V lese i na zahradě pomůže motorový přítel

- Aby práce na zahradě či v lese nepřipomínala galeje, pokoušejí se výrobci svými motorovými udělátky zpříjemnit tuto namáhavou činnost. Na jedné straně je taková snaha určitě chvályhodná, na straně druhé člověka staví do pozice, že v libovolném megamarketu netuší kam s očima, po čem dříve sáhnout. Když se k tomu připočte také nemalý cenový rozdíl mezi jednotlivými typy pomocníků, problém je na světě. Následující přehled by měl dostat do obrazu i naprostého laika, a pomoci mu tak při nákupu.
Každá sekačka má své pro a proti

Oko zahrádkáře spočine v obchodě s největší pravděpodobností nejdříve na rotační sekačce - stroji, který při práci zvládne i malé dítě. Nakupující musí pečlivě zvážit, jak často bude trávník sekat, jaká je svažitost terénu a typ porostu, kdo bude nejčastěji sekat (muž, žena, starší člověk) a samozřejmě také velikost zahrady. Pro rotační sekačky s benzinovým motorem hovoří větší výkonnost motoru, díky které stroj zvládne hustou popřípadě i mokrou trávu. Nezávislost na zdroji elektrické energie a případný pohon kol umožňuje těmto sekačkám zvládnout i pozemek o rozloze čtyř tisíc metrů čtverečních. Výhodou elektromotorů je oproti tomu tichý chod, nízká hmotnost sekačky a v neposlední řadě také nižší cena. Zatímco ceny benzinových modelů se pohybují od 7 do 30 tisíc korun, "elektriku" si zahrádkář pořídí už od přibližně dvou tisíc. Závislost na přívodu elektrické energie se snaží výrobci odstranit pomocí akumulátorů. Úbytek výkonu je však v takovém případě ještě zřetelnější, než je tomu u sekaček napájených ze sítě, a proto jsou vhodné spíše pro menší zahradu. Pro nepravidelné sekání v hustém porostu nebo pro využití trávy na krmivo se hodí bubnové nebo lištové přístroje. Nemají sice sběrný koš a ponechávají posečenou trávu na strništi, ale na druhou stranu nerozdrtí trávu nadrobno, jako to dělají rotační stroje. Ochranný rám u bubnových modelů navíc umožňuje bezpečné sekání u zdí, plotů či stromů. Velká šíře záběru a vysoká kvalita sečení zase mluví pro volbu lištových pomocníků. Ceny těchto sekaček se pohybují od 17 do 25 tisíc korun. Vhodným doplňkem k předchozím typům je strunová sekačka, někdy označovaná jako vyžínač, která se prodává v benzinovém i elektrickém provedení. Špatně přístupná místa a rozličná zákoutí, kde jiné stroje selhávají, tato sekačka hravě zvládá. V síťové verzi ji lze koupit za šest set až pět tisíc korun. Silnější benzinový stroj může stát až kolem patnácti tisíc.

Vhodné použití žacích nástrojů pro křovinořezy

Výkonnější soukmenovec strunových sekaček je křovinořez (motorová kosa). Zvládne jak práci na zahradě, tak i v terénu či lese. Různé typy řezných kotoučů a nožů umožňují použití od běžného sekání trávy až po porážení slabých kmenů. Ceny křovinořezů jsou od 10 do 30 tisíc korun.

Větším zahradám sluší traktor či rider

Majitelé rozlehlejších pozemků (nad 4000 metrů čtverečních), kteří se v noci budí hrůzou při představě nadcházejícího sekání, si mohou ulevit nákupem traktoru či rideru. Rider je v podstatě sekačka, kterou však před sebou zahrádkář netlačí, nýbrž na ní sedí. Pro tyto samohyby hovoří malé rozměry, nízká hmotnost, jednoduchá ovladatelnost a snadné manévrování. Poněkud větší a výkonnější traktory najdou uplatnění nejen při údržbě velkých zahrad, sportovních hřišť či parků, ale také v lese při odvozu dřeva. Cenově se oba typy strojů pohybují od 45 tisíc do 200 tisíc Kč, přičemž ridery spíše v nižších relacích.

Elektrická pila

Je vhodná pro práci v uzavřených prostorech. Není tak hlučná jako benzinová pila a samozřejmě nevytváří žádné výfukové plyny. Předností je rovněž nižší hmotnost, snadnější obsluha a jednoduchá údržba. Na běžné řezání dřeva, například do kamen či do krbu, postačí stroj s výkonem 1400 wattů. Pro objemnější práci by už zájemce měl sáhnout po 1600wattové pile, která už se výkonem blíží benzinovým modelům nižších kategorií. Pro nákup je nutné si připravit čtyři až osm tisíc korun.

Benzinová pila

Pro zahrádkáře, kteří plánují práci ve vzdálenějším okolí nebo v lese, je lepší benzinová pila. Vyžaduje sice náročnější obsluhu i údržbu, avšak výkonem uspokojí každého. Běžnému uživateli bohatě postačí stroj s objemem motoru do 50 krychlových centimetrů. Stejně tak není nutné kupovat pilu s příliš dlouhou vodicí lištou. Strom o průměru šedesát centimetrů je totiž možné porazit už s lištou o délce 30 centimetrů. Ceny jsou od 9 do 35 tisíc.

Repro: Mountfield, Husqvarna, Partner, Jonsered


Křovinořez či pila mohou ulehčit zahrádkářovu práci a podstatně zakrátit nepříjemnou dřinu.