Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šumivá a perlivá vína je třeba od sebe náležitě odlišovat

- Jsou to vína, která po otevření láhve šumí tím, že z nich uniká oxid uhličitý. Mezi vínem šumivým a perlivým je rozdíl v kvalitě a ve způsobu vytvoření oxidu uhličitého. Vína šumivá se získávají druhotným kvašením vín klidných.

Při tom se základní víno buď úmyslně připraví v určité jakosti, tak aby se pro druhotné kvašení hodilo nebo se vhodné víno vybere mezi zásobou vín klidných. Pro přípravu šumivých vín jsou vhodná vína bílá, případně růžová, s nižším obsahem alkoholu, mezi 10 - 11 % obj., protože druhotným kvašením se alkohol zvýší přibližně o 1.5 % obj. Aby bylo šumivé víno osvěžující, mělo by základní víno mít nejméně sedm až osm promile kyselin. Šumivá vína se připravují buď tradiční metodou kvašením na láhvi, což je zdlouhavý a nákladný proces vyžadující mnoho ruční práce. K základnímu vínu se přidá potřebné množství cukru a speciálně vyšlechtěné vinné kvasinky. Tato "tiráž" se naplní do silnostěnných sektových lahví, v nichž proběhne kvasný proces. Po jeho ukončení musí šumivé víno nejméně devět měsíců zrát. Pak se kvasinky na setřásacích pultech setřesou do hrdla lahví, kde se zmrazí a tato zmražená zátka je po otevření láhve (degoržování) tlakem oxidu uhličitého vymrštěna z láhve ven. Víno se doplní buď stejným vínem a vzniká brut nebo směsí vína a cukru a vznikají sekty sladké, které se označují podle množství přidaného cukru. Druhotné kvašení může probíhat ve velkoobjemových, tlakových nádobách podle metody vypracované francouzským technologem Charmantem a hotový sekt se po předepsané době zrání plní do lahví. Rozdíl mezi oběma způsoby je hlavně v tom, že při kvašení na láhvi je každá láhev do určité míry originálním vínem, proto mohou být mezi jednotlivými láhvemi rozdíly. Charmantova metoda se hodí pro velkou produkci sektů a zaručuje stejnou kvalitu ve všech lahvích určité výrobní šarže. Snížené výrobní náklady se projevují i v nižší ceně takovýchto výrobků. Zvláštním šumivým vínem je víno z francouzské vinařské oblasti Champagne, kde je celá produkce hroznů této oblasti, stejně tak jako příprava vína, zaměřena jen na originální výrobek s chráněným názvem "Champagne" a veškeré manipulace na vinicích i ve sklepích jsou pod přísnou reglementací interprofesionální organizace této AOC, jakož i pod státní kontrolou. Export originálního "šampaňského" přináší Francii ročně osm miliard FRF. Označení šampaňské víno se smí užívat jen pro originální víno z oblasti Champagne. Všechna ostatní vína získávaná druhotným kvašením jsou jen vína šumivá.


Podle obsahu cukru se šumivá vína označují jako:
a) extrasuché neboli "Brut" s obsahem cukru do 15 gramů v litru
b) suché neboli "Sec" s obsahem cukru od 15 do 35 gramů v litru
c) polosuché neboli "Demi sec" s obsahem cukru od 35 do 50 gramů v litru
d) polosladké neboli "Demi doux" s obsahem cukru od 50 do 80 gramů v litru
e) sladké neboli "Doux" s obsahem cukru více než 80 gramů v litru
Perlivé víno se získává umělým sycením základního vína oxidem uhličitým a jeho přetlak v láhvi se musí pohybovat od 0.1 do 0.29 Mpa při 20 stupních C. Kdežto přetlak oxidu uhličitého v láhvi vín šumivých musí být nejméně 0.3 Mpa při 20 st. C. Vína perlivá se dají obvykle poznat i podle způsobu šumění po nalití do poháru. Jejich šumění je rychlé, perly oxidu uhličitého jsou velké, koruna perlení malá a krátce trvající. Pod pojmem koruna perlení máme na mysli řetízek perel oxidu uhličitého, který se drží na hladině šumivého vína podél styku hladiny se sklem poháru.
Abychom měli z pití šumivého vína dokonalý požitek, musíme zachovávat několik základních pravidel. Šumivá vína se podávají vždy vychlazená ze dvou důvodů. Při vyšší teplotě by po otevření láhve příliš mnoho vína vyšumělo a šumění v pohárech by pak bylo krátké. Teplé šumivé víno ztrácí osvěžující efekt a jeho chuť je neharmonická. Šumivé víno se vychlazuje na pět stupňů Celsia a servíruje se při šesti až sedmi stupních. Láhev se otevírá tak, že se odstraní z hrdla krycí fólie a odebere se drátěný košíček s plechovou opěrkou přidržující zátku v hrdle. Pak uchopíme pevně zátku do ruky a pomalu otáčíme lahví, nikoliv zátkou. Přitom ucítíme, jak tlak v láhvi nadzvedává zátku. Držíme ji pevně a pomalu uvolňujeme z hrdla tak, aby nevyletěla. Otevírání lahví šumivého vína se zvukovým efektem a vystřelením zátky do stropu je nevkusné a žádný milovník vína to neudělá.
Šumivé víno se nalévá zásadně do vysokých a úzkých pohárů - fléten. Kdysi se užívaly i miskovité poháry. Jsou zcela nevhodné, protože v nich šumivé víno rychle teplá, perlení se špatně pozoruje, aroma vína hned zmizí. Předpokladem brilantního perlení je vysoká čistota pohárů. Sklo musí být dokonale odmaštěné a zcela suché. Aby se perlení odvíjelo stejnoměrně z jednoho místa, je nejvhodnější, když je hladký povrch dna flétny narušen zdrsněním (škrábnutím). Pak se perličky oxidu uhličitého zvedají v dlouhém řetízku od dna poháru a je na tuto hru příjemný pohled. Po nalití šumivého vína do pohárů uzavřeme načatou láhev speciální zátkou na šumivé víno, která dovoluje udržovat určitý přetlak v láhvi. Láhev postavíme do nádoby s vychlazenou vodou a ledem. Suchá šumivá vína se užívají hlavně na uvítání hostů, k pronesení počátečního přípitku, k doprovodu předkrmů, k osvěžení během společenského večera. Sladká šumivá vína doprovázejí dezerty po hlavních jídlech nebo i méně sladké a málo aromatické ovoce.

Členové komise nevěděli jaký sekt právě bodují, protože okénkem dostávali všechny vzorky nalité do stejných skleniček.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  10:58

Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...