Test: svařáky se liší, najdete kyselý nápoj i kvalitní francouzské víno

  11:24aktualizováno  11:24
Nejlepší svařák je na Staroměstském náměstí, nejhorší v Jihlavě. Tam ho v jednom stánku ohřáli rovnou v rychlovarné konvici. Zkusili jsme 18 vzorků z Prahy, Brna a Jihlavy a zjistili, jakých chyb a triků se prodejci dopouštějí. Téměř všichni například svařené víno doslazují.

Svařené víno. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Příšerně kyselý nápoj z nejlacinějšího vína z PET lahve, ohřívaný přímo v rychlovarné konvici, to vše ve stánku, kde do plastové přepravky s rozdělaným těstem na bramboráky teče proud vody ze střechy - to byl nejpříšernější zážitek při našem třídenním testu kvality tuzemských svařených vín.

Tenhle "svařák" jsme koupili na vánočních trzích na Masarykově náměstí v Jihlavě, a když jsme donutili jeho výrobce, aby ho sám ochutnal, dobrovolně nám vrátil 24 korun. "Tak tohle se fakt nepovedlo, máte pravdu, odtušil a bylo vidět, že se stydí.

kde vaří dobrý svařák

V Jihlavě mají špatné víno, Staroměstské náměstí používá dobré suroviny. Kompletní výsledky testu najdetezde

Jihlava v našem testu propadla, ani jeden ze tří vzorků nebyl chutný. Naopak v Praze ani v Brně jsme žádný velký průšvih neobjevili, byť drobné výhrady jsme měli. Na dvou místech v Praze to vypadalo, že ve vínu je víc vody, než by bylo ideální. Na Moravě jsme zaznamenali problémy s hygienou.

Původně jsme chtěli ochutnat mnohem víc svařených vín, ale pět měst (Velké Meziříčí, Kutná Hora, Humpolec, Havlíčkův Brod a Kolín) jsme navštívili zbytečně, ve čtvrtek 10. prosince tam ještě žádné vánoční trhy nebyly. Z 18 ochutnaných vzorků byly dva výborné, čtrnáct obstojných a tři nechutné.

Víno přelévané půllitrem

Na Moravě se vždy našla drobnost, která chyběla k opravdu dobrému dojmu. Ať to bylo víno téměř dovedené k varu s pěnou na povrchu a vyvařená dřevěná vařečka, nebo prodavačka, která naběračkou bryndala víno po kelímku po své ruce, a to pak stékalo zpět do hrnce, přiopilý prodavač, který půllitrem přeléval víno z jedné nádoby do druhé.

Prostě, na kulturu prodeje a hygienu se až na výjimky moc nehledí. A dá se říct, že ve většině případů šel špatný dojem ze stánku ruku v ruce s neuspokojivou chutí připravovaného nápoje. Tam, kde se s hygienou netrápili, často kašlali také na samotný svařák.

Největší vánoční trhy v Praze, tedy ty na Staroměstském a Václavském náměstí, vypadaly o mnoho lépe. Kromě toho, že někde příjemnou vůni svařáku rušil silný odér klobás a opékaného masa, nedalo se jim z hlediska čistoty nic vytknout.

Potěšující bylo, že až na tři jihlavské patoky, vyrobené z bůhvíjaké suroviny, se většina svařáků připravovala z dobrých vín. V Brně z moravských, v Praze z francouzských. Kuriozitou byl "speciální svařák", podle prodejce o 99 procent lepší, než mají ostatní - protože do něj přidával rum (respektive jeho českou variantu tuzemák).

Lihoviny sice v některých zemích do svařeného vína přidávají, ale vždy to oznamují předem. Na vývěsce tedy mělo stát "svařené víno s rumem". Co když někdo netouží po říznějším pití?

Podobně to bylo s cukrem. Téměř všichni svařené víno notně doslazovali, v některých případech to bylo až přes míru. Prodejci tak nemysleli na ty, kdo cukru příliš neholdují. A vždycky ještě nabízeli ještě další cukr na přislazení, kdyby to náhodou bylo málo.

Důležité je koření i kelímek

Absolutní vítěz testu, svařák z pražského Staroměstského náměstí, zabodoval jak v hygieně, tak v chuti vína. Ačkoli jsme nejprve nevěřili, že se jedná o deklarované francouzské víno, jeden ze stánkařů nám ukázal dvacetilitrový barel, z něhož víno na svařák odlévají. Mohli jsme si také prohlédnout "punčochu" napěchovanou kořením.

Nezáleží jen na tom, jaká koření do vína dáváte, ale také doba, jak dlouho je tam louhujete, i to jsme v testu ověřili. Velké trhy v Praze má totiž na starosti jedna firma a dovoz vína i koření zajišťuje centrálně, jak nám potvrdili jednotliví prodejci.

"Málokdo postupuje v případě ochucení svařáku standardním způsobem, ale z profesního pohledu to je naprosto správné," pochválil nápad jeden z degustátorů, generální rozhodčí České barmanské asociace Miroslav Černík.

Jak zmiňujeme u jednotlivých vzorků, důležitou roli hraje také nádoba, v níž se teplý nápoj podává. Body ztráceli ti prodejci, kteří na kelímku šetřili a servírovali svařák do obyčejného plastového. Ten je příliš tenký a "uškodí" hned dvakrát. Pálí v ruce a nápoj v něm rychleji chladne, čímž ztrácí na chuti.

To polystyrenový kelímek, na který naštěstí spoléhala většina testovaných stánkařů, udrží teplotu nápoje, i když s ním dlouho korzujete po tržišti. U testovaných vzorků jsme se nesetkali ani jednou s možností, kterou nabízejí například na rakouských či německých trzích. Za zálohu 2 až 3 eura si můžete od prodejců vypůjčit hrníček a vychutnat si svařák z něj.

Ceny se liší o polovinu

Zatímco kvalitu kelímku jsme do testu započítávali, cena v našem hodnocení jednotlivých vín žádnou roli nehrála. Částky, které jsme za dvě deci zaplatili v hlavním městě a na Moravě, se přitom markantně lišily.

Za svařák na Václaváku dáte 45 korun, za nejlevnější vzorek v Brně jsme zaplatili polovinu -22 korun. V Praze jsme dokonce jednou dali 39 korun za deci nápoje.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Víčka na PET lahvích brzy jen s poutky. Nařízení EU dělá výrobcům starosti

O konci plastových brček, tácků nebo příborů ví snad každý, ale že PET lahve...

Že se blíží konec plastových brček, tácků nebo příborů, ví asi každý. Ale že PET lahve budou muset mít k sobě pevně...

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Najdete na iDNES.cz