Konkrétně šlo o výrobek Pikok Kuřecí maso - Sterilovaný masný výrobek v konzervě o hmotnosti 280 gramů s datem minimální trvanlivosti 23. listopadu 2020 a šarží L: 15583. Oproti deklarovaným 80 procentům masa analýza potvrdila přítomnost pouze 72,1 procent masa.
Podobné pochybění bylo zjištěno u výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso - Sterilovaný masný výrobek v konzervě o hmotnosti 300 gramů s datem minimální trvanlivosti 20. prosince 2020 a šarží L: 17660. Místo 89 procent masa obsahoval produkt pouze 78,9 procent.
Inspekce proběhla v pobožce Lidlu v Hradci Králové v ulici Na Okrouhlíku.
Oba produkty pochází od výrobce Pampol S. A. z Polska. V hledáčku inspektorů se tato značka neobjevila poprvé. O obdobném zjištění informoval úřad již loňský rok v tiskové zprávě
Inspekce kontrolované osobě uložila, aby předmětné šarže stáhla z tržní sítě a dále aby provedla analýzy zaměřené na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží těchto potravin a to na vlastní náklady. S kontrolovanou osobou bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Řetězec Lidl v reakci uvedl, že celou záležitost s dodavatelem prověřuje. „K výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso s datem minimální trvanlivosti 20.12.2020, č. šarže: L: 17660 máme od dodavatele k dispozici protokol z laboratorních testů, podle kterého je obsah masa v pořádku,“ uvedla Zuzana Holá, tisková mluvčí společnosti.