Ke zrání tvarůžků mlékárna omylem použila kultury, které neměly žádnou odolnost proti listeriím. Firma to uvedla v prohlášení, které zveřejnila agentura APA.
"Ochranné kultury používané v roli zákonně povolených konzervantů byly dvakrát omylem vyměněny za kultury, které podle následného zjištění neměly dostatečnou odolnost proti listeriím," cituje APA z prohlášení.
Firma přiznává, že v rámci interního varovného a kontrolního systému mělo být vedení firmy o výměně kultur informováno, "což se ale nestalo". O výměně kultur se vedení dozvědělo až v letos lednu.
"Bohužel nelze vyloučit, že tvarůžky, které neobsahovaly účinné brzdiče listerií, mohly jít do prodeje se zvýšenými hodnotami listerií," dodává mlékárna, která zmíněné tvarůžky vyráběla ve Štýrsku.
Výrobky byly k dostání také v Česku a na Slovensku, zde se však problémy neprojevily a tyto výrobky firmy byly staženy z trhu. V Rakousku však bylo od ledna v souvislosti s touto nebezpečnou bakterií hospitalizováno 12 osob, z toho devět po požití zmíněných tvarůžků.
Od roku 2009, kdy se na nákazu přišlo, zaregistrovala Rakouská agentura pro zdraví a bezpečnou výživu (AGES) 21 případů. Problémem sýrů s obsahem listerie se začalo zabývat také státní zastupitelství ve Štýrském Hradci.
Posledním potvrzeným případem je 57letý muž z Dolních Rakous. Do nemocnice byl přijat loni na Štědrý den, dva dny poté zemřel. Podle úřadů trpěl dalšími nemocemi, ale na jeho smrti údajně měla podíl právě listerie. Tento muž je prvním, u kterého byla v letošním roce stanovena jako příčina smrti listerie. Dvě úmrtí byla identifikována v Německu, kam se tvarůžky rovněž dodávaly.
Listerie způsobuje onemocnění, které se zpočátku podobá chřipce. Inkubační doba je 70 dní. Chorobu provází horečka a bolest svalů, nechutenství a průjem. Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, nastupují bolesti hlavy, zmatenost a křeče. U těhotných žen může bakterie poškodit plod.
Podle lékařů je nemoc u dospělých ve třetině případů smrtelná. Antibiotika mohou nemoc vyléčit, musí ale být podána včas.