TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

  5:00aktualizováno  5:00
Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku, ale čím dál častěji také v krabičce do mrazáku. Kterou si příště koupit, abyste nemuseli litovat peněz? Ochutnali jsme a porovnali čtyřiadvacet druhů vanilkových zmrzlin.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První mléčnou zmrzlinu mají údajně na svědomí Mongolové, jimž v chladném horském podnebí čas od času zmrzly sladké nápoje připravené z kozího, kobylího nebo velbloudího mléka. A tak se již ve 13. století rozhodli, že je budou záměrně pojídat ledové.

Pro podrobné výsledky testu 24 zmrzlin klikněte zde

Zatímco staří mongolští kočovníci svou zmrzlinu chystali jen z mléka a třeba lékořice, zmlsaní Evropané do ní začali přimíchávat cukr, smetanu a vejce, později cukráři přidávali sladké ovoce, ořechy, rozinky či čokoládu, kakao – nebo vanilku.

Češi mají nejraději vanilkovou

A právě vanilková zmrzlina je podle průzkumu společnosti Nielsen ta, které Češi dávají dlouhodobě přednost před čokoládovou nebo smetanovou – v horkém létě si ji koupí natočenou do kornoutu, v zimě ji mají připravenou v pohotovostní poloze doma v mrazáku.

Tušíte však, co vlastně mlsáte, když se vám v ústech rozplývá sladký, jemně nažloutlý, voňavý krém? A který z nich je nejchutnější?

MF DNES se rozhodla, že nechá ochutnat reprezentativní vzorek zmrzlin, nanukových dortů a polárkových sněhů, a především na základě chuti určí vítěze.

V redakčním mrazicím boxu se nakonec sešlo čtyřiadvacet druhů ledových pochoutek, které mají ve svém složení vanilku nebo její aroma. Mimochodem, vanilková zmrzlina je totiž jediný druh, který může nést v názvu označení „vanilková“, i když se k ní skutečné lusky ani nepřiblížily.

Pětadvacetičlenná porota pak měla za úkol zhodnotit barvu, vůni a chuť zmrzlin a posoudit, nakolik sladká a vanilková byla.

Dvě až tři kostky v jedné porci

Zatímco vanilkových lusků se mnohem více vyskytovalo na obrázcích etiket než v chuti a vůni zmrzlin, množství použitého cukru by položilo i kdekterého otrlého návštěvníka cukráren.

Češi a zmrzlina

  • 34,3 milionu litrů zmrzliny nakoupili Češi v loňském roce
  • 3,1 miliardy korun utratili za rodinná balení, nanuky i dezerty
  • 35 % zmrzliny prodané v Česku připadá na rodinná balení
  • 69 korun stojí průměrně litr zmrzliny v rodinném balení
  • 66 % zmrzlin kupujeme od května do září, loni nejvíc v červnu

Zdroj: maloobchodní audit společnosti Nielsen za rok 2017

Z některých vzorků porotcům trnuly zuby, v jiných se intenzivní sladká chuť přelila do nepříjemně hořké či natrpklé.

„Teprve ve chvíli, když jsem měla možnost srovnávat, jsem si uvědomila, jak strašně sladké zmrzliny jsou,“ napsala na závěr hodnocení jedna z porotkyň.

V té nejsladší, tedy polské značce Grycan, je ve dvou kopečcích 14 gramů cukru. Pro lepší představu jsou tři a půl kostky cukru téměř třetina tolerovaného denního příjmu. To už je citelná dávka to, že si zmrzlinu obvykle dáme jen tak mimochodem mezi jídly.

A ani nejméně sladký Prima Zmrzlinový sníh není požehnáním pro štíhlou linii, ve 100 mililitrech spořádáte dvě kostky cukru.

Pozor na tuk...

Když MF DNES loni testovala ruské zmrzliny, ukázalo se, že jsou mimořádně tučné. Protože byly až na jedinou výjimku vyrobeny z mléka a smetany, obsahovala každá porce mezi 7 až 15 gramy tuku.

Z čeho vyrábějí zmrzlinu?

Häagen-Dazs: smetana, zahuštěné odtučněné mléko, cukr, vaječný žloutek, přírodní vanilkové aroma
Ovocný Světozor: voda, cukr, sušené odtučněné mléko, máslo, pan mec D, prášek Vanilla CK, syrovátka, panna base, mec plus, emulstab, jedlá soda, regulátor kyselosti – kyselina citronová
Domácí zmrzlináři: plnotučné mléko, vanilkový lusk, cukr krupice, smetana ke šlehání, vaječné žloutky, příp. špetka soli

Pokud byste byli střídmí a disciplinovaně si osvěžili den vždy jen dvěma kopečky vanilkové zmrzliny, pojedli byste průměrně 3 až 6 gramů tuku.

Výrazně dietnější je odlehčený M&S Skinny Madagascan Vanilla Iced Dessert, který obsahuje pouze 0,6 gramu tuku, jeho nadprůměrné množství má naopak polský Grycan (9,2 gramu) a hlavně smetanový Häagen–Dazs z Francie.
S poctivou zmrzlinou ze smetany, zahuštěného mléka, cukru a žloutků si dopřejete takřka 15 gramů tuku. Tuk je to však čistě živočišný.

... hlavně ten kokosový!

Většina firem si přitom při výrobě pomáhá používáním rostlinných tuků, konkrétně kokosového, který je podle odborných studií obzvlášť špatnou alternativou.

„Kokosový tuk totiž obsahuje přibližně 90 procent nasycených mastných kyselin,“ připomíná Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Pro podrobné výsledky testu 24 zmrzlin klikněte zde

Stojí za to si připomenout, že nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně třetinu ze zkonzumovaných tuků. Přispívají totiž ke vzniku srdečních a cévních chorob, zvyšují hladinu cholesterolu a přispívají k obezitě.

Jenže správný poměr mastných kyselin nesplňuje žádná zmrzlina. Nejlepší, Häagen–Dazs, má 61 procent nasycených mastných kyselin v tuku, nejhorší Soft Scoop Vanilla z produkce společnosti Unilever dokonce 92 procent.

Tato průmyslově vyráběná zmrzlina přitom propadla i při ochutnávce. Jenže ani ostatní vzorky na tom nebyly o mnoho lépe, ať už je velké firmy chrlí po tunách, nebo se zmrzlináři pyšní „ruční výrobou“. Vždyť i chuť zmrzliny ze slavných cukráren Ovocný Světozor zhodnotili porotci jako zcela umělou, s pachutí sušeného mléka.

Nejčtenější

Saúdská Arábie přišla útokem o polovinu produkce ropy. Cena poletí vzhůru

Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září...

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se...

S bezkontaktními platbami do 500 korun mohou být od soboty problémy

Ilustrační snímek

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat...

Koruna jako rozvojová měna. Od intervencí se neoklepala, sráží ji riziko

Ilustrační snímek

Už je to skoro dva a půl roku od ukončení devizových intervencí a koruna ne a ne výrazněji posílit. Spíše naopak....

Pozor na pohádky o suchu, píše v eseji agrární analytik Petr Havel

Takto vypadá v květnu 2018 vyschlá půda v areálu Všesportovního stadionu v...

Za sucho u nás nemůže méně srážek, nedostatek dešťů je jen jednou z pohádek o tom, jak Česko brzy zůstane bez vody....

Míra klientelismu v Rakousku mě šokovala, řekl v Rozstřelu Radim Jančura

Majitel RegioJetu Radim Jančura v diskusním pořadu Rozstřel. (11. září 2019)

Budoucnost svého byznysu vidí dopravce RegioJet spíše ve vlacích než v autobusech. Ve středečním Rozstřelu to řekl...

Další z rubriky

Nejen zelenina. Rychle zdražují desítky potravin včetně čaje, masa i sladkostí

Ilustrační snímek

Fakt, že potraviny rychle zdražují, začal vnímat skoro každý. Nejde ovšem jen o často zmiňované extrémy, kterými jsou...

Test taxislužeb: Jeden dorazí za minutu, jiný nepřijede vůbec

ilustrační snímek

Z nedávných šarvátek mezi taxikáři a řidiči Uberu vyšli vítězně hlavně zákazníci: ceny šly dolů, taxikáři jsou ochotní...

Už třetina Čechů platí mobilem. Banky jdou novému trendu vstříc

Ilustrační snímek

Mobil místo plastové karty preferuje stále více zákazníků tuzemských bank. Telefonem platí v obchodech 31 procent...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz