Smlouva na dálku

Objednala jsem si z katalogu kalhotový kostým. Na můj telefonický dotaz, zda barva vyobrazená v katalogu souhlasí se skutečností, bylo odpovězeno kladně. Skutečnost je však jiná. Je možné zboží vrátit a získat zpět zaplacené peníze? ptá se Lenka Pavlíková z Benešova.

Pro uzavření smlouvy mohou být použity prostředky komunikace na dálku, které umožňují uzavřít smlouvu bez současné fyzické přítomnosti smluvních stran. Takovým prostředkem se rozumí i katalog. V případě, že jste uzavřela smlouvu na základě nabídky uvedené v katalogu, máte právo od smlouvy odstoupit bez uvedení jakéhokoliv důvodu do 14 dnů ode dne převzetí dodaného zboží.

V této souvislosti je však potřeba upozornit na skutečnost, že oznámení o odstoupení musí být dodavateli doručeno nejpozději poslední den shora uvedené lhůty, jinak vám právo na odstoupení zanikne. Nepostačí tedy, podáte­li jej poslední den lhůty například k odeslání na poště.

Po uplynutí této lhůty se samozřejmě můžete domáhat práv z odpovědnosti za vady věci cestou reklamace. Důsledkem odstoupení od smlouvy a jejího zrušení je povinnost smluvních stran vrátit si navzájem vše, co podle smlouvy dostaly.