Saláty: různé tvary, barvy i chutě

  10:00aktualizováno  10:00
Jezte čerstvou zeleninu, slyšíme ze všech stran. Nejčastější zeleninou, kterou je možné jíst v syrovém stavu po celý rok, je salát. V jídelníčku lidí dbajících o štíhlou linii je na prvním místě, provází množství různých pokrmů. Neškodí podívat se na něj zblízka.
Především není jeden salát, ale velké množství druhů. Tuzemský trh sice není tak pestrý jako v některých jiných zemích, ale nabídka se stále rozšiřuje. Na některé druhy jsme si rychle zvykli, například na ledový salát nebo pekingské zelí, jiné nezaslouženě zůstávají stranou pozornosti. Zatracovat bychom neměli ani ty druhy, které mají buď méně výraznou chuť, nebo tužší listy ­ dobře se uplatní v míchaném salátu. Obchody se zeleninou nedávají zákazníkům moc informací o tom, co nabízejí. I u salátů, stejně jako u každé jiné zeleniny a ovoce, musí být uvedena alespoň země původu. Uvedený výčet salátové zeleniny není úplný. Existuje mnoho dalších druhů, které se občas objevují v obchodech nebo si je pěstují zahrádkáři. Polníček, řeřicha, mangold, řapíkový celer...

Salát hlávkový

Hlávkový salát má mnoho odrůd. Liší se nejen velikostí a tvarem hlávek, barvou a zkadeřením listů, ale i dobou a způsobem pěstování. Kromě klasické zelené podoby existuje ještě červená varianta s pevnějšími listy, které tak rychle neměknou při kontaktu s majonézou nebo olejovou zálivkou.
chuť: křehká, neutrální, šťavnatá
úprava: čerstvý
odpad: asi třetina
vydrží: celý týden, krájený dva dny obsah dusi
čnanů: vysoký až velmi vysoký

Ledový salát (Iceberg)

Nejmladší forma hlávkového salátu byla vyšlechtěna na konci 19. století v USA. Pojmenování "ledový" získal salát zásluhou skelně lesklého povrch hlávky, která vytváří dojem, že jsou listy zkřehlé mrazem. Je velmi oblíbený pro svou křehkost i snadnou přípravu, vnitřní listy se nemusí oplachovat.
chuť: křupavá, lahodná a šťavnatá
úprava: čerstvý i tepelně upravený
odpad: 10 %
vydrží: celý víc než týden, krájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: střední

Dubový salát

Jaké vitamíny jsou v salátech? Na co dávat pozor při skladování? Tipy a triky pro křehký a čerstvý salát na vašem jídelním stole

Máme se bát dusičnanů? Tyto látky byly před časem takřka "hrozbou lidstva", nyní je tomu trochu jinak. Čeho se máme obávat?



Hnědočervené nebo tmavě zelené listy svými tvary vzdáleně připomínají listy dubu.
úprava: do salátů
chuť: křehká, šťavnatá, připomíná vlašské ořechy
odpad: 10­15 %
vydrží: v celku týden, krájený 2­3 dny obsah dusi
čnanů: vysoký

Čekanka salátová červená (radicchio)

Červenolistá čekanka pochází z Itálie. Pevné a křehké tmavočervené listy s výraznými bílými žebry vytvářejí kulatou hlávku.
chuť: výrazně hořká, křupavá
úprava: používá se jen čerstvá, výborně se hodí do míchaných salátů, kde vypadá velice efektně, a navíc výborně chutná
odpad: 10­15 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 3­4 dny obsah dusi
čnanů: nízký

Kadeřavý salát (lollo)

Kadeřavé listy netvoří pevnou hlávku, ale volnou růžici. Salát původem z Itálie existuje ve dvou variantách: s červenými (lollo rosso) a žlutozelenými listy (lollo biondo).
chuť: pevné listy jsou lehce nahořklé
úprava: do salátů
odpad: až 10 %
vydrží: celý víc než týden, s kořenem i déle obsah dusi
čnanů: vysoký

Endivie (štěrbák, escariol)

Vzhledem se podobá listovému salátu, je však příbuznější čekance. Je to cenná zelenina, doporučovaná k zlepšení funkce jater. Existuje několik druhů s různě zkadeřenými a zbarvenými listy.
chuť: listy jsou poměrně tvrdé a hořké
úprava: do salátů nebo dušený či vařený posypaný strouhaným sýrem
odpad: 25 %
vydrží: v celku 2 týdny, nakrájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: nízký

Čekankové puky

Salátová čekanka v podobě puků má rafinovanou, jemně nahořklou chuť, při pobytu na světle hořkosti přibývá. Musí se proto skladovat ve tmě.
chuť: křupavá, lehce nahořklá
úprava: syrová do míchaných salátů, často i s ovocem, lze ji také vařit, zapékat, smažit nebo dusit na smetaně
odpad: 10 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 3­4 dny obsah dusi
čnanů: nízký

Římský salát

Nejvíce se pěstuje v Itálii. Tužší podlouhlé listy s hrubým žebrováním vytvářejí volnou, protáhlou hlávku. Obsahuje hodně vlákniny.
chuť: houževnaté listy jsou nevýrazné
úprava: syrový, ale i dušený, zapékaný, vařený v polévce
odpad: až 40 %
vydrží: vcelku týden, nakrájený 2­3 dny obsah dusi
čnanů: vysoký

Pekingské zelí

U nás se někdy také nesprávně nazývá čínské zelí, to má však na rozdíl od pekingského tužší listy a netvoří hlávku. Podobá se římskému salátu, ale příbuzný je s hlávkovým zelím.
chuť: křupavá, slabě připomínající zelí
úprava: za syrova do salátů, řapíky vnějších listů je možné připravit jako chřest, lze ho použít do polévek i zapékat či dusit
odpad: 25 %
vydrží: v celku až 2 týdny, nakrájený 3­4 dny obsah dusi
čnanů: střední

O testu...

* testem prošlo čtyřicet různých salátů (hlávkový, ledový, lollo rosso, dubový, římský), ředkviček, kedluben, čerstvého špenátu a pekingského zelí
* část byla nakoupena v únoru, část pak v dubnu na různých místech republiky ­ v hypermarketech i na tržištích

* zimní zelenina pocházela z dovozu, jarní pak částečně i z Česka
* ve Státním veterinárním ústavu v Praze analyzovali obsah dusičnanů
* test hradila redakce ze svého rozpočtu o testu

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Najdete na iDNES.cz