Sommelier doporučuje:
K přípitku bych zvolil kvalitní šumivé víno v kategorii brut, které zároveň velmi zajímavě doprovodí i rybí polévku. Její chuť se díky delikátním citrusovým tónům a intenzivnímu perlení zjemní a získá na exkluzivnosti.
tip: Bohemia Regia brut, šumivé bílé
Smažený kapr a bramborový salát jsou poměrně výrazné, a proto potřebují dostatečně silné víno, které bude zároveň i harmonické a vyvážené. Ideální budou vína s chutí tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu.
tip: Chardonnay 2004 pozdní sběr, Moravíno Valtice
Kachna je poměrně tučná a žádá si dosti silné červené víno. Kdo rád experimentuje s červenými, příjemně kořenitými víny s chutí zralých peckovin, může zkusit odrůdu Pinotage z Jižní Afriky.
tip: Golden Kaan, Pinotage 2003, Jižní Afrika, Kapsko, červené
Krůta laděná do sladké chuti musí k sobě mít výraznější bílé víno s pikantní kyselinkou a mírně zvýšeným zbytkovým cukrem. Dobře se bude hodit třeba tramín červený z Moravy nebo některé z alsaských vín.
tip: Arthur Metz, Gewurtztraminer, Alsasko, Francie, bílé
Losos si zaslouží výraznější víno, tím spíš, když je maso kombinováno s listovým špenátem. Důstojným partnerem tohoto pokrmu bude bílé víno, které vyzrávalo v novém dubovém sudu typu barrique a jehož chuť přechází od žlutého melounu přes karamel až po včelí vosk.
tip: Cuvée barrique 2000, Znovín Znojmo, bílé
K bažantu na slanině bude krásně ladit sametově lahodné červené s nádechem vanilky a kouřoviny, bude v dokonalé souhře i s přílohou.
tip: Valvin Club Collection, Domaine Valtice, Rulandské modré 2003 barrique, červené
Jelení svíčková je takřka aristokratický pokrm, a proto potřebuje aristokratické víno. Nejvíce vín-šlechticů najdeme pochopitelně ve Francii v oblasti Bordeaux. Aby byl úspěch dokonalý, přidáme apelaci kolem městečka Pauillac, výborný ročník 2000, a znamenité víno Chateau Pichon-Longueville. Zažijete symfonii vůně černého rybízu a zralých ostružin s decentním nádechem kávy. Silnou, a přesto hedvábnou chuť ucítíte ještě velmi dlouho po polknutí. Inu, Vánoce jsou jednou za rok.
tip: Baron de Pichon-Longueville 2000, Pauillac, Francie, červené
Platí zásada, že ke zvěřině by se mělo pít stejné víno, na jakém ji připravujete. Kančí ragú potřebuje bohaté, temperamentní červené víno s vůní orientálního koření a chutí vyzrálého zahradního ovoce.
tip: Chateau Kefraya Les Breteches 2004 z údolí Békaa v Libanonu, červené
10 RAD K PODÁVÁNÍ VÍNA |
1. Na víně pro slavnostní příležitost nešetřete - to v plastových lahvích nebo krabicích se na sváteční stůl nehodí. |
2. Víno nemíchejte s žádným jiným alkoholem a hodně ho zapíjejte vodou. |
3. Víno si kupte předem, lahev by měla alespoň dva dny ležet v klidu, než ji otevřete. |
4. Víno předem připravte - šumivá a bílá správně vychlaďte, červené víno otevřete alespoň hodinu před podáváním. |
5. Pokud je červené příliš chladné, nechte ho chvíli v teplé místnosti, aby si "srovnalo" teplotu. |
6. Vína pijte v pořadí od nejméně výrazných až po nejvýraznější, např. suché šumivé (jako aperitiv), bílé suché, červené, případně k dezertu sladké bílé. |
7. Používejte sklenice z čirého skla, aby si na víně pochutnaly i oči. Na šumivé víno jsou nejvhodnější vysoké "flétny", sklenice na bílé jsou menší než na červené: bílé nesmí zteplat a červené zase potřebuje prostor, aby mohlo uvolnit aroma. |
8. Skleničky plňte jen do třetiny. |
9. Sladká dezertní vína se podávají vychlazená a pijí se jen v malém množství. |
10. Ke Štědrému dni nepatří "střílení špuntů", lahev sektu je proto třeba dobře vychladit - čím nižší teplota, tím menší riziko, že zátka vystřelí. |