Protokol testu
- Aktuální test jsme zaměřili na koncentrované hovězí bujony, které usnadňují přípravu polévek nebo omáček. Do testu jsme zařadili dehydrované kostky, ale také želatinové a v poslední době populární tekuté bujony.
- Test platila MF DNES ze svého rozpočtu. Bujony stály od 5,90 do 129,90 Kč za balení.
- Do testu jsme zařadili celkem sedmnáct vzorků, z nichž deset bylo tradičních v kostce, dva měly želatinovou konzistenci a pět bylo tekutých, a to v koncentrovaném stavu i určených k ohřátí a okamžitému využití. Vybírali jsme vzorky, které jsou běžně dostupné v obchodní síti (Tesco, Lidl, Penny Market, Billa, Kaufland), případně je možné je koupit online (Rohlík.cz).
- Cílem testu bylo najít takový polotovar, z něhož by bylo možné připravit vývar, který by z odborného hlediska co nejlépe odpovídal představě o vyvážené a zdravé stravě a zároveň byl chuťově vyvážený. Hodnocení a komentování výživových údajů se ujali odborníci, senzorické vlastnosti posuzovala porota složená z osmnácti laiků.
- Odborného hodnocení výživových údajů na obale (přepočítali jsme je na porci 250 ml) se ujala Věra Boháčová, nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy. Soustředila se na obsah soli, zvýrazňovačů chutí a vůní a dalších přídatných látek. Obsah soli jsme srovnali s doporučením Světové zdravotnické organizace WHO, která stanovila max. denní příjem na 5 gramů soli. Případná zdravotní rizika konzumace glutamanu sodného jsme konzultovali s Janem Pivoňkou (VŠCHT Praha) ze Společnosti pro výživu a odborným garantem společnosti Vím, co jím a piju Jiřím Brátem.
- Významný vliv na výsledné pořadí vzorků mělo hodnocení poroty, která se skládala z poučených konzumentů bujonů. V průběhu zhruba dvou týdnů měli za úkol anonymní vzorky připravit přesně podle návodu, ochutnat a ohodnotit známkami jako ve škole od 1 do 5, přičemž mohli udělit i známku s minusem. V dotazníku porovnávali chuť a vůni hotových vývarů, intenzitu masové a slané chuti a přítomnost jakékoliv nepřirozené pachuti.
- Součástí hodnocení bylo i posouzení ceny bujonů.
Známku testu tvoří:
45 % obsah soli
25 % složení
25 % senzorické hodnocení
5 % cena
Výrobky, které neobsahovaly glutamáty, byly bonifikovány.