VIDEO: Jak zadělávají těsto? A proč v koblihách chybí náplň?

  1:00aktualizováno  1:00
Desítky druhů pečiva obvykle nabízejí hypermarkety. Jak to ale chodí v zákulisí, kde pečivo vyrábějí? Opravdu poctivě zadělávají těsto, nebo hlavně dopékají výrobky, které jim zmrazené dovezou dodavatelé? Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal si práci pekaře vyzkoušel.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Umyjte si ruce a hned začněte zadělávat těsto na pět druhů pečiva,“ vítá mě manažer pekárny v Tesku na pražském Zličíně Jaroslav Heptner. Budu péct mazance, králíčky, kuřátka, jidáše a copy.

„Nabízíme celkem 100 druhů pečiva. 50 jich je kompletně vlastní výroba, kde začínáme přímo s moukou, droždím, mícháme těsto, tvarujeme, dozdobujeme. Dalších 50 položek nám chodí mražených a my je u nás v hypermarketu pouze dopékáme. Dnes už je ale dopekové pečivo na takové úrovni, že rozdíly se hledají těžko,“ říká mi pekař, zatímco vážím suroviny. Mimochodem, u každého pečiva musí být od roku 2012 vyznačeno, zda je dopečené, nebo čerstvě upečené.

Veškeré přísady (mouku, speciální směs T-Strudelback, cukr, sůl, margarín, tekuté droždí i vodu) nasypu, či naliji do velké díže, pak jen na přístroji zmáčknu tlačítko a těsto se díky točícímu mechanismu samo zadělá.

„Nesmí být ani řídké, jelikož to by nám neprolezlo tvarovacím strojem a zalepilo by ho, ale ani tuhé, jelikož by bylo brzo tvrdé,“ vysvětluje mi Jaroslav.

Speciální velikonoční piva dodávala sílu, při půstu nahrazovala maso

Větší část těsta si dám stranou na mazance, další vezu k tvarovači. Ten funguje následovaně. Z hmoty, kterou do něj vložím, vytváří kuličky o naprosto stejné hmotnosti, kterou předtím navolím. Tím se zajistí, že každé takto vyrobené pečivo má stejnou hmotnost.

Další stroj pak z kuliček vytváří tvar jakýchsi rohlíčků. Právě podlouhlý tvar potřebujeme, abychom z něj vyrobili zajíčky či jidáše.

Každý kus tedy tvarujeme ručně, každý proto vypadá jinak. Jakmile máme vše hotové, dáváme těsto kynout. Čekání si zkracujeme u koblih. Ty se smaží v oleji několik minut z každé strany, po vychladnutí je jdu plnit. Vždy koblihu narazím na trysku a zmáčknu tlačítko. Do 20gramového pečiva se vstříkne 20 gramů marmelády.

Možná se vám také někdy stalo, že jste kousali a marmeláda se téměř neobjevila. „V žádném případě to není tím, že bychom chtěli zákazníky šidit, ale může se stát, že tryska, kterou plníme meruňkovou náplň do koblihy, se ucpe kusem ovoce. A pokud si toho pekař hned nevšimne, může se stát, že se na prodejní plochu dostane kobliha bez meruňkové naplně,“ vysvětluje Jaroslav.

Vracíme se zpět k pečivu, které nám už vykynulo. Teď následuje zdobení. Každé musíme potřít. Ovšem ne vejci, nýbrž mléčnou bílkovinou. Pekař mi vysvětluje, že použití vajec by provázela přísná hygienická opatření – například by tu museli mít speciální místnost na rozklepávání.

Mazance poté posypeme mandlemi a cukrem. Do kuřátek a zajíčků vytvoříme vždy důlek, který zaplníme tvarohem, či povidly. Jidáše jen posypeme mandlemi a copy cukrem. Poté vezeme pečivo do pecí, kde se desítky minut otáčí.

„Denně tu vyrobíme tisíce kusů pečiva. Máme obchody, k nimž patří i tento hypermarket, které máme otevřené 24 hodin denně. To znamená, že pekaři se točí po 12 hodinách. Pečeme v noci, kdy začíná výroba na ranní prodej. A poté přes den doplňujeme výrobky a pečeme po celý den,“ popisuje pekař s tím, že každý výrobek pečou či dopékají dvakrát denně, ovšem ty nejprodávanější a ve slevě třikrát i vícekrát.

Autor:

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Církev děsí zdanění restitucí. Práci kvůli němu může ztratit každý pátý

Neratovský kostel s prosklenou střechou má nové báně.

Výpočty jsou jednoduché, matematika neúprosná. Když projde zdanění církevních restitucí tak, jak ho navrhuje vládní...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu ovocných smoothie

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct vzorků smoothie koupených v obchodních řetězcích, e-shopech a specializovaných ovocných...

TEST DNES: Úplné výsledky testu prosecca

Test prosecca

MF DNES dala otestovat porotě odborníků čtrnáct vzorků šumivého vína prosecco. Zde najdete úplné výsledky.

Košík váží jídlo do papírových sáčků. Část obalů chce úplně odstranit

E-shop Košík.cz vykročil k bezobalové budoucnosti. Spojil síly s technologickou...

E-shop Košík.cz začal prodávat potraviny na váhu v papírových recyklovatelných obalech. Jde o první, symbolický krok v...

Najdete na iDNES.cz