Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šumivá a perlivá vína je třeba od sebe náležitě odlišovat

- Jsou to vína, která po otevření láhve šumí tím, že z nich uniká oxid uhličitý. Mezi vínem šumivým a perlivým je rozdíl v kvalitě a ve způsobu vytvoření oxidu uhličitého. Vína šumivá se získávají druhotným kvašením vín klidných.

Při tom se základní víno buď úmyslně připraví v určité jakosti, tak aby se pro druhotné kvašení hodilo nebo se vhodné víno vybere mezi zásobou vín klidných. Pro přípravu šumivých vín jsou vhodná vína bílá, případně růžová, s nižším obsahem alkoholu, mezi 10 - 11 % obj., protože druhotným kvašením se alkohol zvýší přibližně o 1.5 % obj. Aby bylo šumivé víno osvěžující, mělo by základní víno mít nejméně sedm až osm promile kyselin. Šumivá vína se připravují buď tradiční metodou kvašením na láhvi, což je zdlouhavý a nákladný proces vyžadující mnoho ruční práce. K základnímu vínu se přidá potřebné množství cukru a speciálně vyšlechtěné vinné kvasinky. Tato "tiráž" se naplní do silnostěnných sektových lahví, v nichž proběhne kvasný proces. Po jeho ukončení musí šumivé víno nejméně devět měsíců zrát. Pak se kvasinky na setřásacích pultech setřesou do hrdla lahví, kde se zmrazí a tato zmražená zátka je po otevření láhve (degoržování) tlakem oxidu uhličitého vymrštěna z láhve ven. Víno se doplní buď stejným vínem a vzniká brut nebo směsí vína a cukru a vznikají sekty sladké, které se označují podle množství přidaného cukru. Druhotné kvašení může probíhat ve velkoobjemových, tlakových nádobách podle metody vypracované francouzským technologem Charmantem a hotový sekt se po předepsané době zrání plní do lahví. Rozdíl mezi oběma způsoby je hlavně v tom, že při kvašení na láhvi je každá láhev do určité míry originálním vínem, proto mohou být mezi jednotlivými láhvemi rozdíly. Charmantova metoda se hodí pro velkou produkci sektů a zaručuje stejnou kvalitu ve všech lahvích určité výrobní šarže. Snížené výrobní náklady se projevují i v nižší ceně takovýchto výrobků. Zvláštním šumivým vínem je víno z francouzské vinařské oblasti Champagne, kde je celá produkce hroznů této oblasti, stejně tak jako příprava vína, zaměřena jen na originální výrobek s chráněným názvem "Champagne" a veškeré manipulace na vinicích i ve sklepích jsou pod přísnou reglementací interprofesionální organizace této AOC, jakož i pod státní kontrolou. Export originálního "šampaňského" přináší Francii ročně osm miliard FRF. Označení šampaňské víno se smí užívat jen pro originální víno z oblasti Champagne. Všechna ostatní vína získávaná druhotným kvašením jsou jen vína šumivá.


Podle obsahu cukru se šumivá vína označují jako:
a) extrasuché neboli "Brut" s obsahem cukru do 15 gramů v litru
b) suché neboli "Sec" s obsahem cukru od 15 do 35 gramů v litru
c) polosuché neboli "Demi sec" s obsahem cukru od 35 do 50 gramů v litru
d) polosladké neboli "Demi doux" s obsahem cukru od 50 do 80 gramů v litru
e) sladké neboli "Doux" s obsahem cukru více než 80 gramů v litru
Perlivé víno se získává umělým sycením základního vína oxidem uhličitým a jeho přetlak v láhvi se musí pohybovat od 0.1 do 0.29 Mpa při 20 stupních C. Kdežto přetlak oxidu uhličitého v láhvi vín šumivých musí být nejméně 0.3 Mpa při 20 st. C. Vína perlivá se dají obvykle poznat i podle způsobu šumění po nalití do poháru. Jejich šumění je rychlé, perly oxidu uhličitého jsou velké, koruna perlení malá a krátce trvající. Pod pojmem koruna perlení máme na mysli řetízek perel oxidu uhličitého, který se drží na hladině šumivého vína podél styku hladiny se sklem poháru.
Abychom měli z pití šumivého vína dokonalý požitek, musíme zachovávat několik základních pravidel. Šumivá vína se podávají vždy vychlazená ze dvou důvodů. Při vyšší teplotě by po otevření láhve příliš mnoho vína vyšumělo a šumění v pohárech by pak bylo krátké. Teplé šumivé víno ztrácí osvěžující efekt a jeho chuť je neharmonická. Šumivé víno se vychlazuje na pět stupňů Celsia a servíruje se při šesti až sedmi stupních. Láhev se otevírá tak, že se odstraní z hrdla krycí fólie a odebere se drátěný košíček s plechovou opěrkou přidržující zátku v hrdle. Pak uchopíme pevně zátku do ruky a pomalu otáčíme lahví, nikoliv zátkou. Přitom ucítíme, jak tlak v láhvi nadzvedává zátku. Držíme ji pevně a pomalu uvolňujeme z hrdla tak, aby nevyletěla. Otevírání lahví šumivého vína se zvukovým efektem a vystřelením zátky do stropu je nevkusné a žádný milovník vína to neudělá.
Šumivé víno se nalévá zásadně do vysokých a úzkých pohárů - fléten. Kdysi se užívaly i miskovité poháry. Jsou zcela nevhodné, protože v nich šumivé víno rychle teplá, perlení se špatně pozoruje, aroma vína hned zmizí. Předpokladem brilantního perlení je vysoká čistota pohárů. Sklo musí být dokonale odmaštěné a zcela suché. Aby se perlení odvíjelo stejnoměrně z jednoho místa, je nejvhodnější, když je hladký povrch dna flétny narušen zdrsněním (škrábnutím). Pak se perličky oxidu uhličitého zvedají v dlouhém řetízku od dna poháru a je na tuto hru příjemný pohled. Po nalití šumivého vína do pohárů uzavřeme načatou láhev speciální zátkou na šumivé víno, která dovoluje udržovat určitý přetlak v láhvi. Láhev postavíme do nádoby s vychlazenou vodou a ledem. Suchá šumivá vína se užívají hlavně na uvítání hostů, k pronesení počátečního přípitku, k doprovodu předkrmů, k osvěžení během společenského večera. Sladká šumivá vína doprovázejí dezerty po hlavních jídlech nebo i méně sladké a málo aromatické ovoce.

Členové komise nevěděli jaký sekt právě bodují, protože okénkem dostávali všechny vzorky nalité do stejných skleniček.

Autor:

Česko už není montovna aut, ale utíkají investice, varuje šéf průmyslové firmy

  • Nejčtenější

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České pošty. Ke čtvrtečnímu odpoledni zaujalo video na platformě Instagram více než 170...

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti největších evropských ekonomik s výjimkou Německa. I Německu však těsně konkuruje....

Dr. Oetker končí s výrobou v Kladně. Propustí skoro všechny zaměstnance

Společnost Dr. Oetker ze svého závodu v Kladně letos postupně propustí 114 ze 188 zaměstnanců. Firma tam ukončí výrobu. Důvodem jsou podle německé firmy zvyšující se náklady a to, že provoz už nelze...

Zkušební nákup aneb když nestačí ani tři vozíky. Jak Češi obléhají Lidl Outlet

Redakce iDNES. cz provedla zkušební nákup v první outletové prodejně Lidl, kterou řetězec otevřel na začátku ledna v pražských Štěrboholích. Ani po deseti dnech zájem o zlevněné zboží neopadl,...

Neratovická Spolana propustí většinu zaměstnanců a ukončí část výroby

Neratovická společnost Spolana ukončí v první polovině roku část výroby, kvůli čemuž propustí většinu zaměstnanců. Týkat se to bude zhruba 500 lidí, ve firmě jich zůstane kolem 150. Podnik při...

Luxus na kolejích. Nahlédněte do nejkrásnějších vlaků světa

Nejluxusnější hotelový pokoj může být překvapivě na kolech. V Evropě i Asii totiž sílí trend luxusních vlaků, které nabízejí špičkovou gastronomii a ubytování v přepychu, jakému většina klasických...

19. ledna 2025

Expanze řetězců pokračuje. V tržbách jsou stále na špici Lidl a Kaufland

Premium

Tuzemský maloobchod se ještě vyrovnává s inflačními dozvuky předchozích let, kvůli kterým množství nakupovaných potravin klesá. Obchodní řetězce proto intenzivně pracují na rozvoji privátních značek,...

19. ledna 2025

Realita šatů ze Shein. Zaměstnanci v továrnách tráví i 75 hodin týdně

Zaměstnanci čínských továren, které dodávají oblečení módnímu gigantovi Shein, běžně pracují 75 hodin týdně, což je v rozporu s čínskými zákony. Mnohdy nemají jinou možnost, jelikož živí své rodiny....

18. ledna 2025

Novým magnetem pro boháče je pobřeží Uruguaye. Přispívá i politická stabilita

Punta del Este, směs exkluzivity Hamptons a výškových budov Miami Beach, se stává magnetem pro zahraniční peníze v Uruguayi. Od pandemie zažívá příliv bohatých cizinců, včetně Američanů a Evropanů,...

18. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...