Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. října 2021 Vendelín

Diskuse k článku

Knedlíky jsou tragické. Chlouba české kuchyně v testu MF DNES pohořela

Bramborové knedlíky bez brambor, mouky a vajec. Že to nejde? Někteří výrobci knedlíků to dokážou. Místo z brambor je totiž vyrábějí ze sušené směsi, podobné té, kterou si můžete koupit sami v obchodech. Prokázal to test hotových kupovaných knedlíků, který uspořádala redakce MF DNES s časopisem Svět potravin a za podpory Potravinářské komory ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K65a70m20i23l 51C86e18c91h 6934679895194

Kdosi mne poradil,ze do houskovich knedliku mam krajet 3.dny stare housky.Ja je kral pul dne,a mel jsem toho plnou vanu.

0/0
28.11.2013 21:06
Foto

M75i84c36h60a18l 27M64i57l32l27e48r 9236842189142

navrh hospodam a restauracim, ktere tyto knedliky vari....dat je na menu pod nazven Tragicke knedliky.;-)

0/0
24.10.2013 4:28
Foto

D22a66g18m61a98r 26P52á79t13k73o58v54á 5558922199441

Hotové knedlíky jsem koupila snad 2 x v životě. Normálně dělám nekynuté třené houskové, jsou ale tužší a nehodí se ke všemu. Např. ke guláši jsou ideální. Karlovarské knedlíky, vařené v utěrce, jsou pracné, ty dělávám jen výjimečně. Na internetu jsem nedávno našla recept na kynuté houskové knedlíky, vařené v mikrovlnce. Nádoba se mi do mikrovlnky nevejde, vařila jsem je v páře a při třetím (posledním) pokusu jsem přidala 2 rohlíky navíc. Moc mi chutnají, nejsou pracné a jsou opravdu nadýchané. Kupované knedlíky jsou hnus!

http://recepty.vareni.cz/kynuty-houskovy-knedlik-z-mikrovlnky/

Stejně nepochopím lidi, co si neudělají doma majonézu na vánoční bramborový salát :-). Vždyť je to otázka pár minut.

+1/0
23.10.2013 22:31
Foto

L69u83k15a64s88z 20P80a89n36e16k 1255873427527

Podivejmé, vyrobeno v ČR a je to tragedie. Pokůd stejný vysledek měl by knedlík z Polska, to by byla afera na celou republiku.

+2/0
23.10.2013 11:22
Foto

F71i98l66i77p 14K78a36š59t37á19n58e42k 2569576434672

Potraviny z Polska nejsou o neumetelstvi, ale o vedomem podvodu a uzivani jedu v potravinarstvi (sul, kyseliny, masokostnimoucka,....) Ty nase knedliky jsou o neumeni varit. Drtiva vetsina hospod je nabizi. I proto nechodim do hospod na jidlo (a pak kvuli koureni).

0/−1
24.10.2013 13:29
Foto

T20o12m39á18š 13B53l11a13h48o32š 6566367705720

íDnes je fakt tragédie.

Fakt si nebudu kupovat kvůli výsledkům byť i zajímavých testů noviny na celý rok dobředu.

0/−1
20.10.2013 21:00
Foto

J19i37n90d69ř31i86c55h 87Š25k15o64p43e33k 4775541400775

a přitom by stačilo, pokud by název výrobku definoval jeho jasné složení a výrobu.

Takže by syntetický výrobek podobný knedlíku se nemohl jmenovat knedlík, ale nějak jinak. Označení knedlík by mohl mít jen výrobek dělaný z klasických surovin běžnými postupy.

Stejně tak potraviny jako jogurt, tvaroh, sýr, atd atd...........

0/0
20.10.2013 17:45
Foto

F34i42l91i47p 14K84a13š43t67á55n65e74k 2649566784332

Chlebu taky rikaji chleba a neni... V pripade knedliku je opravdu dementni napad si je koupit. Uvarit je je ultralevne a navic jednoduche...

0/0
24.10.2013 13:33
Foto

S65t46a48n14i64s86l22a80v 64H23o24r13á47č19e76k 5341938915774

No aby ne, kdo by se s těmi bramborami loupal..;-(

0/0
18.10.2013 18:54
Foto

V11i38k80t70o32r 15N66á86r28o98ž32n49ý 3509182638

Než kupované knedlíky...tak si radši ke guláši dám rohlík...

+4/0
18.10.2013 14:11
Foto

M10i21r18e90k 72K69o55v78a66c49i71k 5881401291457

Ke guláši mám nejradši čerstvej chleba - není nic lepšího :-)

+5/0
18.10.2013 14:52
Foto

K88a49r69e64l 11J31a37r64o77s81l58a30v 34P62r64o90c73h61á39z55k76a 7236856112154

Já jsem z domova svého mládí zvyklý na tuhé (ale přesto ssavé) houskové knedlíky s velkými oky - pochoutka. V Praze a okolí to nikdy nebylo nic moc, ale každá hospoda si dělala vlastní, a nejméně polovina z nich byla docela dobrá. Katastrofa nastávala při dovolené v pohraničí nebo na Moravě. Prakticky všude vzducholodě bezhouská bezvaječná nechutná houba napěněná asi práškem a (nebo) sodovkou. Po celou dobu dovolené nutno jíst jen brambory a těstoviny. Přitom rád ochutnávám regionální kuchyni.

Dnes jsem už dlouhé roky ve stejné situaci i doma v Praze. S knedlíkem si dávám čas od času jen svá nejoblíbenější jídla, jinak se jim vyhýbám jak čert kříži.

Doporučuji pravidelně testovat knedlíky vyráběné průmyslově a zavést každoroční soutěž Český knedlík, a odměňovat zvlášť nejlepší výrobce, restaurace, kuchaře neprofesionály.

Já bych si skutečně v současné době netroufl turistům nabídnout českou kuchyni. V otázce knedlíků je to napříč všemi cenovými skupinami restaurací naprostý hnus.

+1/0
18.10.2013 13:50
Foto

O41d82s11t14r81a43n77ě56n98ý 62U43ž10i79v53a62t77e83l

Uživatel požádal o vymazání
+8/0
18.10.2013 13:30
Foto

Z52d23e90n20ě35k 54Z14a83b79a24v77a 1892894216364

a které jsou od Babiše ;-D ?

dole v tiráži už to je: Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem

+1/0
18.10.2013 12:30
Foto

V82l63a94d88i54m63í72r 98J24e51s77e63n11i57c72k80ý 9848928975380

Souhlas, malovýrobci jsou záruka. U nás v Liberci to alespoň funguje. Nebudu propagovat jmenovitě, aby mi nějaký chytrolín nepodsouval, že jsem majitel knedlíkárny ;-D Jednou za měsíc zajedu, vezmu pár houskáčů, ovocňáků a plněné bramborové a šup s tím do mrazáku ;-)

+1/0
18.10.2013 12:29
Foto

J43a86n24a 30J57e55l10í96n62k62o77v18á 4727313735963

To máte štěstí. Taky kupujeme knedlíky od menšího výrobce, houskové a bramborové se celkem dají, ale když šoupnu do mrazáku ovocné, tak po rozmražení je ta náplň příšerné chuti i konzistence, proto si myslím, že je nedělají z čerstvého ovoce, ale z předem zmrazeného protlaku či čeho.

0/0
18.10.2013 13:33
Foto

V89l66a87d39i87m49í90r 94J82e76s50e81n32i50c95k14ý 9968238965490

U nás tam "cpou" dle sezony - čerstvé jahody, borůvky, celoročně kompotované meruňky. Do bramborových čerstvé švestky nebo uzené maso, levnější varianta je se salámem ;-)

0/0
18.10.2013 14:39
Foto

P75a80v67e96l 17K71u11c61h88t98a 4546381367984

Klukova tchyně se jmenuje Svobodová a ostře vystupovala proti houskovým knedlíkům Svoboda. "Svobodu nebrat", radila. A vidíte v dnešním testu má stříbrnou medaili. První místo získal nějaký lokální výrobce, v Praze jsem ho neviděl. Takže ode dneška kupuji jen Svobodu.

0/0
18.10.2013 10:32
Foto

O83d94s35t19r98a54n46ě32n35ý 74U78ž59i24v40a21t80e14l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
18.10.2013 13:26
Foto

P75ř17e75m56y24s84l 30Č41e80j77p 8898437928766

Broumovský houskový knedlík, a je mi jedno z čeho je vyroben, chutná :o)

0/−2
18.10.2013 10:11
Foto

Š94á53r95k50a 22Č18e70c13h97o93v38á 8588426325375

Proč by výrobci nešidili, když se to stejně prodá. Český člověk koupí levné a ještě si libuje. Kdyby lidé nekupovali šizené šmejdy, nebyly by na trhu. Kdo chce, uvaří si ze základních surovin. Tenhle článek mě ponechal klidnou.

+6/0
18.10.2013 9:35
Foto

R21u85d31o76l27f 49K61l28u33s36a80l 8507884669721

Napůl s vámi souhlasím -- rozhodně s tím, že prostě kdo chce, udělá si to doma. Ale rozhodně mě to nenechává chladným, a to z jednoduchého důvodu. Pokud se na trhu objeví nějaká srágora, kterou lidi kupují, potom to otevře dveře dalším srágorám. A časem to dopadne tak, že i když si to budu chtít uvařit sám, nebudu toho schopen, protože nebudu mít kvalitní základní suroviny.

0/0
18.10.2013 17:28
Foto

S68t42e90p80a12n 64H70u43d69e68c 3945152147775

No na domácí oběd bych si to nekoupil, ale jakožto firma zabívající se závodním stravováním děláme bramborové taky z prášku, bereme od Zeelandie a jsou docela dobrý, z práškovejch zcela jistě nejlepší. Ano, není to jak z brambor a nejde o cenu, ale o čas. Jinak houskové knedlíky si děláme sami a ani nás nikdy nenapadlo to dělat jinak. :) Stejně tak bramborová kaše je z brambor. :)

+1/0
18.10.2013 9:18
Foto

P62a85v35e86l 19O52d66r13a22z25i58l 6544919777270

Ale ovšemže jde o cenu, neboť čas jsou peníze.

+1/0
18.10.2013 10:54
Foto

J84a37n 29R24a40m30b68o26u51s50e34k 4565255865167

další článek o ničem....nadpis je všechny odsoudí, v druhé větě se píše, že dobré jsou jen ty od malovýrobců... tak já nevím...některé zde uváděné články jsou stejné, jako kupované knedlíky... mnoho éček, ale chuť žádná:-)

+2/0
18.10.2013 9:07
Foto

V58í54t56e24k 55V73a94l24a12c56h 7304120385785

Nejsou tragické jen knedlíky, ale vše co se tady v současné době děje. V minulosti byla  Česká kuchyně nejlepší v Evropě a jezdili se tady najíst i cizinci. Nyní je to jen podvod, aby na tom vydělali pouze podnikatelé. Je to tady jen okrádání lidu, korupce a zločiny ze stran podnikatelů i politiků.

+2/−3
18.10.2013 9:05
Foto

R53a19d78e65k 52N82e67u84m88a46n41n 5262192458685

na hou stranu - lidé kupují

0/0
18.10.2013 9:06
Foto

J27a19n 86R35a18m10b10o44u63s71e21k 4415155225827

Co si představujete pod pojmem "Česká kuchyně"?

+2/−2
18.10.2013 9:12
Foto

J10o66s86e71f 84V80a47l46a 9310633743863

to co nabizeji Cesi-emigranti (z r 1968) v Pratru

0/0
18.10.2013 9:19
Foto

J70a34n 18R42a78m14b65o87u12s91e50k 4525555535197

kroupy, pohanku, zabíjačku a koláče?

0/0
18.10.2013 9:20
Foto

J43o11s80e71f 35V79a76l62a 9400583323723

kroupy a pohanka jsou suroviny, ktere jsou jinde na svete taky. Zabijacka neni kuchyne, ale zranice. Kolace - ano, o tom by se dalo mluvit, ale jenom kulate kolacky, ty z plechu nejsou nic originalniho. Rekneme - opravdu ta Pohlreichem nenavidena svickova, veprova pecene na ruzny zpusob, pecena kachna a husa,  knedliky, hlavne plnene, slane a sladke, dale pokrmy z povidel a z hrusek, brusinek, boruvek, jablek, jeste kapr, bramborak, uzene maso.

0/0
18.10.2013 9:28
Foto

J82a46n 71R50a14m54b34o23u73s38e62k 4775625105557

..ale jo chápu, nechci se přít...jenom, že česká -městská- kuchyně je vystavěna na kuchyni německé, rakouské a trochu francouzské. Jinak navrhuji mír :-)

+2/0
18.10.2013 9:31
Foto

J94o97s73e45f 29V38a37l38a 9130293823123

:-) prijato

+1/0
18.10.2013 9:50
Foto

J60o89s56e55f 12V29a80l92a 9150643303103

v zasade souhlas, i kdyz bych to formuloval jinak. Rozdil je asi v tom, ze bavorsky hospodsky je hrdy na svoji sekanou a jak pekne hostovi chutna, zatimco cesky hospodsky je hrdy na to, jak hosta se svoji sekanou pekne "odrbal"

+6/0
18.10.2013 9:22
Foto

M48i11c28h94a68l 72M27i93l71l79e31r 9676412839862

"Česká kuchyně nejlepší v Evropě "8-o8-o8-o8-o;-D;-D;-D;-D ceska kuchyne byla znama tim, ze Cesko neboli Boehmen produkovalo vyborne kucharky pro aristokraticke rodiny ve Vidni, vedle tech zminenych lokaju a panskych. Proto dodnes jeste nekteri Rakusaci shlizeji na Cechy jako na "narod podkonich a sluzek"

Fakt je, ze ceska kuchyne mela svuj zvuk ve stredni Evrope, ale ne mimo ni. Zdaleka nejlepsi v Evrope a svetove nejproslulejsi je kuchyne francouzska.R^VR^

"jezdili se tady najíst i cizinci." Cesko nikdy nebylo zname tim, ze by do nej jezdilo velke mnozstvi cizincu zvlast za gastronomii. Leda ti z Rakouska a Nemecka, kteri maji pribuznou kuchyni.

Turiste z jinych nez stredoevropskych zemi si naopak na ceskou kuchyni stezuji, ze je prilis tezka, hutna, same obilniny, hodne omacky, male porce masa a strasne malo zeleniny.

+2/−2
18.10.2013 11:44
Foto

K53a53r18e43l 47C83h71r32a61s82t81i17n75a 4423284610895

Nejhorší je kvalita bramborových knedlíků a obyčejných knedlí, jejichž konzistence se podobá polystyrénu. Jsou nechutné a raději si je uděláme podle svého.

+1/0
18.10.2013 8:40
Foto

F42r53a44n79t37i19š42e43k 56K64o18p88e20c35k86ý 6695449930495

Jak houskové, tak bramborové knedlíky dělá manželka doma a při přidávání barviv, emulgátorů a stabilizátorů se mi jí ještě nepodařilo načapat! :-)

+2/0
18.10.2013 8:39
Foto

R60i56c86h62a64r38d 95K43á84b89a 8209278380600

Nechapu ze nekdo koupi hotovy "knedlik" v kramu. Delat test na hotove knedliky je pomerne zbytecne, tam lze vysledek snadno predpokladat.

+1/−2
18.10.2013 8:21
Foto

M68a77r97t40i51n 73P25l97a10t13i37l 9171233721728

Měli zkusit i knedlíky z plzěnské hospody Na Spilce. Horší jsem nejedl.

+2/0
18.10.2013 8:10
Foto

J55i29ř16í 97D33r22a38h85o66t81a 1250975239976

Je to stejné všude. Třeba v Italii nenajdete slušnou restauraci, která by nakupovala těstoviny v obchodě, v drtivé většině si je každá restaurace dělá sama. Průmyslové těstoviny v obchodech jsou tam určené jen pro turisty a pro export, slušný Ital by si je nikdy nekoupil.

0/0
18.10.2013 7:58
Foto

I57r65e53n90a 59M58a65t19e71j14k52o75v45a 2575855589361

No ale kdyz si prectete slozeni prumyslovych testovin, tak je to vetsinou jen mouka semolina a sul, pripadne u vajecnych jeste vejce, takze oni si je nekupuji spis, ze jsou zvykli si je delat, nez kvuli tomu, ze by byly spatne a plne chemie.

Dalsi vec je, ze nase restaurace si urcite nektere nedelaji svoje knedliky.

+4/0
18.10.2013 8:46
Foto

J31o81s70e22f 43V90a21l40a 9360563483223

kdyby jenom knedliky : v CB byla soutez mladych kucharu, kde pripravovali omacky z koncentratu z krabice ;-€ SOUTEZ ???

+1/0
18.10.2013 9:05
Foto

K72a68r58e27l 84J12a54r71o63s32l22a23v 89P19r44o92c80h46á92z37k80a 7336876752414

Obávám se že si je nedělá žádná z nich. Asi by mělo být u vchodu uvedeno varování "Konzumace námi nakupovaných a servírovaných knedlíků vážně poškodí Vaše zdraví a zkrátí Váš život"! Beze s****y!

0/0
18.10.2013 13:59
Foto

M37i45l31a61n 79K28l32o19u69č59e41k 3820275278727

To jsou pochopitelně nesmysly, pokud nejsou těstoviny označené jako  čerstvé tak je to kupované, nevidím na tom nic špatného, olej si taky nelisuje každá restaurace svůj.

+3/−1
18.10.2013 8:55
Foto

K82a13r64e67l 58H57a98c53k80e76l 2475545206556

Třeba dojde na to, že si do hospody přinesu knedlíky svoje, a objednám si jen guláš. ;-D;-D

+3/0
18.10.2013 7:52
Foto

J83i91n45d69ř50i53c74h 19P49i11l52i93č90e79k 1483831611972

Dle OSN máme jíst brouky a ne nějaký knedliky! A dle Pohlreicha je svíčková s knedlíkem a nebo vepřo-knedlo-zelo přežitek. Tak co, budeme světoví a multikulti. Asi už děláme i knedliky jen z náhražek.;-(

+1/0
18.10.2013 7:47
Foto

J29i74ř64í 96D29r33a18h81o78t46a 1760795139806

Nevím , jak vy, ale já dělám knedlíky z mouky, vajec, kvasnic a mléka vlastníma rukama. není to nic náročného, zabere mi to asi 10 minut práce + něco na vykynutí a na vaření.

0/−1
18.10.2013 7:52
Foto

K76a98r23e74l 48H47a56c76k28e18l 2935245666166

To je nehygienický. ;-D;-D

+1/−1
18.10.2013 7:53
Foto

J63a17r73o42s91l85a56v 90K80o29č93í 8258457418714

Ale do kynutých houskových knedlíků patří povinně 21% housek (rohlíků) na množství hrubé mouky. Pokud je tam nadáte, nevaříte houskové knedlíky, ale buchty. Protože ale říkáte, že vám příprava knedlíků zabere cca 10 minut, pak vaříte knedlíky s kypřícím práškem a do takových patří povinně 38% housky (rohlíků) na množství hrubé mouky.

Zdroj: Receptury teplých pokrmů, Merkur Praha 1986, str. 606 a 607

0/0
18.10.2013 17:30
Foto

M94i71l72a30n 49C22o24u80f34a19l 8223597713

Nejhorší je, že knedlíky ze supermarketů používají ve většině restaurací. Nakonec - málokterý kuchař je umí, stejně jako svíčkovou!

+5/−1
18.10.2013 5:23

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...