Mezi osmnácti vzorky, které jim redakce předložila k posouzení, by se víc než polovina už neměla nabízet k prodeji. Jsou to vína starších ročníků, která už mají svá nejlepší léta (pokud je vůbec měla) za sebou.
Test odhalil slabinu růžových vín, o které nemá většina zákazníků, ale zřejmě ani obchodníků potuchy. Že růžové by se mělo pít jen mladé, protože stárne rychleji než ostatní vína.
"Růžové je velmi zranitelné. Rychle oxiduje, a proto rychle odchází, špatné skladování stárnutí jen urychlí," vysvětluje předseda poroty Fedor Malík. "Vína starších ročníků už byla nemocná."
. INFOGRAFIKAJak obstála růžová vína v testu |
Když jsme výsledky na konci degustace seřadili, ukázalo se to jasně: na prvních místech skončila mladá vína ročníku 2007, mezi pětku nejlepších se vklínila jediná "nula šestka", zato ročníky 2005, 2004 a 2003 skončily na konci žebříčku. S vadami a nemocemi, které dělají víno prakticky nepitelné.
Růžové může být vynikající
Po hodnocení padly i obavy, že špatný výsledek posune zákazníky k zahraničním růžovým vínům. Byla by to škoda, tuzemská růžová si určitě zaslouží pozornost. Prokázala to i první pětice nejlepších.
. Rada MF DnesStarším růžovým se raději vyhněte Pokud si chcete v letošním létě pochutnat na pěkném růžovém, vybírejte etikety, na nichž stojí 2007, nanejvýš 2006. Starší ročníky raději ignorujte. |
Vítězem testu, který si odnáší zlatou (v testech MF DNES spíš vzácnou) medaili, se stal Cabernet sauvignon pozdní sběr 2007 Jiřího Horta ze Znojemska, který se na růžová specializuje. "Hort nám ukázal, že je mistrem na růžové," pochválil vítěze Fedor Malík.
Stříbrné medaile získala další dvě vína z odrůdy cabernet sauvignon – Cépage z Nového vinařství a Moravská Růženka, kterou stejné vinařství připravuje pro hypermarkety.
Stříbro si odnesla ještě růžová Frankovka z Moravína, jediná výjimka z pravidla, že růžové by se mělo vypít do roka, dokud má dostatek svěžesti a ovocnosti. "Růžová vína nelze archivovat, až na několik výjimek, jako je například francouzský bandol," říká porotkyně Helena Bakerová.
"Je dobře, že jste vybrali takové vzorky, které se najdou v obchodní síti, alespoň se čtenáři dozvědí, jaké víno by si neměli kupovat."
Kdo nese vinu?
Vady, které porotci ve vínech odhalili, byly podle jejich názorů v mnoha případech způsobeny špatným skladováním.
Kritika padá na hlavy obchodníků, že vína uchovávají v teple a na světle a snaží se prodat i ta, která jsou dokonce nemocná. Ale i na vinaře – za to, že si neohlídají, co se s jejich víny děje, když je vydají z rukou. Nebo proč růžová vína stáčejí do průhledných lahví, které propouštějí škodlivé, pro růžové víno možná vražedné světlo.