Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TEST DNES: Za pětistovku dostanete náruč plnou květů i zvadlé koště

  • 37
Redaktoři MF DNES v minulých dnech po celé republice vyzkoušeli, jaké pugéty jim v květinářství uvážou za 500 korun jako dárek pro energickou a veselou kolegyni, která slaví padesátiny. Odnesli si kvetoucí keř, hřbitovní kvítí, „ramínko“ v květu i svilušky v liliích.

Do redakce jsme v jeden den přivezli osmnáct kytic, které do Prahy cestovaly ze západu z Klatov i od východu až ze Zlína.

Pro podrobné výsledky testu kytic a jejich fotografie klikněte zde

Květinám se dostalo přesně takové péče, jakou nám květinářky při prodeji doporučovaly – a pak už se hodnocení ujaly tři poroty: odborná, složená ze zkušených floristů a floristek, studentská, v níž zasedli adepti na toto řemeslo ze Střední odborné školy Jarov a Střední zahradnické školy v Praze–Hloubětíně, a laická.

Snad u každého porotce vystřídalo prvotní okouzlení z místnosti plné barev a vůní rychlé vystřízlivění. A v případě odborníků nominovaných Svazem květinářů a floristů se dostavilo i rozčarování a znechucení.

„Než začal Zdeněk Pohlreich upozorňovat na bídu českého pohostinství, byli jsme zvyklí si v restauraci nestěžovat a zaplatit. Dokud se nenaučíme vracet květiny stejně jako špatné jídlo, budou nám nabízet takové hrůzy,“ poznamenala místopředsedkyně svazu Klára Franc Vavříková a upozornila na nedostatky, kterých by si měli zákazníci při nákupu květin všímat.

Zaprvé musí být květiny vybrané do vazby čerstvé. Začínají-li vadnout, nepomůže jim svěcená voda ani sebelepší péče. V našem výběru se dokonce ocitly lilie obalené listy aspidistry napadenými sviluškou.

Zadruhé si musí květiny ve vazbě rozumět. Tak například růže, slunečnice nebo pryšce mají rády teplou vodu, tulipány nebo irisy ocení led, gerbery potřebují jenom ponořit konce stonků, narcisy by ve vazbě jiné květiny otrávily.

Květiny nakoupené v řeznictví

A zatřetí je musí vázat odborník. „Ten, kdo u nás vezme do ruky květinu, se už nazývá florista. Ovšem většina hodnocených kytic nesplnila základní parametry v technickém i uměleckém zpracování,“ vytýkal florista Pavel Hruška zásadní řemeslné chyby: pramalou kreativitu, neobratnou práci s barvami, špatnou kompozici kytic a především mizernou techniku.

Bez ní květiny stěží přežijí déle než dva tři dny, což je na kytici za pětistovku škaredě málo. „Až na pár výjimek nebyly květiny svázány do spirály, aby se dobře držely v ruce, pod úvazkem zůstaly listy, které začínají rychle hnít, a gerbery byly až na samý konec stonku odrátkované, což způsobuje vadnutí,“ poukázal učitel floristiky Jan Stibor na hrubé přehmaty.

Většina květin také vzala rychle zasvé, za tři dny už by s nimi oslavenkyně ve váze příliš parády nenadělala. Zádumčivá vazba z květinářství Belles Fleurs v Praze se přitom tvářila strhaně už mezi dveřmi květinářství. „Vypadá, jako by byla kupovaná v řeznictví,“ kritizovala Klára Franc Vavříková jednu z nejméně povedených kytic.

Pro podrobné výsledky testu kytic a jejich fotografie klikněte zde

Naopak rozevlátá, extravagantní a do rozměrů skutečně impozantní kompozice z třeboňského květinářství Z lásky kvítka udělala na odborníky největší dojem.

„Je vidět, že tady autor u vázání přemýšlel. Když přijdete s takovou květinou ženě gratulovat, bude si ji pamatovat a bude vědět, že pro vás něco znamená. Přesně taková by měla kytice k padesátinám být,“ podotkl Jan Stibor.


Prémiové testy