Test pivních limonád: lidem chutnají, ovoce v nich ale chybí

  2:00aktualizováno  2:00
Ovocné pivní nápoje, takzvané radlery, zažívají nebývale rychlý růst sympatií mezi konzumenty. Pivovarníci se z toho radují, ačkoliv k nim teprve hledají svůj vztah. Laici kvalitu neřeší a limonády si jednoduše vychutnávají, ačkoliv v nich ovoce není. Ukázal to test MF DNES, v němž laici fandili mixům víc než experti.
Obliba ovocných pivních limonád roste. Ovoce v nich však není.

Obliba ovocných pivních limonád roste. Ovoce v nich však není. | foto: Koláž - iDNES.cz

Téměř u všech 20 zkoumaných pivních nápojů porotci z řad laiků přiřadili hodnoceným vzorkům lepší známky než odborníci. Častěji k nim také zaujímali jednoduše pozitivní postoj. "Jsou to úžasné nápoje, které mají budoucnost," uvedla například za laiky Dana Johnová z vysoké hotelové školy.

Experti se naopak v názorech na pivní hit rozdělili. Jedni ho popsali jako originální osvěžující nápoj, druzí jako přeslazený či naopak překyselený a příliš syntetický.

Ať už jejich sympatie má, či ne, spotřeba pivních ovocných specialit roste a podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven mají radlery skvělou perspektivu.

Radler

Míchaný nápoj z piva má většinou nízký obsah alkoholu. Právě proto si ho oblíbili cyklisté, po nichž pivní limonáda dostala název (cyklista - der Radler). Na obale musí mít nápoj vyznačen obsah alkoholu, množství ovocné složky a druh piva, z jakého je vyroben.

Testované vzorky obsahovaly od 0,04 % až 2,34 % alkoholu.

"Nealkoholické pivo se dostalo během deseti let zhruba na pět procent spotřeby. Míchané pivní nápoje dosáhnou této hranice na konci příštího roku. Jejich nástup bude tedy daleko rychlejší," odhaduje Jan Veselý.

A které pivní mixy v testu zvítězily? Na prvním místě se umístil Staropramen Cool Grep, na druhém Zlatopramen Radler Citron a třetí příčku obsadil Samson Radler Grapefruit.

Tyto ovocné pivní limonády zvítězily přesto, že obsahují maximálně 2,2 procenta ovocné složky. Ani další speciály však na tom nejsou podle výsledku testu s podílem ovoce lépe. Výjimku tvoří jen mixy od pivovaru Bernard, které obsahují více než třetinu ovocné šťávy.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Najdete na iDNES.cz