Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Test školních přezůvek: Žádné módní výstřelky, vyhrála česká klasika

  • 33
Každé tři měsíce nový pár. Zřejmě nic jiného nebudete na prvním stupni základní školy měnit tak často jako školní přezůvky. Víte, jaké vybrat, aby dětskou nohu ve třídě nesvírala španělská bota?

Hned se nám to lépe učí, když vklouzneme do papučí! hlásal prvorepublikový reklamní slogan firmy Baťa. Žádná relevantní odborná studie, která by prokázala vztah mezi přezouváním a studijním prospěchem, sice neexistuje, určitě však platí, že v nepohodlných trepkách se budou školáci na učení soustředit hůř.

Podrobné výsledky testu školních přezůvek zde

Aby tedy vaši potomci vstoupili do nového školního roku (správně obutou) pravou nohou, musíte přezůvky nakupovat zvlášť obezřetně. Což není snadné, protože kamenné i internetové obchody na konci prázdnin přetékají novým zbožím. Proto MF DNES nechala otestovat dvanáct různých typů bačkor – od propracovaných přezůvek přes moderní „bosé“ boty či pantofle až po výstřední plyšové papuče, které děti milují a dospělí proklínají.

Cílem přitom bylo objevit takový druh školních botek, který by obstál u odborníků na zdravý vývoj nohou, zaujal rodiče a zároveň by je školáci denně nazouvali s chutí.

O zdravé chůzi rozhoduje pata

Aby dětem dělalo přezouvání radost, vybírají si zajímavé a „cool“ přezůvky, které podporují jejich zdravé sebevědomí. Rodiče a ortopedi však upřednostňují spíš zdravá chodidla.

„Pro zdravou chůzi je přitom klíčové postavení paty. Pro děti to platí dvojnásob,“ zdůrazňuje lékařka Monika Frydrychová, šéfka dětské sekce České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Jistě, ve škole toho děti tolik nenachodí a nenaběhají, přesto je to obutí, ve kterém leckdy stráví až osm hodin denně. „Ve škole se přitom pohybují prakticky výhradně na linu, dlaždicích či laminu. Proto jsou vhodné takové přezůvky, které tlumí nárazy na tvrdý povrch,“ přidává se vedoucí fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky Iva Bílková.

Klíčové tedy je, aby měla bačkora pevný, vysoký a široký opatek, který udrží patu ve správné poloze a nedovolí jí bloudit papučí, a zároveň dostatečnou podrážku s měkkou stélkou, aby spolu zmírnily dětské kroky, skoky a přistání.

„Zhruba do deseti až dvanácti let mají totiž děti ještě chrupavčitý skelet nohou, proto je potřeba ho chránit,“ vysvětluje ortopedka, proč si dětské nožky zaslouží zodpovědnou rodičovskou péči.

Naboso i „naboso“ jen do přírody

To však neznamená, že budete po obchodech shánět pouze papuče s výrazně modelovanou ortopedickou stélkou. Ty nejsou potřeba, cesta do jídelny, tělocvičny či družiny není žádná turistická túra.

Mnohem důležitější je najít takové přezutí, které umožní díky široké špičce dětem rozhýbat prsty i při čtení ze slabikáře a jež je vyrobeno z prodyšných přírodních materiálů, aby se školáci celý den v trepkách nepotili a nepařili.

V mnoha ohledech by takovými ideálními papučemi mohly být takzvané bosé boty alias barefooty.

Bývají přece široké, lehké a pohodlné, jsou vyrobeny z přírodních materiálů, často dokonce s certifikátem bio, mají extrémně měkkou podrážku – a hlavně je předchází pověst mimořádně zdravého obutí, protože respektuje přirozenou fyziologii nohy. Proto mnohé české matky nechávají své děti chodit světem „naboso“.

Jenže... „Bosá chůze nohám skutečně prospívá, ovšem na přírodních, nerovných a měkkých površích. V lese, na louce, po polní cestě s kamínky, tam ať děti běhají bosky,“ podotýká fyzioterapeutka Iva Bílková a připomíná, že člověk bez bot chodí trochu jinak: našlapuje víc na špičku, aby jí opatrně rekognoskoval terén.

Jenže zpohodlnělý moderní člověk se obul, bezprostřední svět kolem sebe vyasfaltoval, vydláždil a vybetonoval, čímž se obklopil nepoddajnými a tvrdými povrchy, a začal také výrazně víc při nášlapu zatěžovat patu.

V takových podmínkách je potřeba měkko pod chodidly vytvářet jinak: podrážkami a stélkami.

„Někteří rodiče si přesto myslí, že barefooty můžou zázračně napravit dětské ortopedické vady,“ upozorňuje lékařka, která u městských dětí vidí bosé boty s podrážkou tenkou od 3 do 6 milimetrů opravdu nerada: „Dospělí, kteří mají pohybový aparát plně vyvinutý, se musí sami zodpovědně rozhodnout, ale pro děti se v našich podmínkách taková obuv nehodí.“

Ani podiatři, tedy specialisté, kteří se zabývají léčbou nemocí nohou, nedoporučují nošení bosých bot všem dospělým. Zvlášť nevhodné jsou pro nemocné cukrovkou či polyneuropatií. A i zdravým lidem můžou populární „neboty“ napáchat nepříjemné zdravotní komplikace – od otoků a zánětů po únavové zlomeniny.

Zdravé a také bezpečné

Dobrá, barefooty do běžné třídy nepatří, při nákupu přezůvek byste se však měli vyhnout i pantoflím, byť vyrobeným z korku a kůže a s anatomicky tvarovanou stélkou.

Nejsou totiž příliš bezpečné. Školáci na druhém stupni už se s otevřenou patou vyrovnají, ale mladší dítka by třeba při pobíhání po schodech mohla havarovat.

Podobně se do školy nehodí ani trendy crocsky. „Na zahradu nebo k vodě je to vhodné obutí, ale do školy nepatří. Noha je v ní velmi nestabilní a materiál je neprodyšný,“ myslí si fyzioterapeutka o barevných botách, které si děti láskyplně zdobí barevnými sponkami.

Podrobné výsledky testu školních přezůvek zde

Laciné napodobeniny z asijské tržnice s nejasným původem a složením materiálu jsou naprosto nevhodné. Řádově dražší originální děrované „dřeváky“ jsou sice vyrobeny ze speciálního patentovaného materiálu Croslite, což je extrudovaná pryskyřice, která by měla zamezit tvorbě bakterií a plísní, jenže nožce v ponožce v ní bude tak jako tak neprodyšno.

Takže po čem sáhnout? Podle odborného hodnocení a také podle názoru rodičů jsou ideální české přezůvky – buď ortopedické pantofle s páskem přes patu z produkce středočeské společnosti Santé, nebo bytelné a skutečně bezpečné papuče, které vyrábí firma Fare ve Valašských Kloboukách.

Bačkory na celý rok? Fikce

Špatně si v testu nevedla ani generacemi prověřená školní klasika, jíž česká obuvnictví zásobuje firma HP Čechtín z Vysočiny. Jejich velkou výhodou je cena, obvykle si vystačíte s dvousetkorunou.

Alespoň vás pak nebude mrzet, že musíte drahé bačkory vyměnit několikrát za školní rok. Nejde o to, že by dětské třeštění nevydržely a rozpadly se, ale že z nich školáci vyrostou. Vždyť jim za rok noha povyroste průměrně o 10 až 12 milimetrů. Pravidelně proto co dva až tři měsíce bačkory kontrolujte, a pokud se zmenší zhruba 15milimetrový nadměrek, pořiďte nový pár.

Jak vybrat dětské boty a přezůvky

Stélka
Dětské nožky se hodně potí, zvlášť na plosce. Proto se poohlédněte po otevřených či odvětraných přezůvkách, bačkory uzavřeného střihu by měly mít alespoň vyjímatelnou stélku, kterou je možné měnit.

Opatek
V první a ve druhé třídě je potřeba, aby měly děti patu v bačkorkách dobře fixovanou, proto by měly mít botky dostatečně pevný, vysoký a dlouhý opatek neboli díl přezůvky chránící patu. Ortopedické pantofle sice chybějící opatek nahradí, nejsou však příliš bezpečné. Vhodné jsou spíš pro starší školáky.

Podpatek
V tomto případě platí: čím nižší, tím lepší, ideálně žádný. Jen tak bude dítě v bačkorách stabilní a nebude se měnit jeho těžiště při stoji a chůzi. Vysoké a štíhlé podpatky jsou zakázány. Důležité je vybrat také přezůvky, které mají protiskluzovou podrážku.

Materiál
Základem jsou přírodní materiály, které jsou prodyšnější, měkčí a dobře absorbují vlhkost. Ideálním materiálem pro dětské boty je kůže, vhodné přezůvky jsou vyrobeny především z kvalitního textilu. Vyhýbejte se nákupu bačkor z koženky, gumy, plastů nebo poromerů (syntetický materiál), které mohou přispívat ke vzniku plísní.

Střih
Ideální pro menší děti je sice obuv šněrovací, do školy jsou však praktičtější přezůvky uzavírané přezkou nebo na suchý zip. Papuče by také měly respektovat šíři chodidla. Postaví-li se dítě vedle boty bosou nohou, její šíře musí být stejně velká, jako je šíře prstů a nártu.

Vlastnosti dětských bačkor

Tvar
Obuv musí být prostorná a mít kulatou špičku, aby poskytla dost místa pro prsty. Vnitřní hrana by měla být co nejvíc rovná, protože tak není palec tlačen k ostatním prstům. Prostorná špička je důležitá i pro přezůvky, v nich mají děti mít možnost hýbat a uvolnit prsty.

Rozměry a hmotnost
Při výběru správné velikosti se chybuje nejvíc, rozhoduje rozměr mezi nejvzdálenějším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Bota musí mít o 12–15 mm větší nadměrek, než je chodidlo: polovina slouží jako rezerva pro pohyb prstů při chůzi, druhá umožňuje správný růst chodidla. A i když toho malé dítě ve škole mnoho nenaběhá, přesto se mu snažte pobyt zpříjemnit přezůvkami, které jsou co nejlehčí.

Tlumicí vlastnosti
Ve školních bačkorách děti běhají po tvrdých površích ve třídách a chodbách. Proto pořizujte přezůvky s podešví s dobrými tlumicími vlastnostmi (např. ze styroporu, gumy, termoplastického elastomeru TPE, polyuretanu PUR), případně hledejte obuv s anatomicky tvarovanými stélkami z pružných materiálů.

Ohebnost
Dětská přezůvka musí být ohebná, a to hlavně v místě, kde se noha při chůzi ohýbá, tedy v oblasti prstních kloubů, nikoliv uprostřed chodidla. Pokud je pružná i podélně (zkuste ji zkroutit, jako byste ji ždímali), lépe podporuje zdravý došlap. Příliš tuhá botka zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze. Ovšem pozor, pantofle ohebné být nemusejí, tam má chodidlo přirozeně prostor pro správný pohyb.


Prémiové testy