Sommeliér: Červené víno je třeba k pití připravit

  11:30aktualizováno  11:30
Není nic horšího než přinést lahev z obchodu domů, na chvíli ji dát do ledničky a hned pít. Připravíte se o zážitek z vína, říká sommeliér Tomáš Brůha. Víno je živý organismus, a tak je s ním nutné i zacházet. Musí se na pití připravit. Přepravou z obchodu se "rozhází" a potřebuje čas na zklidnění.
Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací

Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací | foto: Lukáš Procházka

Mělo by tedy před otevřením zůstat alespoň dva dny v klidu. Ideální je sklep nebo alespoň odvětraná spíž s teplotou kolem šestnácti stupňů.

Červené otevírat předem
Červené by se mělo otevřít alespoň hodinu před pitím. Pozor, s lahví je třeba manipulovat opatrně, téměř jako se sektem, aby se nezvířily kaly usazené na dně.

Důležité je trochu z lahve odlít, aby se víno dostalo z hrdla a rozšířila se tak kontaktní plocha vína s kyslíkem. "Zároveň si víno ochutnáte a můžete sledovat, jak se postupem času vyvíjí. Za půl hodiny může být úplně jiné," říká sommeliér.

Dekantovat? Ano, či ne?
Větší prostor pro styk se vzduchem dává dekantační nádoba. Dekantací se rozumí jemné přelití vína do karafy, aby se víno oddělilo od usazenin a zároveň provzdušnilo. Víno, které je několik let zavřené v lahvi, se musí trochu vydýchat, aby se z něj uvolnily všechny aromatické látky.

"Po otevření lahve nalijte trochu vína do skleničky, nepijte ho, jen si přivoňte, abyste zjistili, zda nemá vadu korku, pak obsah sklenice přelijte do karafy, abyste ji takzvaně vyvínili. Pak zpět do sklenice, ochutnat a teprve pak nalévat celý obsah lahve do karafy," radí sommeliér Brůha.

Karafy různých tvarů
Mladá vína není nutné dekantovat, s výjimkou barikovaných, tedy těch, která zrála v dubovém sudu. "Obecně platí, že vínům, která ležela déle na sudu, může dekantace jen prospět."

Pro hodně mladé víno, pokud ho chceme dekantovat, je lepší užší karafa, aby okysličení neproběhlo příliš rychle. "Mohlo by stát, že vám z kvalitního vína všechno dobré jakoby uteče," říká Tomáš Brůha.

Problémy bývají někdy s mytím karafy. Nejlepší je teplá voda bez saponátu. Ten sice sklo umyje lépe, ale je obtížné ho dokonale spláchnout, příchuť mydlinek pak spolehlivě zkazí každé víno.

Sklenice je důležitá
Dnes si můžete pořídit na každou odrůdu jinou sklenici. To samozřejmě není nutné. Ale kdo má rád víno a pije ho pravidelně, měl by si koupit jednu sadu na bílé a jednu na červené.

Sklenice na červené víno je větší a širší než na bílé. "Ta širší plocha je opět kvůli tomu, stejně jako u dekantační nádoby, aby se červené víno mohlo snadněji otevřít." Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit, lépe se tak uvolní aromatické látky.

Nemusíte dopíjet do dna
Nedopitá lahev už dnes není tak velký problém. Existují vakuové pumpy, které z lahve vysají vzduch a uzavřou ji. Víno tak vydrží ještě několik dní. Nemusí být zrovna optimální, ale pít se dá. Záleží také na tom, kolik ho v lahvi zbylo. Čím více, tím lépe.

Autoři: ,
Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Církev děsí zdanění restitucí. Práci kvůli němu může ztratit každý pátý

Neratovský kostel s prosklenou střechou má nové báně.

Výpočty jsou jednoduché, matematika neúprosná. Když projde zdanění církevních restitucí tak, jak ho navrhuje vládní...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu prosecca

Test prosecca

MF DNES dala otestovat porotě odborníků čtrnáct vzorků šumivého vína prosecco. Zde najdete úplné výsledky.

TEST DNES: E-shop ušetří při nakupování čas, skener v hypermarketu nervy

Ilustrační snímek

Před Vánocemi na nákupy dárků a potravin vyplýtváme tolik času, že se hodí každý uspořený okamžik. Jak nakoupit...

České Vánoce jsou levnější než slovenské. Může za to růst mezd

Dárky, ilustrace

Příjmy Čechů i Slováků v posledních letech rostly, a tak i Vánoce jsou pro průměrné domácnosti obou zemí „levnější“....

Najdete na iDNES.cz