Neděle 31. května 2020, svátek má Kamila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 31. května 2020 Kamila

V polském mase z Lidlu našla inspekce bakterie salmonely

  17:20aktualizováno  18:52
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování spotřebitelům, aby nekonzumovali mleté maso z Polska, ve kterém kontrola zjistila bakterie salmonely. Problémové šarže, dodávané řetězci Lidl, už v obchodech nejsou. Úřad rozhodne o pokutě pro řetězec. Loni se v něm maso se salmonelou objevilo několikrát.

V mase z Lidlu našla inspekce salmonelu. Zmražení bakterie nezničí. | foto: SZPI

Spotřebitelé nemají konzumovat půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Bakterie objevili kontroloři v 500gramovém balení od polského výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania. „Výrobek inspektoři odebrali v distribuci společnosti Lidl Česká republika. Potravina byla označena údajem spotřebujte do 5. března 2017, a proto se v tržní síti už nenachází. Důrazně však varujeme spotřebitele, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby ho nekonzumovali, nerozbalovali a případně vrátili do místa, kde jej zakoupili,“ uvedl Kopřiva.

Podle něj nemá zmrazení na bakteriální kontaminaci žádný vliv. „Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Lidl zatím nezaznamenal žádnou informaci o případných zdravotních komplikacích zákazníků. „Vzhledem k tomu, že nález se týká vzorků pouze z jedné prodejny, je také možné, že právě zde došlo k přerušení teplotního řetězce. I tuto možnost paralelně s kontrolou u dodavatele prověřujeme,“ uvedla tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Výrobek nebyl distribuován v celé ČR, ale pouze v prodejnách na Moravě, Vysočině a ve Východních Čechách. „Pokud zákazníci výrobek doma uchovávají i nadále v mraženém stavu, mohou jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ připomenula Holá.

Bakterie salmonely v potravinách nabízených v Lidlu se objevily loni několikrát. V mletém mase od téhož výrobce už byla zjištěna salmonela také v šaržích s použitelností do 4. srpna loňského roku. Loni v květnu také kontrola zjistila nebezpečnou bakterii v mletém mase polského výrobce Hamburger Pini z polského Kutna. A loni v říjnu Veterinární správa nařídila stáhnout z českého trhu miliony vajec z Polska kvůli výskytu salmonelózy. V tomto případě se problém netýkal Lidlu, ale dalších obchodních řetězců.

Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

Budeme škrtat a zdražíme, odmítají řetězce zvýšení podílu českých potravin

Obchodní řetězce varují před schválením novely zákona o potravinách. Už od příštího roku by musely některé z nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Test ovocných tyčinek: S jogurtem a pohybem vytvoří ideální tým

Premium Jsou skladné, hygienické a děti je mají rády. Tyčinky ze slisovaného ovoce jsou sice plné sacharidů, ale jako součást...

Test čokoládových zmrzlin: poctivá Belgie i zmrzlé vodové granko

Premium I když v ní nejsou vitaminy a tak trochu se po ní tloustne, nic neudělá letní den hezčí než dva kopečky zmrzliny. Která...

Paliva se konečně odrážejí ode dna. Roste cena ropy a uvolňují se omezení

Ještě minulý týden si ceny pohonných hmot v Česku sáhly na své dno, kdy byly nejlevnější od krize v roce 2009. Podle...

Umýt ruce či za plexisklo. Fastfoody se připravují na otevření

Řetězce rychlého občerstvení se připravují na pondělní otevření poboček po 72 dnech. Snižují počty míst v interiérech....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz