První mléčnou zmrzlinu mají údajně na svědomí Mongolové, jimž v chladném horském podnebí čas od času zmrzly sladké nápoje připravené z kozího, kobylího nebo velbloudího mléka. A tak se již ve 13. století rozhodli, že je budou záměrně pojídat ledové.
Pro podrobné výsledky testu 24 zmrzlin klikněte zde |
Zatímco staří mongolští kočovníci svou zmrzlinu chystali jen z mléka a třeba lékořice, zmlsaní Evropané do ní začali přimíchávat cukr, smetanu a vejce, později cukráři přidávali sladké ovoce, ořechy, rozinky či čokoládu, kakao – nebo vanilku.
Češi mají nejraději vanilkovou
A právě vanilková zmrzlina je podle průzkumu společnosti Nielsen ta, které Češi dávají dlouhodobě přednost před čokoládovou nebo smetanovou – v horkém létě si ji koupí natočenou do kornoutu, v zimě ji mají připravenou v pohotovostní poloze doma v mrazáku.
Tušíte však, co vlastně mlsáte, když se vám v ústech rozplývá sladký, jemně nažloutlý, voňavý krém? A který z nich je nejchutnější?
MF DNES se rozhodla, že nechá ochutnat reprezentativní vzorek zmrzlin, nanukových dortů a polárkových sněhů, a především na základě chuti určí vítěze.
V redakčním mrazicím boxu se nakonec sešlo čtyřiadvacet druhů ledových pochoutek, které mají ve svém složení vanilku nebo její aroma. Mimochodem, vanilková zmrzlina je totiž jediný druh, který může nést v názvu označení „vanilková“, i když se k ní skutečné lusky ani nepřiblížily.
Pětadvacetičlenná porota pak měla za úkol zhodnotit barvu, vůni a chuť zmrzlin a posoudit, nakolik sladká a vanilková byla.
Dvě až tři kostky v jedné porci
Zatímco vanilkových lusků se mnohem více vyskytovalo na obrázcích etiket než v chuti a vůni zmrzlin, množství použitého cukru by položilo i kdekterého otrlého návštěvníka cukráren.
Češi a zmrzlina
Zdroj: maloobchodní audit společnosti Nielsen za rok 2017 |
Z některých vzorků porotcům trnuly zuby, v jiných se intenzivní sladká chuť přelila do nepříjemně hořké či natrpklé.
„Teprve ve chvíli, když jsem měla možnost srovnávat, jsem si uvědomila, jak strašně sladké zmrzliny jsou,“ napsala na závěr hodnocení jedna z porotkyň.
V té nejsladší, tedy polské značce Grycan, je ve dvou kopečcích 14 gramů cukru. Pro lepší představu jsou tři a půl kostky cukru téměř třetina tolerovaného denního příjmu. To už je citelná dávka to, že si zmrzlinu obvykle dáme jen tak mimochodem mezi jídly.
A ani nejméně sladký Prima Zmrzlinový sníh není požehnáním pro štíhlou linii, ve 100 mililitrech spořádáte dvě kostky cukru.
Pozor na tuk...
Když MF DNES loni testovala ruské zmrzliny, ukázalo se, že jsou mimořádně tučné. Protože byly až na jedinou výjimku vyrobeny z mléka a smetany, obsahovala každá porce mezi 7 až 15 gramy tuku.
Z čeho vyrábějí zmrzlinu?Häagen-Dazs: smetana, zahuštěné odtučněné mléko, cukr, vaječný žloutek, přírodní vanilkové aroma |
Pokud byste byli střídmí a disciplinovaně si osvěžili den vždy jen dvěma kopečky vanilkové zmrzliny, pojedli byste průměrně 3 až 6 gramů tuku.
Výrazně dietnější je odlehčený M&S Skinny Madagascan Vanilla Iced Dessert, který obsahuje pouze 0,6 gramu tuku, jeho nadprůměrné množství má naopak polský Grycan (9,2 gramu) a hlavně smetanový Häagen–Dazs z Francie.
S poctivou zmrzlinou ze smetany, zahuštěného mléka, cukru a žloutků si dopřejete takřka 15 gramů tuku. Tuk je to však čistě živočišný.
... hlavně ten kokosový!
Většina firem si přitom při výrobě pomáhá používáním rostlinných tuků, konkrétně kokosového, který je podle odborných studií obzvlášť špatnou alternativou.
„Kokosový tuk totiž obsahuje přibližně 90 procent nasycených mastných kyselin,“ připomíná Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.
Pro podrobné výsledky testu 24 zmrzlin klikněte zde |
Stojí za to si připomenout, že nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně třetinu ze zkonzumovaných tuků. Přispívají totiž ke vzniku srdečních a cévních chorob, zvyšují hladinu cholesterolu a přispívají k obezitě.
Jenže správný poměr mastných kyselin nesplňuje žádná zmrzlina. Nejlepší, Häagen–Dazs, má 61 procent nasycených mastných kyselin v tuku, nejhorší Soft Scoop Vanilla z produkce společnosti Unilever dokonce 92 procent.
Tato průmyslově vyráběná zmrzlina přitom propadla i při ochutnávce. Jenže ani ostatní vzorky na tom nebyly o mnoho lépe, ať už je velké firmy chrlí po tunách, nebo se zmrzlináři pyšní „ruční výrobou“. Vždyť i chuť zmrzliny ze slavných cukráren Ovocný Světozor zhodnotili porotci jako zcela umělou, s pachutí sušeného mléka.