Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: shutterstock.com

TEST: Mýty o šunce pro děti a párcích

  • 15
Výrobci uzenin se nás snaží přesvědčit, že některé jsou zdravější, libovější nebo pro děti vhodnější. Skutečnost je trochu jiná. Masné výrobky se, možná po vzoru mléčných, snaží hrát na zdravou notu. Vedle fit tyčinek a jogurtů máme už i fit a light párky a řadu "zdravějších" uzenin pro děti. Drůbeží uzeniny mají už dlouho lepší pověst než párky nebo šunka z vepřového. Jsou takové opravdu?

Test, který zmapoval 17 masných výrobků, potvrdil, že všechno není tak ideální, jak podle obalů vypadá. Mezi výrobky byly jen dva, které se obešly bez dusitanů - kuřecí šunka Aktiv a kuřecí párky Natural. Ty jsou i bez fosfátů. Kromě těchto dvou výrobků všechny ostatní obsahují pěknou řádku aditiv. Dokonce i ty, které se chlubí tím, že jsou zdravější a vhodné pro děti.

Vápník a vláknina - jen lákadlo

Mnohá tvrzení na obalech by se vůbec dala přinejmenším považovat za zavádějící a klamavá. "Všechny proklamace o tom, že jsou zdrojem vápníku, vlákniny, omega-3 mastných kyselin, jsou jen způsob, jak v rodičích rozptýlit pocit viny za to, že si uzeninami zjednodušují život," míní lékařka Václava Kunová. "Kvůli vápníku přece jíme mléčné výrobky, vlákninu máme v ovoci, zelenině a obilovinách a omega-3? Troufám si tvrdit, že v 50 gramech lososa jich bude stonásobně více než v celém balení dětských párků."

TEST UZENIN

Podívejte se, jak dopadly šunky a párky v testu MF DNES.

Hodně troufalé je tvrzení výrobců, že "pomáhají snižovat hladinu cholesterolu". Týká se vlákniny. I kdyby člověk snědl kilo šunky s přidanou vlákninou, dostal by do sebe jen třetinu denní doporučené dávky.

"Nedovedu si představit, jak může párek snižovat cholesterol," říká Ladislav Steinhauser z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. "Snad kdyby tam dodali polynenasycené mastné kyseliny rostlinného původu, tak by se to mohlo tvrdit, i tak by to ale bylo tvrzení pofiderní. Snižování cholesterolu stojí úplně na jiných potravinách než na masných výrobcích. Raději si dám jednou pstruha a pak dobrý párek."

Šunky nepodvádějí

Potěšitelné určitě je, že až na jednu všechny šunky odpovídaly třídě jakosti (když jsme šunky testovali naposledy, před třemi lety, téměř polovina se vydávala za lepší kategorii). Neznamená to, že jsou všechny stejně kvalitní, proto je dobré při výběru sledovat třídu jakosti a kupovat si nejlépe jen šunku výběrovou nebo nejvyšší jakosti. Bude lepší a chutnější než šunka standardní.

Nezjistili jsme ani, že by v některém výrobku byly použity náhražky masa v podobě drůbežích separátů, přidané rostlinné bílkoviny nebo vlákniny. To neznamená, že by v testovaných výrobcích nebyly, ale jen tam, kde být mohou a kde je zákazník najde ve složení.


Prémiové testy