Toto měl být „pravý šafrán, dovoz z Ománu“.

Toto měl být „pravý šafrán, dovoz z Ománu“. | foto: SZPI

Prodejkyně nabízela na Aukru pravý šafrán, posílala jen obarvené listí

  • 23
Místo deseti gramů vzácného šafránu nabízela prodejkyně na portálu Aukro.cz za 2 500 korun jen obarvené bezcenné listí. Listy byly navíc obarveny látkou, která pro daný sortiment není povolena. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se začala více zaměřovat na internetový prodej potravin přes sociální sítě, soukromou inzerci či aukční servery, jako je právě třeba Aukro.cz.

Prodejkyně, která v osobních údajích uváděla, že je Z. Š. ze Sulice v okrese Praha-východ, nabízela „Pravý šafrán, dovoz z Ománu“. Zásilka ale obsahovala průhledný sáček bez jakéhokoli popisku, ve kterém bylo jen neznámé listí s nepovoleným barvivem E122 azorubin. S prodejkyní proto zahájila inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Jelikož se nejednalo o šafrán, porušila prodejkyně nařízení Evropské unie. Také porušila předpis, že koření nesmí obsahovat nepovolená barviva, sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Na aukčním portálu je prodej tohoto koření již ukončen.

Šafrán patří k nejvzácnějším, nejluxusnějším a také nejdražším kořením. Použít lze jen blizna květů a pro jeden kilogram koření je potřeba sklidit 150 000 až 200 000 rostlin. Jeho cena na trhu kolísá mezi 1 000 a 3 500 korunami za deset gramů.

,