Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Přímý prodej v Česku roste, přivydělávají si i manažeři

  • 584
Osobní prodej se v Česku vyplácí. Firmy zastřešené Asociací osobního prodeje, která se snaží omezovat nepříjemné praktiky podomních obchodníků, udaly loni lidem o sedm procent výrobků více než o rok dříve. Zákazníci si od dvou set tisíc prodejců nakoupili kosmetiku, vysavače nebo čisticí prostředky za 4,5 miliardy korun.

"Další miliardu získají ostatní firmy, jako například Herbalife či Zepter," odhaduje šéf asociace Jan Stránský. Podle něj se celý byznys opírá hlavně o ženy – jen každý pátý prodejce je muž. Přivýdělkem v řádech desetitisíců korun však nepohrdnou ani úspěšní manažeři.

"Je to skvělý byznys, který dělám v Amway už třináct let. Hrozně mě baví a stále mě obohacuje," řekl MF DNES Radim Homolka, právník řešící ohrožené úvěry v jedné z největších tuzemských bank.

Homolka se za tu dobu vypracoval v síti prodejců na takzvanou platinovou úroveň NVP (nezávislý vlastník podnikání) a měsíčně si tímto způsobem vylepší svůj hlavní příjem zhruba o sedmdesát tisíc korun.

"Tuto práci rozhodně neopustím, stále se díky ní rozvíjím, a to už deset let. Naučil jsem se třeba dobře komunikovat s lidmi, což se mi hodí i v mé druhé práci," prohlašuje obchodní ředitel Fujitsu Siemens Computers Petr Purchart, který si po odečtení nákladů podle svých slov měsíčně vydělá zhruba sto tisíc Kč.

"Nabízením zboží novým lidem a semináři se stálými partnery strávím měsíčně asi 150 hodin. Jsem na platinové úrovni, takže tyto peníze tvoří můj hlavní příjem," uvedl Miloš Ulman, který vedle přímého prodeje učí informatiku na České zemědělské univerzitě v Praze.

"Nemusím otročit jiné firmě," říká třicetiletý Jindřich Čížek, který se takto začal živit ještě jako student a nyní se jeho roční příjem pohybuje v sedmiciferných číslech. "Je to skvělé a má to ohromnou budoucnost," doplňuje výčet šťastných podnikatelů ostravský právník Tomáš Štípek, který příjem kolem sta tisíc korun bere jen jako vedlejší.

Osobnímu prodeji se v Česku věnuje 220 tisíc lidí, největší vlna zájmu sice opadla, přesto se loni jejich počet zvýšil o 2,5 procenta. Nováčci si často nestěžují, ačkoliv ještě nesplatili počáteční investici. "Musím se víc snažit a nenechat se odradit," říká 60letá žena, která do začátku vložila přes padesát tisíc korun a zatím je nezískala zpět.

Nakupujete od podomních obchodníků?

celkem hlasů: 3678

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 30. dubna 2008. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2949
NEVĚŘÍM JIM
NEVĚŘÍM JIM 500
ANO
ANO 229