Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné, trylkoval pan řídící Vávra ve filmu Ať žijí duchové. Na konci 70. let si ještě byl jist svou pravdou... Ten bláhový naiva! Téměř po půlstoletí ovšem dostalo mléko punc potížisty, kvůli němuž trpí stračeny, naše zdraví i příroda. Jak mnoho internetových věrozvěstů zdůrazňuje, mléko je pro člověka nepřirozené, je příčinou civilizačních chorob, obezity i rakoviny, tělo si zanášíme alergeny, bakteriemi, dokonce hormony a ještě urychlujeme stárnutí. Navrch si ničíme kosti, protože velký příjem vápníku z mléka zvyšuje riziko zlomenin.
Ne, to není černý humor ani nadsázka, ale realita 21. století. I Čechů, kteří omezují konzumaci živočišných produktů a nahrazují je těmi z rostlin, přibývá. Podle průzkumu společnosti FMCG Gurus pro organizaci ProVeg Česko je jich téměř 40 procent.
Je jasné, že se takovému trendu přizpůsobuje i potravinářský průmysl, tudíž máme rostlinné náhražky kdečeho, včetně sýrů.
Jenže... Zatímco většinu sýrů vnímají odborníci na výživu jako zvlášť přínosnou součást zdravého jídelníčku, jejich imitace považují – diplomaticky řečeno – za nutričně i chuťově nepovedené experimenty.
A výsledky aktuálního testu MF DNES, který se zaměřil na patnáct rostlinných variant plátkových sýrů, žervé a mozzarelly, jim dávají za pravdu. Bohužel...