Bílý prášek není z mléka. Místo sušené smetany si do kávy sypete chemii

  14:51aktualizováno  14:51
Lidé, kteří si do kávy sypou instantní smetanu, by se měli mít na pozoru. Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka, pěna do kávy nebo sušená smetana, jak si výrobky tohoto typu říkají, nemají s pravou smetanou vůbec nic společného. Na rozdíl od pravého sušeného mléka totiž obsahují rostlinný tuk a často i cukr.

Sypaná smetana do kávy | foto: DTest

Šestnáct výrobků k zesvětlení černé kávy porovnával spotřebitelský časopis dTest. Došel k závěru, že i když vzhled těchto výrobků svádí ke zjednodušování, název „smetana do kávy“ je pro tyto výrobky nepřípustný. 

„Výrobcům označování problém nečiní, horší to je někdy s prodejci. Rezervy ve správných pojmenováních najdete například v e-shopech,“ poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest se při hodnocení zaměřil na informace z obalu a sledoval, kolik je ve výrobku cukru, soli, bílkovin, tuku a potravinářské chemie. 

Základ smetan do kávy tvoří glukózový sirup a rostlinný tuk. S mlékem mívají rostlinné náhražky společnou pouze barvu a přítomnost mléčné bílkoviny. Jsou v nich samozřejmě i éčka. Ta se starají o to, aby výrobek nezhrudkovatěl, dobře se rozpouštěl, držel texturu a měl správnou chuť, kterou zajišťuje tuk. Sledované výrobky obsahovaly 10 až 40 procent tuku.

Negativní hodnocení si vysloužili výrobci produktů za to, že tuky částečně ztužovali. Mezi takové patřili Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore. Při částečném ztužování totiž mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny. Plně ztuženým tukům srážel dTest také body, ale mírněji. Při plném ztužování totiž transmastné kyseliny nevznikají.

Více než polovinu hmotnosti tvoří cukr

„Smetany“ do kávy nečekaně obsahují i obrovské množství cukru. „Cukrovkáři by se měli mít na pozoru a číst složení, protože glukózový sirup jsme našli ve všech sypkých instantních směsích,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: 

„Problém představuje množství cukru, které glukózový sirup do výrobku vnáší, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Rozdíly mezi výrobky jsou propastné. Cukrovým rekordmanem je výrobek Albert Quality – uvádí 81 gramů ve 100 gramech instantní směsi. Jinými slovy, s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru, o které nevíte.“ 

Za zmínku stojí ještě výrobky s druhým a třetím nejvyšším podílem cukru – Samantha Lux a Samantha Standard ukrývají ve 100 gramech prášku 68 až 69 gramů cukru.

„Ve složení jsme ale narazili i na látky, které nejsou nezbytné, a to například barvivo a aroma,“ uzavřela Hana Hoffmannová.

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Desítky lidí se otrávily ve špičkové španělské restauraci. Žena zemřela

Ilustrační snímek

V restauraci RiFF ve španělské Valencii, zmíněné v prestižním michelinském průvodci nejlepších podniků, kde se můžete...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Zásilkovna vytáhne do boje s Českou poštou, začne doručovat balíky

Ilustrační snímek

Česká přepravní společnost Zásilkovna, která se zabývá výdejem zboží z e-shopů, začne na jaře doručovat také balíky....

Dopis pošta doručí jen jednou týdně. Vybranou zásilku až za tři dny

Ilustrační snímek

Česká pošta šetří, nestíhá tak doručovat včas, a proto plánuje, že některé druhy zásilek bude roznášet méně často než...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Další z rubriky

Energetické nápoje pije každý desátý sedmák v Česku, zjistili vědci

Energetické drinky.

Slazené nápoje jsou u dětí několik let na ústupu. Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci ovšem varují před jejich...

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Najdete na iDNES.cz