Vanilková zmrzlina bez vanilky

  10:00aktualizováno  10:00
Pryč s mlékem, smetanou, vejci a vanilkou... Stačí voda, tuk z kokosu, barviva, aroma... Proč ne? Předpisy pro mražené krémy nejsou vůbec proti.
Recept na klasickou vanilkovou zmrzlinu, ať už připravenou doma, nebo v cukrárně, je v podstatě stejný: mléko či smetana, cukr, někdy vejce, rozemleté vanilkové lusky... Jenže na obalech průmyslově vyrobených zmrzlin najdete úplně něco jiného: vodu, sušené odstředěné mléko, mléčné bílkoviny, glukózový sirup, škroby, želatinu, emulgátory, stabilizátory, aroma a barviva. A hlavně rostlinné tuky. Dnešní průmyslové zmrzliny jsou spíš uměním, jak z laciných surovin vykouzlit chuť co nejvíc připomínající slastnou letní pochoutku. Potvrdil to test deseti vanilkových mražených krémů a zmrzlin, který pro MF DNES zpracovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Všechny (kromě byly vyrobeny z rostlinných tuků. Na trhu jsme nenašli ani jednu čistě mléčnou nebo smetanovou vanilkovou zmrzlinu.

Místo smetany tuk z kokosu

vítěz testu

Prima Primissimo firmy Nowaco má velmi příjemnou texturu i chuť, jen příliš žlutou barvou připomíná spíš banánovou než vanilkovou zmrzlinu. Je nejméně vodová a poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin v tucích je o něco příznivější.

propadák testu

Zmrzlina Laguna chutí zmrzlinu příliš nepřipomínala. Byla příliš tvrdá, nedala se nabrat lžičkou. Na rozdíl od všech ostatních vůbec neroztála, do rána po ní zbyla na misce tuhá gumovitá hmota. Jako jediná obsahuje nežádoucí syntetická barviva tartrazin, žluť SY a Ponceau 4R.



Zmrzlina tedy vyměnila smetanu za rostlinné tuky. Nikoliv ve jménu zdraví, jak by se mohlo zjednodušeně zdát, ale kvůli ceně. Kokosový tuk, který obsahovaly všechny testované vzorky, patří na světových trzích k nejlevnějším, v Česku se ještě donedávna používal hlavně k výrobě mýdla Helada. Ale aby nedošlo k omylu, je to tuk povolený k lidské výživě. Jenže z výživového hlediska nepatří k těm nejzdravějším. "Nad jednou porcí si nemusíme s příjmem tuku dělat starosti," komentuje výsledky analýz odbornice na tuky Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, členka Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy. "Když si ale dáte třeba třísetgramový pohár, dostanete do sebe většinou pětadvacet gramů tuku, a to už není tak málo. Doporučenou denní dávku osmdesát gramů pro průměrného spotřebitele vyčerpáte téměř z jedné třetiny." Lidé s menší fyzickou aktivitou, zejména ženy a staří lidé, ještě více. Horší však je, že jde o nasycené tuky, kterých by měl člověk konzumovat méně než jednu třetinu. Tři sta gramů mraženého krému s kokosovým tukem znamená vyčerpat celou denní doporučenou dávku nasycených tuků.

Jak by měla vypadat pravá zmrzlinová pochoutka? Čtěte ZDE.

Zhodnocení mražených krému a zmrzlin z hlediska výživy naleznete ZDE.

Kolik sní zmrzliny
(litrů ročně)

Nový Zéland 26,3
USA 22,5
Kanada 17,8
Austrálie 17,8
Švýcarsko 14,4
Švédsko 14,2
Finsko 13,9
Dánsko 9,2
Itálie 8,2
ČR 6,6

Nejvíce zmrzliny vyrobí: USA (61,3 mil. hl ročně), Čína (23,6), Kanada (5,4) a Itálie (4,6), Austrálie (3,3) a Francie (3,2)

Bez mléka chybí i chuť

U zmrzlin jde ale víc o chuť než o zdraví. A právě mléčný tuk dává mražené letní pochoutce příjemnou chuť a vůni. Avšak i chuť je dnes možné vytvořit uměle. Důkazem jsou výsledky senzorického hodnocení. Až na jednu výjimku nedopadlo pro testované krémy tak špatně. Třebaže některé chutnaly po škrobu nebo sušeném mléku, jiné po rumu nebo lepence, některé měly slabší vanilkovou chuť a jiné nepřirozenou barvu, degustátoři je celkově ohodnotili jako dobré nebo průměrné. Výjimkou byl mražený krém Laguna, který svou chutí zmrzlinu ani příliš nepřipomínal.

Vzduch za cenu zmrzliny

Podstatnou složkou zmrzliny, která se ale ve složení neobjeví, je vzduch. Přidává se do směsi při míchání, bez něj by byl mražený krém příliš hutný a pomalu by se rozpouštěl v ústech. Když je ho moc, ztratí se hebká a sametová chuť. A vlastně si kupujeme vzduch za cenu zmrzliny. Dnešní zařízení umožňuje víc než zdvojnásobit objem. Není divu, že výrobci prodávají zmrzlinu raději na litry než na váhu.

Chcete vědět, jak dopadla v testu vaše oblíbená zmrzlina? Výsledky najdete ZDE.


 

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Najdete na iDNES.cz