Výrobci špekáčků mají stále co napravovat, ukázal test MF DNES

  13:43aktualizováno  13:43
Měla by to být česká chlouba a specialita, protože mají u nás dlouhou tradici a kromě Slovenska se nikde jinde nevyrábějí. Dnešními špekáčky se však moc chlubit nemůžeme, i když jsou určitě lepší než ty, které jsme si kupovali před několika lety. Ukázal to test MF DNES a Potravinářské komory prováděný na začátku června.

Najít skutečně dobrý špekáček, který by chutnal po mase a voněl po čerstvé uzenině, je stále velké umění. I ty, které vypadají (i chutnají) za syrova dobře, po opečení na ohni už takovou pochoutkou nejsou.

Prokázal to letošní test špekáčků, v němž odborníci posuzovali 15 vzorků v cenách od 66 do 119 korun za kilo. Nepotvrdil bohužel trend, který naznačil loňský test – že se poctivý špekáček pomalu vrací do obchodů (více zde).

Kompletní test špekáčků čtěte v MF DNES Čtěte v pátek, 12. července

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Nenašly se v něm sice žádné vyslovené propadáky, které by na ohni shořely jako papír nebo se rozpadly tak jako v minulosti, ale také žádný, který by nadchnul. Všechny vzorky sice splnily předepsaný minimální podíl masa (40 procent), žádný neobsahoval drůbeží separáty, které nahrazují maso a které se do špekáčků přidávat nesmí, přesto nechutnaly tak, jak bychom od české tradiční speciality čekali.

Pravá kvalita špekáčku se totiž projeví až na ohni. Teprve po opečení vystoupí do popředí všechny nepřirozené pachuti, pocházející z nejrůznějších aditivních látek, která do nich výrobci přidávají. Bez nich se už zřejmě dnešní výroba masných produktů neobejde. Test bohužel ukázal, že je ve velké míře používají i menší řezníci, jejichž produkty jsme do testu také zařadili. Jejich špekáčky nedopadly lépe než ty z velkých průmyslových masokombinátů.

Vítězi testu se staly Špekáčky z Kosteleckých uzenin a Farmářské špekáčky z Masokombinátu Písek.

Test MF DNES a potravinářské komory

  • Test špekáčků, který připravila MF DNES spolu s Potravinářskou komorou ČR, proběhl na začátku června.
  • Zařazeny jsou do něho jak výrobky velkých masokombinátů, tak špekáčky menších regionálních uzenářů. Vybrány byly jen výrobky označené jako špekáčky.
  • Vzorky analyzovali odborníci Státního veterinárního ústavu v Praze. Zjišťovali obsah masa, tuku, soli, vápníku, prověřovali, zda neobsahují strojově oddělené maso (separáty) nebo sójovou či drůbeží bílkovinu.
  • Vzhled, vůni, konzistenci a chuť hodnotila také 12členná porota nezávislých odborníků i výrobců.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

Velký nákupní bratr. Kamery v obchodech poznají váš věk i náladu

Ilustrační snímek

Interaktivní displeje rozpoznají tvář, věk a pohlaví zákazníka a nabídnou mu zboží na míru. Zhruba dva roky se české...

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Najdete na iDNES.cz