České vinařství si tak odneslo jediné, zato výrazné vítězství. Barikový výběr z cibéb Chardonnay 2008 Heleny Glosové z Moravské Nové Vsi totiž získal největší počet bodů a stal se šampionem celé soutěže. Kvalitu moravských přírodně sladkých vín potvrdilo ještě ledové Veltlínské zelené 2008 Bronislava Vajbara z Rakvic, které skončilo na druhém místě.
Soutěžní vínaJak uspěla jednotlivá vína v soutěži se podívejte zde |
Kvalita soutěžních vín byla vyrovnaná, výraznější převahu předvedli Slováci v kategorii červených suchých vín. "Výsledek 3:1 není neúspěch, pro naše vína to vůbec nedopadlo špatně. Bodový rozdíl byl minimální," řekl jeden z organizátorů soutěže Miloš Michlovský.
S jeho názorem souhlasili i slovenští porotci. "Rozhodnout, jestli jsou lepší vína slovenská, nebo česká, to je jako porovnávat Bayern Mnichov a Real Madrid. Někdo musí zvítězit a někdo prohrát, i když jsou všichni dobří," řekl po degustaci slovenský šlechtitel Ondrej Korpás.
Porotci nefandili vínům dozrávajícím v dubovém sudu
Debata po soutěži se vedla hlavně kolem červených vín. Většina porotců byla proti barikovým vínům (dozrávají v dubovém sudu). "Bylo tu jen málo vín, která byla nebarikovaná. Proč nenechat vyniknout odrůdový charakter bez bariku?" říká Marek Závracký, hlavní inspektor pro kontrolu vína na Slovensku.
Josef Peřina zase kritizoval příliš mladá červená. "Potvrdil se mi tu poznatek, že neumíme využít potenciál zrání červeného vína. Pijeme jedno-, dvou-, tříleté víno a přitom červené začíná mít nějakou váhu od tří let," říká známý mikulovský vinař.
"U nás je běžně zvykem, že se víno nalahvuje hned po Vánocích a v březnu dubnu jde do prodeje. Takže mu nedáme šanci, aby se vyvinulo v uznávané víno. Pak můžeme těžko konkurovat jižním státům, kterým příroda dává větší šanci na vyzrálost hroznů. Červená musí mít více měkkých taninů a méně jablečné kyseliny, aby se dokázaly dočkat toho krásného sametového stavu."