 4. 2008 18:31
.

Dnes už dávno neplatí, že na prvním místě je spokojený zákazník, ale na prvním místě je co největší finanční ZISK za co nejmenší námahu. Snižování kvality výrobků už pozoruji dlouhou dobu a ne jenom u potravin. Elektronika, oblečení, sportovní potřeby...  Co bude ale výsledkem tohoto vývoje, je jasné: Výrobci budou mít miliardy šustivých papírků na kontech, ale za ně si budou moci nakoupit šunty obdobné těm, které sami vyrábí a které si sami jako spotřebitelé kupují na trhu od ostatních výrobců.

0 0
možnosti

veg4life

19. 4. 2008 9:02
chtělo by to víc

vody, klidně i 100%...........ono by se pak přestalo s huntováním oceánů, stačilo by plnit sáčky "spotřebitelům" z kohoutku....:)

0 0
možnosti

inspektor

18. 4. 2008 21:16
polyfosfáty

       Takže, jen aby bylo jasno : v ČR je možné polyfosfátů používat u ryb 5.000 mg na 1 kg, ale v EU 2x  více  tj. 10.000 mg na 1 kg, samozřejmě včetně přirozeně přítomného stopového P.  Jak je možné, že norma nesedí s normou EU? A ještě jedno srovnání. V ČR, aby se asi ochránili děti, tak norma u tavených sýrů činí 20.000 mg / 1 kg.

0 0
možnosti

brco

18. 4. 2008 20:46
Jo, voda??

Mám podobné zkušenosti. Jinak by lidi měli číst, protože podobný článek jsem už četl asi před dvěma lety. A je velký problém, najít pořádnou rybu bez přidané vody. Jedno měřítko tu je. Kupovat jenom filety nebo filé, které je zmraženo přímo na moři v zpracovatelské lodi. Mám s tím zkušenost, že je to potom kvalitnější .

0 0
možnosti

poly

18. 4. 2008 20:23
polyfosfát

Prosím paní Večerkovou o zveřejnění povoleného množství přidaných polyfosfátů u dalších potravinových komodit jako např. pečivo, sýry, atd. a porovnání jejich množství konzumace u dětí ve srovnání s rybami. Argumentace, jak polyfosfáty v rybách trpí děti, přičemž v jiných výrobcích ( a dětmi daleko daleko více oblíbených ) je povoleno výrazně vyšší množství, prostě nemůže obstát. Co vy na to, paní Večerková?

0 0
možnosti

objektivita

18. 4. 2008 19:22
hm,hm

Hm, hm, zajímavý článek. Jen mi tam jako člověku zvyklému na objektivní informace chybí názor a reakce dalších stran jako např. výrobců a distributorů. Velmi by mě zajímalo i jejich vyjádření. Takto zde postrádám tak trochu princip fair play. Také zcela postrádám nějakou zmínku o situaci v Evropě. Patříme přece do EU a zcela jistě používáme metody měření vody v rybách v souladu s EU, že ? Nebo se pletu ? Proč zde absentuje názor evropského komisaře zodpovědného za kvalitu prodávaných rybích výrobků ? Kontaktovala paní Večerková nějakého výrobce, prošla si s ním jeho nabídku rybích výrobků, konzultovala si s distributory poptávku trhu a cenovou úroveň všech nabízených produktů ? Předpokládám, že nikoli, že celou situaci zcela bezmyšlenkovitě vytrhla z jakéhokoliv kontextu a připravila lidem "senzaci". Toto téme je bezesporu velmi zajímavé, ale měl by ho zpracovat skutečně objektivní profesionál. Pro příští tema navrhuji pí. Večerkové měření vody v houbách. Označí za podvodníka přírodu? 

0 0
možnosti

petr_pl

18. 4. 2008 18:51
Autor je moula

...protoze jen moula si muze myslet, ze kdyz koupi 1 kg svickove, je to 1 kg masa. Je videt, ze nevi, jak se maso, masne vyrobky a uzeniny vyrabeji...

Zkuste se zeptat v chemicke tovarne trumf.cz

0 0
možnosti

Cista pravda

18. 4. 2008 20:21
Re: Autor je moula

povidej jak se v chemicke tovarne vyrabi hovezi maso chytraku? Ja vzdycky myslel ze se na to musi zabit krava.

0 0
možnosti
TK

username

18. 4. 2008 18:39
diskutéři je to trochu jinak

článek je fakticky správně, byť je to pravda popsané trochu nejasně - nejde o obsah vody ve "svalovině", ten bude vždy výrazně větší, každé maso je ve výsledku voda z 90 procent. Jde o obsah přidané vody z nesprávného glazování či spíše ze snahy maximalizace zisku. Je to asi tak stejný podvod, jako kdyby měl prodejce kaprů z kádě na své váze dvě kila ledu, takže by dvoukilového kapra prodával jako čtyřkilového. Proto je normou stanoveno jen nízké množství vody, které se na glazování může použít, kde je drobné navýšení ceny vyváženo zvýšením výsledné kvality.

0 0
možnosti

Večerka Milan

18. 4. 2008 17:40
Autorka píše bludy. Pozor na to !!!

        3, Kde se vzala ta dusíková metoda na zjišťování rybího masa ? V EU, USA, v Rusku, nebo Kurdistánu ? Vždyť s takovou povolenou odchylkou 10 % to v EU zakázali, tak my jsme snad ten Kurdistán?

        4, Filé se před kulinářskou úpravou musí jen stáhnout glazura tak , jak je popsáno, ale následně nikdy nerozmrazovat a to proto, aby bylo šťavnaté, voda se nesmí vyplavit, protože se vyplaví z rozpuštěného filé i rozpustné bílkoviny. Bohužel, jsme národ vepřového a u mořských ryb známe jen název filé, ale nerozlišujeme druhy ryb, což je základní, co státy s tradicí velké spotřeby ryb perfektně znají.

          A když nás ovlivňují takoví tzv. odborníci na všechno a nic, tak se nedivím, když  set národ krmí takovými rozumy, že přijde nějaký FICO a udělá nový tiskový zákon.

           Takže čekejme další BLUDY, protože proč by se paní Večerková unavovala opravou svých nepodložených bludů. Národe drž hubu a krok!

0 0
možnosti

JTB

18. 4. 2008 18:12
Re: Autorka píše bludy. Pozor na to !!!

Vážený pane Večerko-Anonyme,

pokud jste nespokojený s odbornou úrovní článků v médiích, zkuste s nimi navázat spolupráci a napsat něco sám. Pokud to bude alespoň zajímavé, obvykle po Vás přepíší i totální hotentotštinu, aby to mohlo být publikováno. Nadávat a kritizovat ze zálohy ale umí každý s prominutím blbec. Jací čtenáři, takové noviny, tak si prosím nestěžujte. A odpusťte si ty nadávky.

0 0
možnosti

Večerka Milan

18. 4. 2008 17:22
Autorka píše bludy ! Pozor na to !!!

  Takže doslova  B L U D Y proto,

          1, že porce, čili kostky jsou vyráběny z bloků / 7,5 kg /, které se nařežou na porce. Bloky jsou vyráběny složením těch filetů, které, pokud nejsou vyráběny formou tvarováním do bloků, tak jsou zmrazovány samostatně jako filety. Jen v případě, že se bloky vyrábí z mletého masa, nebo-li pilin, tak se to většinou objeví v rybích prstech. a to se tak dělá, hlavně kvůli stravitelnosti pro děti.

          2, co má zákazník v rybách najít, když v rybím mase je 82-86 % vody. Pokud by ten býk žil celý život ve vodě a ne na suchu, tak by svíčková měla také tolik vody. To je přirovnání jak stehno !!! A můžete mi poradit, kde si mohu přečíst definici rybího masa. Myslím tím v ČR, nebo v EU.

         

         

0 0
možnosti

Kuba

18. 4. 2008 21:21
Re: Autorka píše bludy ! Pozor na to !!!

musim rict, ze tato cast o "pilinach" a "stravitelnosti"  me pobavila, nevzpominam se ze bych mel jako dite problem se stravitelnosti ryb, nebude se spis jednat o to, ze kdyz se neco sikovne obali do strouhanky tak to pak pri smazeni dokaze udrzet tvar lepe i kdyz je to v podstate jinak nepouzitelny odpad?

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Průmyslová produkce Polska klesla. Je to jen krátkodobý trend, tvrdí experti

23. dubna 2024

Produkce polského průmyslu v březnu zaznamenala největší propad od dubna loňského roku. V...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!