Test: svařáky se liší, najdete kyselý nápoj i kvalitní francouzské víno

  11:24aktualizováno  11:24
Nejlepší svařák je na Staroměstském náměstí, nejhorší v Jihlavě. Tam ho v jednom stánku ohřáli rovnou v rychlovarné konvici. Zkusili jsme 18 vzorků z Prahy, Brna a Jihlavy a zjistili, jakých chyb a triků se prodejci dopouštějí. Téměř všichni například svařené víno doslazují.

Svařené víno. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Příšerně kyselý nápoj z nejlacinějšího vína z PET lahve, ohřívaný přímo v rychlovarné konvici, to vše ve stánku, kde do plastové přepravky s rozdělaným těstem na bramboráky teče proud vody ze střechy - to byl nejpříšernější zážitek při našem třídenním testu kvality tuzemských svařených vín.

Tenhle "svařák" jsme koupili na vánočních trzích na Masarykově náměstí v Jihlavě, a když jsme donutili jeho výrobce, aby ho sám ochutnal, dobrovolně nám vrátil 24 korun. "Tak tohle se fakt nepovedlo, máte pravdu, odtušil a bylo vidět, že se stydí.

kde vaří dobrý svařák

V Jihlavě mají špatné víno, Staroměstské náměstí používá dobré suroviny. Kompletní výsledky testu najdetezde

Jihlava v našem testu propadla, ani jeden ze tří vzorků nebyl chutný. Naopak v Praze ani v Brně jsme žádný velký průšvih neobjevili, byť drobné výhrady jsme měli. Na dvou místech v Praze to vypadalo, že ve vínu je víc vody, než by bylo ideální. Na Moravě jsme zaznamenali problémy s hygienou.

Původně jsme chtěli ochutnat mnohem víc svařených vín, ale pět měst (Velké Meziříčí, Kutná Hora, Humpolec, Havlíčkův Brod a Kolín) jsme navštívili zbytečně, ve čtvrtek 10. prosince tam ještě žádné vánoční trhy nebyly. Z 18 ochutnaných vzorků byly dva výborné, čtrnáct obstojných a tři nechutné.

Víno přelévané půllitrem

Na Moravě se vždy našla drobnost, která chyběla k opravdu dobrému dojmu. Ať to bylo víno téměř dovedené k varu s pěnou na povrchu a vyvařená dřevěná vařečka, nebo prodavačka, která naběračkou bryndala víno po kelímku po své ruce, a to pak stékalo zpět do hrnce, přiopilý prodavač, který půllitrem přeléval víno z jedné nádoby do druhé.

Prostě, na kulturu prodeje a hygienu se až na výjimky moc nehledí. A dá se říct, že ve většině případů šel špatný dojem ze stánku ruku v ruce s neuspokojivou chutí připravovaného nápoje. Tam, kde se s hygienou netrápili, často kašlali také na samotný svařák.

Největší vánoční trhy v Praze, tedy ty na Staroměstském a Václavském náměstí, vypadaly o mnoho lépe. Kromě toho, že někde příjemnou vůni svařáku rušil silný odér klobás a opékaného masa, nedalo se jim z hlediska čistoty nic vytknout.

Potěšující bylo, že až na tři jihlavské patoky, vyrobené z bůhvíjaké suroviny, se většina svařáků připravovala z dobrých vín. V Brně z moravských, v Praze z francouzských. Kuriozitou byl "speciální svařák", podle prodejce o 99 procent lepší, než mají ostatní - protože do něj přidával rum (respektive jeho českou variantu tuzemák).

Lihoviny sice v některých zemích do svařeného vína přidávají, ale vždy to oznamují předem. Na vývěsce tedy mělo stát "svařené víno s rumem". Co když někdo netouží po říznějším pití?

Podobně to bylo s cukrem. Téměř všichni svařené víno notně doslazovali, v některých případech to bylo až přes míru. Prodejci tak nemysleli na ty, kdo cukru příliš neholdují. A vždycky ještě nabízeli ještě další cukr na přislazení, kdyby to náhodou bylo málo.

Důležité je koření i kelímek

Absolutní vítěz testu, svařák z pražského Staroměstského náměstí, zabodoval jak v hygieně, tak v chuti vína. Ačkoli jsme nejprve nevěřili, že se jedná o deklarované francouzské víno, jeden ze stánkařů nám ukázal dvacetilitrový barel, z něhož víno na svařák odlévají. Mohli jsme si také prohlédnout "punčochu" napěchovanou kořením.

Nezáleží jen na tom, jaká koření do vína dáváte, ale také doba, jak dlouho je tam louhujete, i to jsme v testu ověřili. Velké trhy v Praze má totiž na starosti jedna firma a dovoz vína i koření zajišťuje centrálně, jak nám potvrdili jednotliví prodejci.

"Málokdo postupuje v případě ochucení svařáku standardním způsobem, ale z profesního pohledu to je naprosto správné," pochválil nápad jeden z degustátorů, generální rozhodčí České barmanské asociace Miroslav Černík.

Jak zmiňujeme u jednotlivých vzorků, důležitou roli hraje také nádoba, v níž se teplý nápoj podává. Body ztráceli ti prodejci, kteří na kelímku šetřili a servírovali svařák do obyčejného plastového. Ten je příliš tenký a "uškodí" hned dvakrát. Pálí v ruce a nápoj v něm rychleji chladne, čímž ztrácí na chuti.

To polystyrenový kelímek, na který naštěstí spoléhala většina testovaných stánkařů, udrží teplotu nápoje, i když s ním dlouho korzujete po tržišti. U testovaných vzorků jsme se nesetkali ani jednou s možností, kterou nabízejí například na rakouských či německých trzích. Za zálohu 2 až 3 eura si můžete od prodejců vypůjčit hrníček a vychutnat si svařák z něj.

Ceny se liší o polovinu

Zatímco kvalitu kelímku jsme do testu započítávali, cena v našem hodnocení jednotlivých vín žádnou roli nehrála. Částky, které jsme za dvě deci zaplatili v hlavním městě a na Moravě, se přitom markantně lišily.

Za svařák na Václaváku dáte 45 korun, za nejlevnější vzorek v Brně jsme zaplatili polovinu -22 korun. V Praze jsme dokonce jednou dali 39 korun za deci nápoje.

Nejčtenější

Saúdská Arábie přišla útokem o polovinu produkce ropy. Cena poletí vzhůru

Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září...

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se...

S bezkontaktními platbami do 500 korun mohou být od soboty problémy

Ilustrační snímek

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat...

Koruna jako rozvojová měna. Od intervencí se neoklepala, sráží ji riziko

Ilustrační snímek

Už je to skoro dva a půl roku od ukončení devizových intervencí a koruna ne a ne výrazněji posílit. Spíše naopak....

Pozor na pohádky o suchu, píše v eseji agrární analytik Petr Havel

Takto vypadá v květnu 2018 vyschlá půda v areálu Všesportovního stadionu v...

Za sucho u nás nemůže méně srážek, nedostatek dešťů je jen jednou z pohádek o tom, jak Česko brzy zůstane bez vody....

Míra klientelismu v Rakousku mě šokovala, řekl v Rozstřelu Radim Jančura

Majitel RegioJetu Radim Jančura v diskusním pořadu Rozstřel. (11. září 2019)

Budoucnost svého byznysu vidí dopravce RegioJet spíše ve vlacích než v autobusech. Ve středečním Rozstřelu to řekl...

Další z rubriky

Test školních přezůvek: Žádné módní výstřelky, vyhrála česká klasika

Ilustrační snímek

Každé tři měsíce nový pár. Zřejmě nic jiného nebudete na prvním stupni základní školy měnit tak často jako školní...

Jedenáct hříšníků z patnácti. ČOI pokutovala stánkaře výstavy Země živitelka

Mezinárodní agrosalon Země živitelka (24. srpna 2019)

Při kontrolách České obchodní inspekce (ČOI) na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích porušilo zákon jedenáct z...

Kůrovcový byznys: vydělat na něm může každý, stačí mít aspoň 50 tisíc

Kůrovcová kalamita, vichřice, Šternbersko, Bruntálsko, Lesy ČR, Lesy města...

Kůrovcová kalamita je neštěstí pro životní prostředí a vlastníky lesů, ale také vidina peněz pro firmy, které ji...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz